KooKoon Malte Strömwallille yhden ottelun pelikielto

25.12.2018

Liigan kurinpitodelegaatio määräsi KooKoon Malte Strömwallille yhden ottelun pelikiellon perjantain Pelicans–KooKoo-ottelussa tapahtuneesta säädyttömästä eleestä.

Strömwall on pelikiellossa keskiviikkona 26.12. pelattavassa KooKoo–SaiPa-ottelussa.

* * *

Kurinpitopäätös kokonaisuudessaan

Pelaaja: Malte Strömwall
Ottelu: Pelicans–KooKoo
Peliaika: 18.13
Pelipäivä: 21.12.2018

1. Selostus asiasta

Pelicans–KooKoo-ottelun pelikatkolla ajassa 18.13 KooKoon Malte Strömwall näyttää kädellään liikettä, jonka perusteella ottelun erotuomarit tuomitsivat tilanteesta Strömwallille 20 minuutin käytösrangaistuksen rivojen eleiden näyttämisestä.

Liigan tilannehuone on katsonut tilanteen ja päävideotuomari on asettanut kyseisen tilanteen edelleen kurinpitokäsittelyyn, koska tilanteesta tulee määrätä ottelurangaistus rivon eleen näyttämisestä.

Strömwall on antanut lausuman tapahtuneesta. Kurinpitodelegaatio on pyytänyt myös lausuman rangaistuksen tuominneelta ottelun erotuomarilta.

2. Sovellettavat säännöt ja ratkaisun perustelut

Sääntökirjan säännön 116 v 4 -kohdan mukaan pelaajalle, joka tekee säädyttömän eleen tai teon kenelle tahansa henkilölle jäällä tai missä tahansa kentällä ennen ottelua, sen aikana tai välittömästi sen jälkeen tuomitaan ottelurangaistus.

Kurinpitodelegaatio on tutkinut tilanteen videotallenteelta sekä lukenut Strömwallin lausuman, erotuomariraportin sekä kysynyt vielä rangaistuksen määränneeltä päätuomarilta kommentin tilanteesta.

Strömwall on omassa lausumassaan todennut heiluttaneensa kättään saadakseen aiemmassa tilanteessa mailahäirinnästä tulleen iskun aiheuttaman kivun lievenemään. Rangaistuksen tuominnut päätuomari on lausunut, että linjatuomari tuli pelikatkolla ilmoittamaan hänelle, että Strömwall oli ottanut linjatuomariin selvän ja pitkän katsekontaktin samalla kun hän heilutti oikeaa kättään. Linjatuomari oli pitänyt käden liikettä hänelle osoitettuna itsetyydytyseleenä. Päätuomari on todennut varmistaneensa asian linjatuomarilta ennen kuin hän päätti antaa pelirangaistuksen Strömwallille.

Kurinpitodelegaatio toteaa, että lähtökohtaisesti erotuomareiden raportit osoittavat luotettavasti mitä jäällä on tapahtunut. Toisaalta myös erotuomari voi tulkita pelaajan toiminnan väärällä tavalla. Delegaatio toteaa, että tilanteessa voisi olla kyse Strömwallin lausumassaan ilmoittamasta käden heiluttamisesta kivun takia. Kurinpitodelegaatio kuitenkin toteaa, että Strömwallin saamasta mailahäirinnästä on kulunut noin 14 sekuntia silloin, kun Strömwall tekee tuomarin raportoiman kädenheilutuksen. Delegaatio katsoo, että tämä vähentää Strömwallin kertomuksen luotettavuutta. Samoin Strömwallin kertomuksen uskottavuutta vähentää se, että mailahäirintä on suhteellisen vähäistä eikä siitä todennäköisesti aiheudu kipua, jonka takia pelaaja heiluttaisi kättään videossa ilmenevällä tavalla. Kurinpitodelegaatio katsoo, ottaen huomioon edellä todetut seikat sekä erotuomariraportissa todetun ja päätuomarin tilanteesta lausumat seikat, että Strömwallin teossa on kyse linjatuomarille osoitetusta rivosta eleestä. Kurinpitodelegaatio katsoo, että yhden ottelun pelikielto on riittävä seuraamus kyseisestä teosta.

3. Ratkaisu

KooKoon Malte Strömwallille määrätään yhden (1) ottelun pelikielto.

4. Muutoksenhaku

Tähän päätökseen saa hakea muutosta valittamalla Urheilun oikeusturvalautakunnalle sen sääntöjen 9-12 §:ien mukaisella tavalla. Valitus tulee toimittaa oikeusturvalautakunnalle 30 päivän kuluessa tämän päätöksen tiedoksisaannista.

5. Päiväys ja allekirjoitus

23. joulukuuta 2018

Sampo Liusjärvi
Liigan kurinpitodelegaation puheenjohtaja


---
Julkaisija: Juuso Kauppinen