Ilveksen Jarkko Parikalle yhden ottelun pelikielto

25.12.2018

Liigan kurinpitodelegaatio määräsi Ilveksen Jarkko Parikalle yhden ottelun pelikiellon perjantain Ilves–TPS-ottelussa tapahtuneesta selästä taklaamisesta.

Parikka on pelikiellossa keskiviikkona 26.12. pelattavassa Ilves–Tappara-ottelussa.

* * *

Kurinpitopäätös kokonaisuudessaan

Pelaaja: Jarkko Parikka
Ottelu: Ilves–TPS
Peliaika: 38.51
Pelipäivä: 21.12.2018

1. Selostus asiasta

Ilves–TPS-ottelun peliajassa 38.51 Ilveksen Jarkko Parikka taklaa takaapäin TPS:n Elias Karvosta. Ottelun erotuomarit tuomitsivat tilanteesta Parikalle 2+10 minuutin rangaistuksen laitataklauksesta.

Liigan tilannehuone on katsonut tilanteen ja päävideotuomari on asettanut kyseisen tilanteen edelleen kurinpitokäsittelyyn, koska tilanteesta tulisi määrätä ottelurangaistus. Delegaatio on pyytänyt lausumapyynnössä huomioimaan, että tilannetta voidaan arvioida myös selästä taklauksena.

Tilanne näkyy ottelun videotallenteelta. Parikka on antanut suullisen lausuman tilanteesta.

2. Sovellettavat säännöt ja ratkaisun perustelut

Sääntökirjan säännön 123 mukaan selästä taklauksella tarkoitetaan tilannetta, jossa pelaaja taklaa haavoittuvassa asemassa olevaa pelaajaa, joka ei ole tietoinen uhkaavasta iskusta tai joka ei pysty suojaamaan tai puolustamaan itseään tällaiselta iskulta. Kontakti kohdistuu taklattavan vartaloon selkäpuolelta. Säännön ii-kohdan mukaan pelaajalle, joka piittaamattomasti vaarantaa vastustajaa selästä taklauksen seurauksena, tuomitaan joko iso rangaistus ja pelirangaistus tai ottelurangaistus.

Kurinpitodelegaatio toteaa, että videotallenteelta tehtyjen havaintojen mukaan TPS:n Karvonen tavoittelee kaukalon kulmassa selkä kentälle päin irtokiekkoa kahden pelaajan jaloista. Samanaikaisesti Parikka luistelee Ilveksen maalilta kohti Karvosta ja taklaa tätä poikittaisella mailalla selkäpuolelle ja aiheuttaa tämän voimakkaan kaatumisen pää edellä laitaan.

Kurinpitodelegaatio toteaa, että Parikan poikittaisella mailalla suorittama taklaus on kohdistettu selkä kentälle päin olevaan vastustajaan, joka ei pysty suojaamaan tai puolustamaan itseään tulevalta iskulta. Taklaus on myös kohdistettu pelaajaan, jolla ei ole suoraan kiekkoa hallussa, vaan se on pelaajaruuhkassa. Kurinpitodelegaatio pitää edellä mainituista syistä taklausta selästä taklauksen tunnusmerkistön täyttävänä tekona, jolla on piittaamattomasti vaarannettu vastustajaa. Kurinpitodelegaatio toteaa, että taklaus on ottelurangaistuksen arvoinen teko. Pelikiellon keston harkinnassa on otettu pelitilanne huomioon sekä aiemmat kuluvalla kaudella selästä taklauksista määrättyjen pelikieltojen kestot.

3. Ratkaisu

Ilveksen Jarkko Parikalle määrätään yhden (1) ottelun pelikielto. Parikka on pelikiellossa Ilveksen seuraavassa ottelussa.

4. Muutoksenhaku

Tähän päätökseen saa hakea muutosta valittamalla Urheilun oikeusturvalautakunnalle sen sääntöjen 9-12 §:ien mukaisella tavalla. Valitus tulee toimittaa oikeusturvalautakunnalle 30 päivän kuluessa tämän päätöksen tiedoksisaannista.

5. Päiväys ja allekirjoitus

23. joulukuuta 2018

Sampo Liusjärvi
Liigan kurinpitodelegaation puheenjohtaja


---
Julkaisija: Juuso Kauppinen