SaiPan Vladimir Denisoville ei määrätty pelikieltoa – katso video

21.12.2018

Liigan kurinpitodelegaatio ei määrännyt SaiPan Vladimir Denisoville pelikieltoa tiistain SaiPa–TPS-ottelussa tapahtuneesta tilanteesta.

Denisov on pelikelpoinen SaiPan seuraavassa ottelussa, perjantaina 21.12. SaiPa–HPK.

* * *

Kurinpitopäätös kokonaisuudessaan

Pelaaja: Vladimir Denisov
Ottelu: SaiPa–TPS
Peliaika 15.50
Pelipäivä: 18.12.2018

1. Selostus asiasta

SaiPa–TPS-ottelun peliajassa 15.50 SaiPan Vladimir Denisov taklaa keskialueella TPS:n Patrick Björkstrandia. Ottelun erotuomarit tuomitsivat tilanteesta Denisoville 5+PR rangaistuksen estämisestä. Björkstrand ei loukkaantunut taklauksen seurauksena.

Liigan tilannehuone on katsonut tilanteen ja edelleen päävideotuomari asettanut teon kurinpitokäsittelyyn kampituksena, josta tulisi määrätä Denisoville ottelurangaistus.

Denisov on antanut suullisen lausuman tilanteesta.

2. Sovellettavat säännöt ja ratkaisun perustelut

Sääntökirjan säännön 168 mukaan kampitus on teko, jossa pelaaja, joka käyttää mailaansa, luistintansa, jalkaansa tai käsivarttaan vieden vastustajalta jalat alta aiheuttaen vastustajalle tasapainon menetyksen tai kaatumisen. Säännön iii-kohdan mukaan pelaajalle, joka piittaamattomasti vaarantaa vastustajaa kampituksen seurauksena, tuomitaan joko iso rangaistus ja automaattinen pelirangaistus tai ottelurangaistus.

Kurinpitodelegaatio on tutkinut tilanteen videotallenteelta sekä kuullut Denisovin lausuman tilanteesta.

Delegaatio toteaa, että TPS:n Patrick Björkstrand nousee kiekollisena hyökkääjänä keskialueella kohti SaiPan puolustuspäätyä samalla kun SaiPan hyökkääjäpelaaja antaa takakarvauksella painetta. Björkstrandin jatkaessa kiekon kuljettamista SaiPan puolustajana oleva Denisov lähtee taklaamaan edestäpäin vastaan luistelevaa Björkstrandia. Punaviivan kohdalla Björkstrand pelaa kiekon eteenpäin ohi lähestyvän Denisovin. Heti tämän jälkeen Björkstrand havaitsee lähestyvän Denisovin ja muuttaa luistelulinjaansa pyrkien pääsemään Denisovin ohitse. Björkstrand ei onnistu ohittamaan Denisovia, ja taklauksessa pelaajien jalat osuvat toisiinsa ja Björkstrand kaatuu jäähän.

Kurinpitodelegaatio toteaa, että Denisov lähtee keskialueella taklaamaan kiekollista TPS:n pelaajaa. Videotallenteen perusteella Denisov lähestyessään taklattavaa pelaajaa pitää "asentonsa tiiviinä", ei muuta taklauksensa suuntaa taikka suuntaa taklausta ylöspäin. Taklaus tapahtuu vielä kiekollisena pidettävään pelaajaan, jota voidaan sääntöjen mukaisesti taklata. Delegaatio katsoo, että pelaajien jalkojen yhteen osuminen ja siitä aiheutuva TPS:n pelaajan voimakas kaatuminen on osaltaan seurausta TPS:n pelaajan viime hetken taklauksen väistöyrityksestä. Näin ollen delegaatio katsoo, että edellä kuvatussa Denisovin tilanteen pelaamisessa ja taklauksessa ei ole juurikaan moitittavuutta.

Kurinpitodelegaatio ei katso edellä todetuilla perusteilla Denisovin taklauksen osoittavan sellaista vastustajan piittaamatonta vaarantamista, josta tulisi rangaista pelaajaa ottelurangaistuksella. Näin ollen tilanteesta ei määrätä Denisoville pelikieltoa.

3. Ratkaisu

SaiPan Vladimir Denisoville ei määrätä pelikieltoa.

4. Muutoksenhaku

Tähän päätökseen saa hakea muutosta valittamalla Urheilun oikeusturvalautakunnalle sen sääntöjen 9-12 §:ien mukaisella tavalla. Valitus tulee toimittaa oikeusturvalautakunnalle 30 päivän kuluessa tämän päätöksen tiedoksisaannista.

5. Päiväys ja allekirjoitus

Hämeenlinnassa, 20. joulukuuta 2018

Sampo Liusjärvi
Liigan kurinpitodelegaation puheenjohtaja


---
Julkaisija: Juuso Kauppinen