TPS:n Ilkka Heikkiselle yhden ottelun pelikielto – katso video

12.12.2018

Liigan kurinpitodelegaatio määräsi TPS:n Ilkka Heikkiselle yhden ottelun pelikiellon lauantain KooKoo–TPS-ottelussa tapahtuneesta huitomisesta.

Heikkinen on pelikiellossa keskiviikkona 12.12. pelattavassa TPS–Jukurit-ottelussa.

* * *

Kurinpitopäätös kokonaisuudessaan

Pelaaja: Ilkka Heikkinen
Ottelu: KooKoo–TPS
Peliaika 20:44
Pelipäivä: 8.12.2018

1. Selostus asiasta

KooKoo–TPS-ottelun peliajassa 20:44 TPS:n Ilkka Heikkinen huitaisee mailallaan KooKoon pelaajaa haaroväliin. Ottelun erotuomarit tuomitsivat tilanteesta Heikkiselle 5+PR rangaistuksen huitomisesta.

Liigan tilannehuone on katsonut tilanteen ja edelleen päävideotuomari asettanut teon kurinpitokäsittelyyn huitomisena, josta tulisi määrätä Heikkiselle ottelurangaistus.

Heikkinen ei ole antanut pyydettyä lausumaa.

2. Sovellettavat säännöt ja ratkaisun perustelut

Sääntökirjan säännön 159 mukaan huitominen on teko, jossa pelaaja heilauttaa yhdellä tai molemmilla käsin pitämänsä mailan kohden mitä tahansa kohtaa vastustajan kehossa tai varusteissa.

Säännön iii-kohdan mukaan pelaajalle, joka piittaamattomasti vaarantaa vastustajaa huitomisen seurauksena, tuomitaan joko iso rangaistus ja automaattinen pelirangaistus tai ottelurangaistus. Säännön vi-kohdan mukaan pelaajalle, joka nostaa mailansa vastustajan jalkojen välissä tarkoituksenaan osua vastustajaa nivusiin, tuomitaan joko iso rangaistus ja pelirangaistus tai ottelurangaistus.

Kurinpitodelegaatio on tutkinut tilanteen videotallenteelta. Delegaatio katsoo, että videotallenteen perusteella Heikkisellä on katse kiekollisessa KooKoon pelaajassa, joka on laukomassa. Samaan aikaan Heikkinen pyrkii pelaamaan tilanteessa TPS:n maalin edessä olevan KooKoon pelaajan mailan pois. Tässä tilanteessa Heikkinen nostaa mailansa jäästä ilmaan samalla osuen mailallaan KooKoon pelaajan haaroväliin. Delegaatio toteaa, että Heikkisen toiminta täyttää säännössä 159 tarkoitetun huitomisen tunnusmerkistön.

Kurinpitodelegaatio ei kuitenkaan pidä Heikkisen huitomistekoa tilanteessa tarkoituksellisena mailan nostamisena vastustajan nivusiin. Kurinpitodelegaatio kuitenkin katsoo, että Heikkisen mailan nostaminen tilanteessa on niin huolimatonta mailankäyttöä, että mailan nosto täyttää säännön iii-kohdan piittaamattoman vastustajan vaarantamisen. Huitomisen voimakkuuden huomioiden delegaatio katsoo, että oikea rangaistus tilanteesta on ottelurangaistus ja yhden ottelun pelikielto.

3. Ratkaisu

TPS:n Ilkka Heikkiselle määrätään yhden (1) ottelun pelikielto.

4. Muutoksenhaku

Tähän päätökseen saa hakea muutosta valittamalla Urheilun oikeusturvalautakunnalle sen sääntöjen 9-12 §:ien mukaisella tavalla. Valitus tulee toimittaa oikeusturvalautakunnalle 30 päivän kuluessa tämän päätöksen tiedoksisaannista.

5. Päiväys ja allekirjoitus

Hämeenlinnassa, 10. joulukuuta 2018

Sampo Liusjärvi
Liigan kurinpitodelegaation puheenjohtaja


---
Julkaisija: Juuso Kauppinen