Sportin Tommi Tikalle yhden ottelun pelikielto – katso video

12.12.2018

Liigan kurinpitodelegaatio määräsi Sportin Tommi Tikalle yhden ottelun pelikiellon perjantain HIFK–Sport-ottelussa tapahtuneesta laitataklauksesta.

Tikka kärsi pelikieltonsa väliaikaisen pelikiellon aikana 8.12. Sport–HPK-ottelussa. Tikka on pelikelpoinen Sportin seuraavassa ottelussa, keskiviikkona 12.12. KalPa–Sport.

* * *

Kurinpitopäätös kokonaisuudessaan

Pelaaja: Tommi Tikka
Ottelu: HIFK–Sport
Peliaika: 24:47
Pelipäivä: 7.12.2018

1. Selostus asiasta

HIFK–Sport-ottelun peliajassa 24:47 Sportin Tommi Tikka taklaa selästä HIFK:n Anton Lundellia. Ottelun erotuomarit tuomitsivat tilanteesta Tikalle 2+10 minuutin rangaistuksen selästä taklaamisesta.

Liigan tilannehuone on katsonut tilanteen ja päävideotuomari asettanut taklauksen kurinpitokäsittelyyn selästä taklauksena, josta tulee määrätä Tikalle ottelurangaistus.

Tilanne näkyy ottelun videotallenteelta. Lundell ei loukkaantunut taklauksen seurauksena.

Tikka on määrätty 8.12.2018 väliaikaiseen pelikieltoon kurinpitokäsittelyn ajaksi.

Tikka on antanut kirjallisen lausuman tilanteesta.

2. Sovellettavat säännöt ja ratkaisun perustelut

Sääntökirjan säännön 123 mukaan selästä taklauksella tarkoitetaan tilannetta, jossa pelaaja taklaa haavoittuvassa asemassa olevaa pelaajaa, joka ei ole tietoinen uhkaavasta iskusta tai joka ei pysty suojaamaan tai puolustamaan itseään tällaiselta iskulta. Kontakti kohdistuu taklattavan vartaloon selkäpuolelta.

Sääntökirjan säännön 119 mukaan laitataklaus on teko, jossa pelaaja taklaa vartalolla, kyynärpäällä, ryntäämällä tai kampittaen vastustajaa aiheuttaen vastustajan voimakkaan sinkoutumisen laitaa vasten. Säännön ii-kohdan mukaan pelaajalle, pelaajalle, joka piittaamattomasti vaarantaa vastustajaa laitataklauksella, tuomitaan joko iso rangaistus ja pelirangaistus tai ottelurangaistus.

Kurinpitodelegaatio toteaa, että videotallenteelta tehtyjen havaintojen mukaan Lundell saa ruuhkasta irtokiekon HIFK:n hyökkäysalueella laidan lähellä samalla kun Tikka luistelee kohti Lundellia. Lundell on pelaten kiekkoa kääntymässä kohti laitaa samalla kun Tikka aloittaa taklauksen. Tikan taklaus osuu Lundellia selkäpuolelle ja taklauksen seurauksena Lundell lentää voimakkaasti päin laitaa.

Kurinpitodelegaatio toteaa, että Tikan taklaus täyttää ensisijaisesti laitataklauksen tunnusmerkistön, koska Lundellin on tullut havaita Tikan tuleminen tilanteeseen, joten kyse ei ole selästä taklauksesta. Delegaatio katsoo, että Tikalla olisi ollut ennen suorittamaansa taklausta mahdollisuus keventää kontaktia kun Lundell tekee käännöksen kohti laitaa. Tikka kuitenkin suorittaa taklauksen loppuun asti ja aiheuttaa vastustajan voimakkaan kaatumisen päin laitaa. Tällä perusteella delegaatio katsoo, että kyse on laitataklauksesta ja että Tikka on taklauksellaan piittaamattomasti vaarantanut vastustajaa.

Kurinpitodelegaatio pitää edellä mainituista syistä taklausta ottelurangaistuksen arvoisena tekona. Pelikiellon keston harkinnassa on otettu pelitilanne kokonaisuutena huomioon sekä kuluvan kauden aikana määrättyjen pelikieltojen kestot.

3. Ratkaisu

Sportin Tommi Tikalle määrätään yhden (1) ottelun pelikielto. Tikka on kärsinyt pelikieltonsa lauantaina 8.12.2018 pelatussa Sportin ottelussa, jolloin Tikka oli määrätty väliaikaiseen pelikieltoon.

4. Muutoksenhaku

Tähän päätökseen saa hakea muutosta valittamalla Urheilun oikeusturvalautakunnalle sen sääntöjen 9-12 §:ien mukaisella tavalla. Valitus tulee toimittaa oikeusturvalautakunnalle 30 päivän kuluessa tämän päätöksen tiedoksisaannista.

5. Päiväys ja allekirjoitus

10. joulukuuta 2018

Liigan kurinpitodelegaatio puheenjohtaja
Sampo Liusjärvi


---
Julkaisija: Juuso Kauppinen