KooKoon Juha-Pekka Haatajalle neljän ottelun pelikielto – katso video

7.12.2018

Liigan kurinpitodelegaatio määräsi KooKoon Juha-Pekka Haatajalle neljän ottelun pelikiellon keskiviikon Ilves–KooKoo-ottelussa tapahtuneesta päähän kohdistuneesta taklauksesta.

Haataja on pelikiellossa KooKoon neljässä seuraavassa ottelussa: 8.12. KooKoo–TPS, 12.12. Kärpät–KooKoo, 14.12. Lukko–KooKoo ja 18.12. Ässät–KooKoo.

* * *

Kurinpitopäätös kokonaisuudessaan

Pelaaja: Juha-Pekka Haataja
Ottelu: Ilves–KooKoo
Peliaika 39:59
Pelipäivä: 5.12.2018

1. Selostus asiasta

Ilves–KooKoo-ottelun peliajassa 39:59 KooKoon Juha-Pekka Haataja taklaa Ilveksen Olli Vainiota. Tilanteesta jäällä tuomittiin 5+20 minuutin rangaistus päähän kohdistuneesta taklauksesta. Tilannehuone on katsonut kyseisen taklauksen ja päävideotuomari on asettanut kyseisen tilanteen edelleen kurinpitokäsittelyyn, koska tilanteesta tulisi määrätä Haatajalle ottelurangaistus päähän kohdistuvasta taklauksesta.

Tilanne näkyy ottelun videotallenteelta. Vainio loukkaantui tilanteessa eikä pelannut ottelua loppuun.

Haataja on antanut kirjallisen lausuman tilanteesta.

2. Sovellettavat säännöt ja ratkaisun perustelut

Sääntökirjan säännön 124 mukaan päähän kohdistuvalla taklauksella tarkoitetaan tilannetta, jossa pelaaja kohdistaa millaisen iskun tahansa millä tahansa vartalonsa tai varusteensa osalla vastustajan pään ja niskan alueelle tai iskee tai runnoo vastustajan pään suojalasia tai laitaa vasten. Säännön i ja ii kohtien mukaan päähän kohdistuvasta taklauksesta määrätään harkinnan mukaan pieni rangaistus ja käytösrangaistus (2+10); iso rangaistus ja pelirangaistus (5+20) tai ottelurangaistus (OR).

Kurinpitodelegaatio toteaa, että videotallenteelta tehtyjen havaintojen mukaan Vainio saa kiekon haltuunsa Ilveksen puolustusalueen kulmassa. Vainio on tilanteessa paikoillaan ja on lähdössä luistelemaan maalin taakse, josta suunnasta samanaikaisesti tulee Haataja, joka taklaa Vainiota. Taklaus tulee Vainiota sivusuunnasta siten, ettei Vainio ehdi siihen varautua. Edelleen videotallenteen perusteella kurinpitodelegaatio toteaa, että Haatajan taklaus kohdistuu lähes pelkästään Vainiota päähän. Kurinpitodelegaatio toteaa, että Haatajan taklauksessa aiheutuu voimakas kontakti Vainiota päähän, joten kyse on säännössä 124 tarkoitetusta päähän kohdistuneesta taklauksesta.

Rangaistusharkinnan osalta kurinpitodelegaatio toteaa, että vastuu taklauksen kohdistumisesta taklattavan pelaajan vartaloon on taklaajalla. Haatajan taklaus osuu Vainiota päähän. Vainio on ennen taklausta normaalissa peliasennossa eikä Vainion peliasento muutu tilanteessa siten, että hän aiheuttaisi taklauksen kohdistumisen päähän. Kurinpitodelegaatio toteaa, että Haataja on edellä mainituista syistä taklauksellaan piittaamattomasti vaarantanut vastustajaa ja tästä syystä tilanteesta tulee määrätä ottelurangaistus.

Kurinpitodelegaatio on ottanut rangaistusharkinnassa edellä mainitut seikat sekä taklaustilanteen kokonaisuudessaan huomioon sekä kuluvalla kaudella aiemmat päähän kohdistuneista taklauksista annetut rangaistukset. Delegaatio pitää Haatajan suorittamaa vastustajan päähän kohdistuvaa taklausta, jonka seurauksena taklattu pelaaja loukkaantuu, neljän ottelun arvoisena tekona.

Haatajalla ei ole huomioon otettavaa kurinpitohistoriaa Liigassa.

3. Ratkaisu

KooKoon Juha-Pekka Haatajalle määrätään neljän (4) ottelun pelikielto. Haataja on pelikiellossa KooKoon seuraavien neljän ottelun ajan.

4. Muutoksenhaku

Tähän päätökseen saa hakea muutosta valittamalla Urheilun oikeusturvalautakunnalle sen sääntöjen 9-12 §:ien mukaisella tavalla. Valitus tulee toimittaa oikeusturvalauta-kunnalle 30 päivän kuluessa tämän päätöksen tiedoksisaannista.

5. Päiväys ja allekirjoitus

6. joulukuuta 2018

Sampo Liusjärvi
Liigan kurinpitodelegaation puheenjohtaja


---
Julkaisija: Juuso Kauppinen