KalPan Eetu Luostariselle kolmen ottelun pelikielto – katso video

19.10.2018

Liigan kurinpitodelegaatio määräsi KalPa-hyökkääjä Eetu Luostariselle kolmen ottelun pelikiellon keskiviikon HPK–KalPa-ottelussa tapahtuneesta päähän kohdistuneesta taklauksesta.

Luostarinen on pelikiellossa KalPan kolmessa seuraavassa ottelussa: 19.10. KalPa–Kärpät, 20.10. Jukurit–KalPa ja 23.10. KalPa–Ilves.

* * *

Kurinpitopäätös kokonaisuudessaan

Pelaaja: Eetu Luostarinen
Ottelu: HPK–KalPa
Peliaika 34:17
Pelipäivä: 17.10.2018

1. Selostus asiasta

HPK–KalPa-ottelun peliajassa 34:17 KalPan Eetu Luostarinen taklaa HPK:n Jan Brejcakia. Ottelun erotuomarit tuomitsivat tilanteesta Luostariselle 5+20 minuutin rangaistuksen päähän kohdistuneesta taklauksesta säännön 124 perusteella.

Päävideotuomari on asettanut kyseisen tilanteen kurinpitokäsittelyyn, koska tilanteesta tulisi päävideotuomarin näkemyksen mukaan määrätä ottelurangaistus päähän kohdistuneesta taklauksesta.

Tilanne näkyy ottelun videotallenteelta. Brejcak loukkaantui tilanteessa eikä pelannut ottelun loppuun.

Luostarinen on antanut lausumat tilanteesta.

2. Sovellettavat säännöt ja ratkaisun perustelut

Sääntökirjan säännön 124 mukaan päähän kohdistuvalla taklauksella tarkoitetaan tilannetta, jossa pelaaja kohdistaa millaisen iskun tahansa millä tahansa vartalonsa tai varusteensa osalla vastustajan pään ja niskan alueelle tai iskee tai runnoo vastustajan pään suojalasia tai laitaa vasten. Säännön i ja ii kohtien mukaan päähän kohdistuvasta taklauksesta määrätään harkinnan mukaan pieni rangaistus ja käytösrangaistus (2+10); iso rangaistus ja pelirangaistus (5+20) tai ottelurangaistus (OR).

Kurinpitodelegaatio toteaa, että videotallenteelta tehtyjen havaintojen mukaan Brejcak luistelee HPK:n puolustusalueella laidan vieressä olevaan irtokiekkoon ja purkaa kiekon laitaa pitkin kohti keskialuetta. Samanaikaisesti Luostarinen luistele HPK:n puolustusaleen poikki kohti kiekkoa. Välittömästi Brejcakin kiekon purkamisen jälkeen Luostarinen taklaa Brejcakia. Edelleen videotallenteen perusteella kurinpitodelegaatio toteaa, että Luostarisen taklaus kohdistuu voimakkaasti Brejcakin päähän ja vartaloon. Taklaus ei ole suunnattu ylöspäin, mutta siitä huolimatta taklauksessa tapahtuu suora osuma Luostarisen olkapäästä taklatun pelaajan päähän ennen varsinaista vartalokontaktia. Kurinpitodelegaatio toteaa, että Luostarisen taklaus täyttää edellä todetuilla perusteilla säännössä 124 tarkoitetun päähän kohdistuneen taklauksen tunnusmerkistön.

Rangaistusharkinnan osalta kurinpitodelegaatio toteaa ensiksi, että Brejcak on ennen taklausta suhteellisen matalassa peliasennossa pelattuaan kiekon ylöspäin keskialueelle, mutta toisaalta Brejcakin peliasento ei muutu ennen taklausta. Delegaatio toteaa, että Luostarinen tulee taklaukseen B-pisteeltä alkaen liukumalla ja hänellä on hyvin aikaa valmistautua taklaukseen ja havaita Brejcakin peliasento. Kurinpitodelegaatio toteaa, että Luostarisen olisi pitänyt pystyä suorittamaan taklaus ilman suoraa osumaa vastustajan päähän. Delegaatio toteaa, että edellä mainituilla perusteilla Luostarinen on taklauksellaan piittaamattomasti vaarantanut vastustajaa ja tästä syystä tilanteesta tulee määrätä ottelurangaistus.

Kurinpitodelegaatio on ottanut rangaistusharkinnassa edellä mainitut seikat sekä taklaustilanteen kokonaisuudessaan huomioon sekä kuluvalla kaudella aiemmat päähän kohdistuneista taklauksista annetut rangaistukset. Delegaatio pitää Luostarisen suorittamaa vastustajan päähän kohdistuvaa taklausta, jonka seurauksena taklattu pelaaja loukkaantuu, kolmen ottelun arvoisena tekona.

Luostarisella ei ole huomioon otettavaa kurinpitohistoria Liigassa.

3. Ratkaisu

KalPan Eetu Luostariselle määrätään kolmen (3) ottelun pelikielto. Luostarinen on pelikiellossa KalPan seuraavien kolmen ottelun ajan.

4. Muutoksenhaku

Tähän päätökseen saa hakea muutosta valittamalla Urheilun oikeusturvalautakunnalle sen sääntöjen 9-12 §:ien mukaisella tavalla. Valitus tulee toimittaa oikeusturvalautakunnalle 30 päivän kuluessa tämän päätöksen tiedoksisaannista.

5. Päiväys ja allekirjoitus

18. lokakuuta 2018

Sampo Liusjärvi
Liigan kurinpitodelegaation puheenjohtaja


---
Julkaisija: Juuso Kauppinen