Turussa juhlistetaan lauantaina Juhani Wahlstenia

13.1.2018
Turussa juhlistetaan lauantaina Juhani Wahlstenia

Kuva: Suomen Jääkiekkomuseo

Suomalaisen jääkiekon suuriin nimiin kuuluva Juhani Wahlsten täyttää lauantaina 13.1. 80 vuotta. Liigassa Wahstenia juhlistetaan Turussa pelattavassa TPS–SaiPa-ottelussa.

Helsingissä syntynyt Juhani Wahlsten pelasi ensimmäiset ottelunsa SM-sarjassa kaudella 1957, jolloin hän edusti KalPaa. Wahlsten oli tuolloin nostamassa kuopiolaisseuraa ensimmäistä kertaa pääsarjatasolle. KalPasta Wahlsten siirtyi vuonna 1959 Ilvekseen, jossa hän voitti Suomen mestaruuden vuonna 1960. Kahden Ilves-vuoden jälkeen Wahlsten siirtyi yhdeksi kaudeksi HJK:hon, ja tämän jälkeen matka jatkui TPS:ään.

Turussa Wahlstenista tuli yksi Suomen ensimmäisistä tähtipelaajista. Wahlsten pelasi TPS:ssä peräti seitsemän kauden ajan. Tältä ajalta mukaan tarttui hopeamitali kaudela 1966–67. Samalla kaudella hänet valittiin myös SM-sarjan All Stars -kentälliseen.

TPS-ajan jälkeen Wahlsten pelasi vuoden Itävallassa, jossa hän saavutti maan mestaruuden. Wahlsten palasi kaudeksi 1970-71 takaisin Ilvekseen, jossa hän pelasi uransa viimeisen vuoden. SM-sarjassa Wahlstenin saldoksi muodostui 200 ottelussa pisteet 137+82.

Maajoukkueessa Wahlsten pelasi 115 ottelua tehden pisteet 33+29. Hän pelasi viidet MM-kisat ja oli mukana kolme kertaa olympialaisissa.

Pelaajauransa jälkeen Wahlsten jatkoi valmentajana. Suomessa Wahlsten toimi neljällä eri kaudella TPS:n päävalmentajana, ensin SM-sarjassa 1971–72 ja sen jälkeen Liigassa 1980–83. Wahlsten johdatti TPS:n aikanaan kolmesti välieriin. Näiltä vuosilta tuloksena oli hopea ja pronssi.

TPS-ajan lisäksi Wahlsten kävi levittämässä jääkiekkotietoutta Espanjassa Barcelonan joukkueessa. Viimeisenä Wahlsten toimi sveitsiläisen HC Davosin päävalmetajana kaudella 1987–88.

Suomen Jääkiekkomuseo on nimennyt Wahlstenin Jääkiekkoleijonaksi numero 43 ja Kansainvälinen Jääkiekkoliitto on valinnut hänet omaan Hall of Fameensa.

Wahlstenia juhlistetaan lauantaina ennen TPS–SaiPa-ottelua. Liiga Alumnilta Wahlstenia on onnittelemassa Kai Nurminen.

* * *

Liiga ja Liiga Alumni onnittelevat Wahlstenia merkkipäivän johdosta!


---
Julkaisija: Juuso Kauppinen