TPS:n Oula Palveelle kahden ottelun pelikielto – katso video

27.9.2018

Liigan kurinpitodelegaatio määräsi TPS-hyökkääjä Oula Palveelle kahden ottelun pelikiellon tiistain Jukurit–TPS-ottelussa tapahtuneesta päähän kohdistuneesta taklauksesta.

Oula Palve on pelikiellossa TPS:n kahdessa seuraavassa ottelussa: perjantaina 28.9. JYP–TPS ja lauantaina 29.9. TPS–Pelicans.

* * *

Kurinpitopäätös kokonaisuudessaan

Pelaaja: Oula Palve
Ottelu: Jukurit–TPS
Peliaika: 1:29
Pelipäivä: 25.9.2018

1. Selostus asiasta

Jukurit–TPS-ottelun peliajassa 1:29 TPS:n Oula Palve taklaa Jukurien Janne Ritamäkeä. Ottelun erotuomarit tuomitsivat tilanteesta Palveelle 5+20 minuutin rangaistuksen päähän kohdistuneesta taklauksesta säännön 124 perusteella.

Päävideotuomari on asettanut kyseisen tilanteen edelleen kurinpitokäsittelyyn, koska tilanteesta tulisi päävideotuomarin näkemyksen mukaan määrätä ottelurangaistus päähän kohdistuneesta taklauksesta.

Tilanne näkyy ottelun videotallenteilta. Palve on antanut suullisen lausuman tilanteesta. Taklattu Ritamäki ei loukkaantunut tilanteessa.

2. Sovellettavat säännöt ja ratkaisun perustelut

Sääntökirjan säännön 124 mukaan päähän kohdistuvalla taklauksella tarkoitetaan tilannetta, jossa pelaaja kohdistaa millaisen iskun tahansa millä tahansa vartalonsa tai varusteensa osalla vastustajan pään ja niskan alueelle tai iskee tai runnoo vastustajan pään suojalasia tai laitaa vasten. Säännön i ja ii kohtien mukaan päähän kohdistuvasta taklauksesta määrätään harkinnan mukaan pieni rangaistus ja käytösrangaistus (2+10); iso rangaistus ja pelirangaistus (5+20) tai ottelurangaistus (OR).

Kurinpitodelegaatio toteaa, että videotallenteelta tehtyjen havaintojen mukaan Ritamäki pelaa keskialueella kiekon Jukurien hyökkäyspäätyyn ohi edessään olevan TPS:n puolustajan, pyrkien lähtemään hakemaan irtokiekkoa päädystä. Välittömästi tämän jälkeen Ritamäen kanssa samansuuntaisesti luisteleva Palve leikkaa Ritamäen editse samalla taklaten tätä. Palve tulee taklaukseen takaviistosta ns. kuolleesta kulmasta. Palveen taklaus kohdistuu Ritamäen ylävartaloon ja päähän.

Kurinpitodelegaatio toteaa, että Palveen taklaus täyttää päähän kohdistuvan taklauksen tunnusmerkistön, koska se aiheuttaa kontaktin taklatun pelaajan päähän. Kurinpitodelegaatio toteaa myös, ettei kontakti aiheuta vastustajan loukkaantumista. Taklaus on suoritettu hieman ennen taklauksen osumista kiekosta luopuneeseen vastustajaan. Kurinpitodelegaatio katsoo, että Ritamäki on taklaushetkellä vielä kiekollinen pelaaja, jota voidaan sääntöjen mukaisella tavalla taklata. Toisaalta kurinpitodelegaatio katsoo Palveella olevan korostunut vastuu siitä, että tämän kaltainen taklaus – kuolleesta kulmasta leikkaus juuri kiekosta luopuneeseen vastustajaan – ei aiheuta kontaktia taklatun pelaajan päähän. Koska kuitenkin taklauksessa aiheutuu osuma Ritamäen päähän, kurinpitodelegaatio katsoo, että taklauksella on piittaamattomasti vaarannettu vastustajaa. Kurinpitodelegaatio pitää edellä mainituista syistä ja tilannetta kokonaisuutena arvioiden Palveen suorittamaa taklausta ottelurangaistuksen arvoisena tekona, josta määrätään kahden ottelun pelikielto.

Palveella ei ole huomioon otettavaa kurinpitohistoriaa Liigassa.

3. Ratkaisu

TPS:n Oula Palveelle määrätään kahden (2) ottelun pelikielto. Palve on pelikiellossa TPS:n kahdessa seuraavassa ottelussa.

4. Muutoksenhaku

Tähän päätökseen saa hakea muutosta valittamalla Urheilun oikeusturvalautakunnalle sen sääntöjen 9-12 §:ien mukaisella tavalla. Valitus tulee toimittaa oikeusturvalautakunnalle 30 päivän kuluessa tämän päätöksen tiedoksisaannista.

5. Päiväys ja allekirjoitus

26. syyskuuta 2018

Sampo Liusjärvi
Liigan kurinpitodelegaation puheenjohtaja


---
Julkaisija: Juuso Kauppinen