Kärppien Rasmus Kuparille yhden ottelun pelikielto – katso video

25.9.2018

Liigan kurinpitodelegaatio määräsi Kärppien hyökkääjä Rasmus Kuparille yhden ottelun pelikiellon lauantain SaiPa–Kärpät-ottelussa tapahtuneesta päähän kohdistuneesta taklauksesta.

Rasmus Kupari on pelikiellossa tiistaina 25.9. pelattavassa Kärpät–HPK-ottelussa.

* * *

Kurinpitopäätös kokonaisuudessaan

Pelaaja: Rasmus Kupari
Ottelu: SaiPa–Kärpät
Peliaika: 20:00
Pelipäivä: 22.9.2018

1. Selostus asiasta

SaiPa–Kärpät-ottelun peliajassa 20:00 Kärppien Rasmus Kupari taklaa SaiPan Anssi Löfmania. Ottelun erotuomarit eivät tuominneet tilanteesta rangaistuksia. Liigan tilannehuone on havainnut tilanteessa päähän kohdistuvan taklauksen ja päävideotuomari asettanut taklauksen kurinpitokäsittelyyn ottelurangaistuksen arvoisena tekona.

Tilanne näkyy ottelun videotallenteelta. Kupari on antanut suullisen lausuman tilanteesta. Taklattu Löfman ei loukkaantunut tilanteessa.

2. Sovellettavat säännöt ja ratkaisun perustelut

Sääntökirjan säännön 124 mukaan päähän kohdistuvalla taklauksella tarkoitetaan tilannetta, jossa pelaaja kohdistaa millaisen iskun tahansa millä tahansa vartalonsa tai varusteensa osalla vastustajan pään ja niskan alueelle tai iskee tai runnoo vastustajan pään suojalasia tai laitaa vasten. Säännön i ja ii kohtien mukaan päähän kohdistuvasta taklauksesta määrätään harkinnan mukaan pieni rangaistus ja käytösrangaistus (2+10); iso rangaistus ja pelirangaistus (5+20) tai ottelurangaistus (OR).

Kurinpitodelegaatio toteaa, että videotallenteelta tehtyjen havaintojen mukaan Kupari luistelee kohti kaukalon kulmaa, jossa SaiPan Löfman on pelaamassa kiekkoa. Erän päätössummerin soidessa Kupari kohottaa mailansa ja kyynärpäänsä taklaten laidassa kiinni olevaa Löfmania. Kuparin käsivarsi osuu taklauksessa Löfmanin päähän, lisäksi Löfmanin pää osuu kontaktin seurauksena pleksiin.

Kurinpitodelegaatio toteaa, että Kuparin taklaus täyttää päähän kohdistuvan taklauksen tunnusmerkistön. Kurinpitodelegaatio toteaa, että Kuparin taklauksessa vastustajan päähän aiheutuva kontakti on suhteellisen vähäinen, eikä se aiheuta vastustajan loukkaantumista. Toisaalta itse taklauksen suorittamistapa osoittaa tarkoituksellista taklauksen suuntausta ylöspäin kohti vastustajan päätä, jonka takia delegaatio katsoo, että taklauksella on piittaamattomasti vaarannettu vastustajaa. Kurinpitodelegaatio pitää edellä mainituista syistä ja tilannetta kokonaisuutena arvioiden Kuparin suorittamaa taklausta ottelurangaistuksen arvoisena tekona, josta määrätään yhden ottelun pelikielto.

Kuparilla ei ole huomioon otettavaa kurinpitohistoriaa Liigassa.

3. Ratkaisu

Kärppien Rasmus Kuparille määrätään yhden (1) ottelun pelikielto. Kupari on pelikiellossa Kärppien seuraavassa ottelussa.

4. Muutoksenhaku

Tähän päätökseen saa hakea muutosta valittamalla Urheilun oikeusturvalautakunnalle sen sääntöjen 9-12 §:ien mukaisella tavalla. Valitus tulee toimittaa oikeusturvalautakunnalle 30 päivän kuluessa tämän päätöksen tiedoksisaannista.

5. Päiväys ja allekirjoitus

24. syyskuuta 2018

Sampo Liusjärvi
Liigan kurinpitodelegaation puheenjohtaja


---
Julkaisija: Juuso Kauppinen