TPS:n Elias Karvoselle yhden ottelun pelikielto – katso video

18.9.2018

Liigan kurinpitodelegaatio määräsi TPS:n hyökkääjä Elias Karvoselle yhden ottelun pelikiellon lauantain Ässät–TPS-ottelussa tapahtuneesta selästä taklauksesta.

Elias Karvonen on pelikiellossa tiistaina 18.9. pelattavassa TPS–Kärpät-ottelussa.

* * *

Kurinpitopäätös kokonaisuudessaan

Pelaaja: Elias Karvonen
Ottelu: Ässät-TPS
Peliaika: 55:18
Pelipäivä: 15.9.2018

1. Selostus asiasta

Ässät–TPS-ottelun erotuomarit tuomitsivat peliajassa 55:18 TPS:n Elias Karvoselle tämän taklauksesta Ässien Matti Lambergiin pienen rangaistuksen ja käytösrangaistuksen (2+10) syynä laitataklaus.

Päävideotuomari on asettanut tilanteen kurinpitokäsittelyyn, koska päävideotuomarin näkemyksen mukaan tilanteesta tulee määrätä ottelurangaistus Karvoselle selästä taklauksesta.

Tilanne näkyy ottelun videotallenteelta. Karvonen on antanut suullisen lausuman tilanteesta.

2. Sovellettavat säännöt ja ratkaisun perustelut

Sääntökirjan säännön 123 mukaan selästä taklauksella tarkoitetaan tilannetta, jossa pelaaja taklaa haavoittuvassa asemassa olevaa pelaajaa, joka ei ole tietoinen uhkaavasta iskusta tai joka ei pysty suojaamaan tai puolustamaan itseään tällaiselta iskulta. Kontakti kohdistuu taklattavan vartaloon selkäpuolelta. Säännön ii-kohdan mukaan pelaajalle, joka piittaamattomasti vaarantaa vastustajaa selästä taklauksen seurauksena, tuomitaan joko iso rangaistus ja pelirangaistus tai ottelurangaistus.

Kurinpitodelegaatio toteaa, että videotallenteelta tehtyjen havaintojen mukaan Lamberg luistelee maaliviivaa pitkin kohti kaukalon kulmaa, jossa on Ässien ja TPS:n pelaaja kamppailemassa kiekosta. Samanaikaisesti B-aloituspisteen suunnasta kulmaa lähestyy Karvonen, joka tulee tilanteeseen Lambergin jälkeen. Lähestyessään Lambergia Karvonen nostaa mailansa ylöspäin ja taklaa poikittaisella mailalla Lambergia yläselkään aiheuttaen tämän kaatumisen pää edellä laitaan.

Kurinpitodelegaatio toteaa, että Karvosen toiminta täyttää selästä taklaamisen tunnusmerkistön. Delegaatio katsoo, että Karvosella on ennen suorittamaansa kontaktia riittävästi aikaa havainnoida Lambergin haavoittuva asema ja näin ollen taklauksella on piittaamattomasti vaarannettu vastustajaa. Lisäksi delegaatio toteaa, ettei Karvosen suorittamassa kontaktissa ei ole kysymys hänen lausumassaan esittämässä vastustajan "liimaamisesta laitaan" eikä vastustajan kaatuminen laitaan johdu taklattavan huonosta tasapainosta.

Kurinpitodelegaatio toteaa, että Karvosen poikittaisella mailalla suorittama taklaus on kohdistettu selkä kentälle päin olevaan vastustajaan, joka ei pysty suojaamaan tai puolustamaan itseään tulevalta iskulta. Taklaus on myös kohdistettu pelaajaan, jolla ei ole suoraan kiekkoa hallussa, vaan se on pelaajaruuhkassa. Kurinpitodelegaatio pitää edellä mainituista syistä taklausta ottelurangaistuksen arvoisena tekona. Pelikiellon keston harkinnassa on otettu pelitilanne kokonaisuutena huomioon.

Karvosella ei ole huomioon otettavaa kurinpitohistoriaa Liigassa.

3. Ratkaisu

TPS:n Elias Karvosella määrätään yhden (1) ottelun pelikielto. Karvonen on pelikiellossa TPS:n seuraavassa ottelussa.

4. Muutoksenhaku

Tähän päätökseen saa hakea muutosta valittamalla Urheilun oikeusturvalautakunnalle sen sääntöjen 9-12 §:ien mukaisella tavalla. Valitus tulee toimittaa oikeusturvalautakunnalle 30 päivän kuluessa tämän päätöksen tiedoksisaannista.

5. Päiväys ja allekirjoitus

18. syyskuuta 2018

Sampo Liusjärvi
Liigan kurinpitodelegaation puheenjohtaja


---
Julkaisija: Juuso Kauppinen