Liiga-tuomaristo valmiina uuteen kauteen – osaamisella kysyntää myös muissa eurooppalaisissa huippusarjoissa

13.9.2018
Liiga-tuomaristo valmiina uuteen kauteen – osaamisella kysyntää myös muissa eurooppalaisissa huippusarjoissa

Tuomaristo kokoontui ryhmäkuvaan kaudenalusleirillään Tampereella 8.9.2018. (Kuva: Jukka Rautio)

Perjantaina käynnistyvässä Liigan runkosarjassa viheltää kaikkiaan 19 päätuomaria ja 22 linjatuomaria. Suomalaista erotuomariosaamista arvostetaan myös muissa Euroopan pääsarjoissa. Tällä kaudella tehdään tiivistä yhteistyötä Sveitsin A-liigan kanssa.

Päätuomaristo uudistuu, kun viime kauden päätuomareista Aleksi Rantala viheltää alkavalla kaudella Saksan DEL-liigassa ja Anssi Salosen tie vei Sveitsin A-liigaan. Uusina päätuomareina Liigassa debytoivat Kimmo Laakkonen ja Juho Ylä-Rotiala.

Liiga käynnistää alkavalla kaudella myös erotuomariyhteistyön Sveitsin pääsarjan kanssa. Projektia lähdettiin viemään jo viime kaudella eteenpäin.

– Sveitsistä tuli keväällä pyyntö, voisivatko he saada jatkossa suomalaisia tuomareita viheltämään A-liigan pelejä. Tartuimme tähän mahdollisuuteen ja lähdimme rakentamaan yhteistyötä. Tällä kaudella Stefan Fonselius ja Mikko Kaukokari tuomitsevat kumpikin Sveitsissä noin 20 ottelua kauden aikana, Liigan erotuomarijohtaja Jyri Rönn kertoo.

– Tämä on meille totta kai hieno juttu ja arvostuksen osoitus hyvin tehdystä työstä sekä päätuomareille mainio tilaisuus näyttää osaamistaan. Samalla tämä on Liigalle hieno mahdollisuus tuomaritoiminnan kehittämiseen entistä ammattimaisempaan suuntaan. Sekä Fonselius että Kaukokari ovat olleet aikaisemmin mukana IIHF:n erotuomarivaihdossa ja tuominneet useita muiden huippusarjojen otteluita. Liigalla ei ole aikaisemmin ollut näin laajaa erotuomariyhteistyötä muun huippusarjan kanssa, joten siksi kyseessä on merkittävä kehitysaskel.

41-vuotias Fonselius on valittu Liigan parhaaksi päätuomariksi vuosina 2015 ja 2016 ja hänellä on myös mittava kansaivälisten otteluiden kokemus olympia- ja MM-kisoja myöten. 38-vuotias Kaukokari oli mukana viime kevään miesten MM-kisoissa ja vuodenvaihteen U20 MM-kisoissa, joissa hän vihelsi kisojen finaaliottelun.

Liiga-tuomaristo valmistautui menneenä viikonloppuna uuteen kauteen perinteisellä kaudenalusleirillään Tampereella.

– Keskityimme uusiin sääntöihin ja niiden tulkintoihin, harjoitusotteluiden tapahtumiin, tulevaan kauteen, pidimme sääntökokeet ja loimme tietenkin tuomariyhteisön yhteishenkeä. Porukkamme on entisestään tiivistynyt. Yhteishenki ja tekemisen meininki vaikuttavat hyvältä kauden kynnyksellä. Tunnelma on myös innostunut ja odottava.

– Haasteita alkavan kauden tuomarimääräyksiin tuovat kokeneimman kaartin Timo Favorinin ja Jari Levosen poissaolot alkukauden otteluista. Kummatkin ovat kuntoutumassa vielä loukkaantumisten jälkeen. Favorinia odotellaan kaukaloihin nopeastikin, mutta Levosen paluu menee näillä näkymin lokakuun puolelle. Nuoremmilla tuomareilla on nyt alkukaudella näytön paikka täyttää konkareiden isot saappaat, Rönn päättää.


---
Julkaisija: Antti Seppänen