Joukkue-esittelyt 2018: Kärpät – Suomen mestaruutta puolustamassa

13.9.2018
Joukkue-esittelyt 2018: Kärpät – Suomen mestaruutta puolustamassa

Kärpät lähtee puolustamaan Suomen mestaruutta uudistuneella miehistöllä. Upean viime kauden jälkeen Kärpistä lähti paljon ratkaisuvoimaa ja johtajuutta. Oululaiset ovat kuitenkin saaneet paikattua menetykset kokeneilla paluumuuttajilla ja mielenkiintoisilla nuorilla hyökkääjillä.

Viime kaudella

Kärpät voitti Liigan runkosarjan 11 pisteen erolla toiseksi tulleeseen TPS:ään. Oululaiset keräsivät yhteensä peräti 123 pistettä, joka on Liiga-historian viidenneksi isoin pistepotti runkosarjassa. Neljännesfinaaleissa Kärpät kaatoi Ässät voitoin 4–1 ja semifinaaleissa kaatui puolestaan HIFK huiman ottelusarjan jälkeen voitoin 4–3. Finaaleissa oululaiset katkaisivat Tapparan mestaruusputken voittamalla Suomen mestaruuden voitoin 4–2. SM-kulta oli Kärpille historian kahdeksas.

Uudet pelaajat

Kärpät hankki riveihinsä kuusi uutta pelaajaa. Joukkueen ykköshankinnat olivat KHL:n Ak Bars Kazanista Kärppiin palannut puolustaja Atte Ohtamaa ja viime kauden Sveitsin liigan SC Bernissä viettänyt Mika Pyörälä. Lisäksi Kärpät vahvistui mielenkiintoisilla nuorilla pelaajilla. TPS:stä pohjoiseen muutti taitava hyökkääjä Jasper Lindsten ja Ouluun tiensä löysi myös Kanadan junioriliiga WHL:ssä hurjia pisteitä takonut Aleksi Heponiemi. Lisäksi hallitsevan Suomen mestarin riveihin liittyivat slovakialainen Michal Kristof ja seuran oma kasvatti Tino Metsävainio.

Lähtijät

Menestyksekkään kauden jälkeen pelaajilla on paljon kysyntää. Tämän sai huomata jälleen myös Kärpät. Mestaruuskauden ykköspuolustaja Miika Koivisto vaihtoi KHL-joukkue Dynamo Moskovaan. KHL:ään suuntasivat myös hyökkääjät Mikael Ruohomaa (Neftehimik) ja seurakavereina Sibirissä jatkavat Julius Junttila ja Charles Bertrand. NHL-sopimukset sorvasivat Saku Mäenalanen ja Rasmus Kupari. Heistä Kupari pelaa alkavalla kaudella sopimuksesta huolimatta Kärpissä. Joukkueen kokeneemmasta kaartista Juha Koivisto siirtyi Ranskaan Rouenin riveihin.

Valmennus

44-vuotias Mikko Manner aloittaa toisen kautensa Kärppien päävalmentaja. Ensimmäinen kausi Kärppien päävalmentajana päättyi heti mestaruuteen. Alkava kausi on Mannerille Kärpissä kuudes peräkkäinen, neljä ensimmäistä vuotta hän toimi Kärppien kakkosvalmentajana. Kärppien lisäksi Manner jatkaa myös Suomen A-maajoukkueen valmennustiimissä. Mannerin apuna Kärpissä jatkavat Toni Sihvonen, Lauri Mikkola ja Ari Hilli. Koko valmennusryhmän sopimukset ulottuvat kevääseen 2020.

Läpimurron tekijä

Kärpissä ensimmäisen kautensa aloittava 19-vuotias Ilves-kasvatti Aleksi Heponiemi on mielenkiintoinen nimi. Taitava hyökkääjä iski viime kaudella Kanadan junioriliiga WHL:ssä peräti 148 pistettä. Liiga-debyytti nuorella miehellä on vielä tekemättä. Vahvaan debyyttikauteen on kuitenkin kaikki edellytykset.

Kesällä ensimmäisellä kierroksella numerolla 20 varattu Rasmus Kupari aloittaa toisen Liiga-kautensa. Alkavalla kaudella vastuuta on luvassa aiempaa enemmän, jonka myötä 18-vuotiaan Kuparin odotetaan lyövän läpi Kärppien kärkiketjuhin. Liiga-kautta edeltävät ottelut ovat sujuneet lupaavasti.

Ottelut harjoituskaudella

Kärpät pelasi ennen Liiga-kauden alkua perinteisten harjoitusotteluiden lisäksi myös CHL:ää. Hallitseva Suomen mestari voitti kaikki kolme harjoitusotteluaan kaataen KalPan, SHL-joukkue Luulajan ja Sportin. Champions Hockey Leaguessa kulki myös vahvasti, kun oululaiset voittivat neljästä ottelustaan kolme. Voitot irtosivat kahdesti ranskalaisesta Rouenista ja kertaalleen saksalaisesta Nürnbergista. Saksalaisjoukkue otti Kärpistä kuitenkin revanssin toisessa ottelussa ja piti pisteet kotonaan sunnuntaina lukemin 4–3.

Ennuste

Kärpistä lähti viime kauden jälkeen hurja määrä johtajuutta ja ratkaisijoita. Oululaiset ovat kuitenkin onnistuneet myös hankinnoissaan. Atte Ohtamaan ja Mika Pyörälän kaltaisten pelaajien johdolla Kärpät tulee pelaamaan jälleen pitkälle kevääseen. Oululaisilla on vahva valmennus, joka pystyy ottamaan joukkueesta kaiken irti. Oululaiset tulevat löytymään runkosarjasta viiden parhaan joukosta.


---
Julkaisija: Juuso Kauppinen