Joukkue-esittelyt 2018: HIFK – isojen muutosten kautta kohti menestystä

11.9.2018
Joukkue-esittelyt 2018: HIFK – isojen muutosten kautta kohti menestystä

HIFK palasi viime keväänä mitalikantaan pronssipelin voitollaan. Joukkueen runkosarjasijoitukset ovat heilahdelleet kevään 2011 mestaruuskauden jälkeen voimakkaasti. Pystyykö ison budjetin HIFK vakiinnuttamaan jatkossa paikkansa runkosarjan kuuden parhaan joukossa?

Viime kaudella

HIFK paransi edellisen kauden pistemääräänsä 16:lla ja sijoittui runkosarjassa viidenneksi. Joukkue pelasi vahvasti kotonaan ja hävisi vain neljästi varsinaisilla peliajoilla, mutta vieraspeleissään HIFK oli joukkuevertailussa vasta sijalla 10. Playoffs-peleissä joukkue pelasi dramaattisen neljännesfinaalisarjan JYPiä vastaan ja meni jatkoon voitoin 4-2. Semifinaalisarja Kärppiä vastaan venyi seitsemänteen otteluun, jonka IFK hävisi 1-2. Pronssipelin helsinkiläiset veivät nimiinsä Lennart Petrellin jatkoaikamaalilla.

Uudet pelaajat

Hyökkäyksen nimekkäimmät hankinnat olivat Liigaan pitkän ulkomaan kierroksen jälkeen palannut keskushyökkääjä Tommi Santala ja Pelicansissa kansallisen läpimurtonsa tehnyt laitahyökkääjä Iikka Kangasniemi. Kanadalainen Lucas Lessio on NHL- ja KHL-kokemuksella varustettu laituri, Juho Keränen Liiga-kansalle tuttu rymistelijä. Puolustustaan HIFK vahvisti lähes 600 NHL-ottelua pelanneella Kyle Quinceylla ja Lukosta siirtyneellä ruotsalaisella Johan Motinilla. Kokenut Aleksi Laakso tuo takalinjoille kiekollista osaamista.

Lähtijät

Maalivahtiosastolta lähtivät sekä Kevin Lankinen (NHL) että Niklas Bäckström (Tappara). Puolustuksessa Miro Heiskasen (NHL) ja Oliwer Kasken (Pelicans) menetykset kirpaisivat HIFK:ta eniten. Kärkipään pistenikkareista lähtijöiden listalla olivat Vili Sopanen (Saksa), Jarkko Malinen (Tappara), Juha-Pekka Haataja (KooKoo) ja Patrik Carlsson (SHL).

Valmennus

Ari-Pekka Selin valmentaa toista kauttaan HIFK:ssa. Liiga-valmentajien kokeneimpaan kaartiin kuuluva 55-vuotias Selin tulee rikkomaan alkavalla kaudella 600 ottelun rajapyykin seitsemäntenä päävalmentajana kautta aikojen. Viime kauden SM-pronssi oli Selinille valmentajauran ensimmäinen mitali.

Läpimurron tekijä

Joukkueen nuorempaa kaartia edustava 20-vuotias Juha Jääskä on esiintynyt HIFK:n edustusmiehistössä jo kahdella edellisellä kaudella. Monipuolisella hyökkääjällä on hyviä näyttöjä Nuorten SM-liigasta. Läpimurto HIFK:n kokeneessa hyökkäyskokoonpanossa on kuitenkin vaativa tehtävä.

Ottelut harjoituskaudella

Neljästä CHL-ottelustaan HIFK voitti molemmat puolalaisjoukkuetta vastaan käymänsä ottelut, mutta hävisi kahdesti Italian kärkijoukkue Bolzanolle. Liiga-joukkueista HIFK on ottanut voitot Pelicansista ja Jukureista, ja hävinnyt Tapparalle.

Ennuste

HIFK:n torjuntavastuu lepää Atte Engrenin hartioilla. Puolustus on hyvä sekoitus kokemusta ja kiekollista osaamista. Hyökkäyksestä löytyy laatua, mutta terävin syömähammas ei ole vielä löytynyt. Yli 20 maalin maaliruiskulle on ratkaisijan viittaa tarjolla. HIFK jatkaa viime kauden tasollaan ja on vahva ehdokas kuuden parhaan joukkoon ja suoralle neljännesfinaalipaikalle.


---
Julkaisija: Antti Seppänen