Elias Ulander: “Olen päässyt toteuttamaan pitkäaikaista unelmaani”

11.9.2018
Elias Ulander: “Olen päässyt toteuttamaan pitkäaikaista unelmaani”

HIFK:n Elias Ulander nousi viime kaudella joukkueen Liiga-miehistöön mukaan. Juniorivuosinaan palkittu puolustaja on mukana kilpailemassa pelipaikoista helsinkiläisten kivikovassa pakistossa panostamalla vahvuuksiensa kehittämiseen.

– Harjoittelussa on painotettu luistelua ja laukausta. Olen ollut mukana sellaisessa luisteluharjoitteluryhmässä, luisteluklinikalla. Kesätreeniryhmässämme on ollut kahdeksan pelaajaa, muun muassa Panu Mieho, Aleksit Mustonen ja Rekonen sekä Petteri Lindbohm. Kävimme jäällä kaksi kertaa viikossa ja panostimme lisäksi punttitreeniin ja nopeusharjoitteluun.

Omaa pelityyliään Ulander kuvailee hyökkäyspainotteiseksi. Siitä osoituksena ovat kolmella edellisellä kaudella HIFK:n A-nuorissa kerätyt 95 pistettä 120 ottelussa. Kovia lukuja puolustajalle.

21-vuotias Ulander on HIFK:n kasvatti. Punaisella paidalla on iso merkitys Ulanderin pelaajapolulla.

– Hienoa, että olen päässyt toteuttamaan pitkäaikaista unelmaani. HIFK:n kokoonpanoon nouseminen ei ole ihan helppo juttu. Kokeneita pelaajia on rosterissa niin paljon.

Ulanderia kuvaillaan myös kiekollisesti erittäin taitavaksi. Mistä nuo ominaisuudet ovat peräisin?

– Varmaan siitä, että pienenä poikana pelasin paljon pihapelejä veljieni kanssa. Neljän veljeksen kamppailuissa oppi pitämään nuorempana puolensa. Isä on toki aina painottanut myös geenien vaikutusta, Ulander naurahtaa.

Puolustajan paikka tuli tutuksi vasta kokeilujen kautta, D2-ikäisenä.

– Nuorempana olin aina hyökkääjä. D2:ssa minut vaihdettiin puolustajaksi, kun olin jäänyt hyökkääjänä niin sanotusti pelin ulkopuolelle. Tykkäsin toki sentterinäkin pelata, mutta laitahyökkääjän paikka ei tuntunut sopivalta.

* * *

Ulander oli kaudella 2016–17 Nuorten SM-liigan ykköspuolustaja. Pisteiden lisäksi hän oli ykkönen myös tehopörssissä. Kauden päätteeksi hänet palkittiin parhaan puolustajan Reijo Ruotsalainen –palkinnolla. Sen Ulander arvostaa uransa tähänastiseksi ykkössaavutukseksi.

– Toki viime kauden SM-pronssi niin miehissä kuin A:ssakin lämmittivät. Varsinkin junnuissa, jossa nousimme mitaleille alemman loppusarjan kautta.

Viime kaudella Ulander murtautui HIFK:n Liiga-joukkueeseen ja peliaika lisääntyi kauden edetessä. Kaikkiaan hän oli kokoonpanossa 34 ottelussa (pisteet 0+3) ja kirjasi tehopörssissä komean saldon +10 – kolmanneksi parhaan lukeman Liiga-tulokkaiden vertailussa.

– Joukkueessa tapahtui loukkaantumisia ja pääsin pelaamaan enemmän. Aloin luottamaan enemmän itseeni ja pystyin pelaamaan omaa peliäni. Valmentajilta sain hyvin palautetta, ja kävimme pelejä ja tilanteita läpi videolta. Sitä kautta sitä parannusta sitten tuli.

* * *

Nuoren pelaajan tavoitteet ovat aina NHL:ssä asti. Sieltä löytyvät myös omat pelaajaihanteet.

– Ruotsalaiset NHL-tähdet, Erik Karlsson ja Nicklas Lidström, ovat olleet suosikkejani. En tunnusta, että olisin heitä matkinut, mutta ehkä jollain tavalla alitajuisesti olen ottanut heistä mallia. Kiekollinen rauhallisuus ja taito nähdä peliä ovat heillä huipputasoa.

Entä sitten HIFK:n läpimurron tekijät, ellei Elias Ulander ole sellainen tällä kaudella?

– Juha Jääskä ja Teemu Engberg ovat ainakin lähellä läpimurtoa. Molemmat ovat nopeita ja voimakkaita pelaajia, joilla on hyvä laukaus, Ulander kuvailee.

HIFK lähtee Ulanderin mukaan uuteen kauteen aina mestaruus tavoitteenaan. Sitä tavoitetta kohti HIFK saa ison avun faneiltaan, jotka Elias Ulanderin mukaan ovat Suomen parhaita.

– HIFK:ssa on paljon hyvää, mutta parasta ovat kyllä fanit. Meillä on hienoa fanikulttuuria, kannattajat lähtevät mukaan reissupeleihin, kuten nyt CHL-matkalle Italiaan. He pitävät kotipeleissä hienosti ääntä. Ovat osa joukkuetta, Ulander hehkuttaa.


---
Julkaisija: Antti Seppänen