Joukkue-esittelyt 2018: TPS – jatkuuko noste?

10.9.2018
Joukkue-esittelyt 2018: TPS – jatkuuko noste?

TPS koki kesän siirtomarkkinoilla paljon menetyksiä, mutta vastapainoksi turkulaiset tekivät myös mielenkiintoisia uusia hankintoja. TPS:stä löytyy paljon huippuosaamista jokaiselle pelin osa-alueelle Topi Jaakolan ja Lauri Korpikosken kaltaisten pelaajien myötä. Kokemuksen lisäksi TPS:ssä on paljon potentiaalisia nuoria, pystyvätkö viime kaudella vahvasti pelanneet nuoret ottamaan jälleen uuden askeleen eteenpäin?

Viime kaudella

TPS sijoittui Liiga-kauden 2017–18 runkosarjassa upeasti toiseksi keräten yhteensä 112 pistettä (ottelua kohden 1,87 pistettä). Turkulaiset kaatoivat Liigan playoffsien neljännesfinaaleissa SaiPan voitoin 4–2, mutta Tappara osoittautui kuitenkin semifinaaleissa vahvemmaksi voitoin 4–0. Pronssiottelussa TPS taipui jatkoajalla HIFK:lle. Näin turkulaisten vahvan kauden sijoituksesi muodostui neljäs.

Uudet pelaajat

TPS löysi uudelle kaudelle monia mielenkiintoisia pelaajia. Maalivahtiosastolle TPS hankki Allsvenkanin Timråsta Norjan maajoukkuemaalivahti Henrik Haukelandin. Puolustukseen TPS löysi mielenkiintoisia nimiä, kun SHL:n HV71:sta saapui maailmanmestari Topi Jaakola, KalPasta vahvassa nosteessa oleva Santeri Lukka, Ilveksestä löydetty jenkkipuolustaja Joe Piskula ja Mestiksen Espoo Unitedissa viime kaudella pelannut nuori Bernard Isiguzo. TPS:n ykköshankinta löytyy hyökkäyksestä, kun Lauri Korpikoski palasi takaisin kasvattajaseuraansa peräti kuusivuotisella sopimuksella. Korpikosken lisäksi uusia nimiä ovat DEL-liigan Nürnbergista tuleva Patrick Björkstrand, Ässistä hankittu väkivahva Simon Suoranta ja Kärppien A-nuorista löydetty nuorten maajoukkuehyökkääjä Arttu Nevasaari. Lisäksi turkulaiset ovat nostaneet useita potentiaalisia omia junioreitaan Liiga-ryhmään mukaan.

Lähtijät

Monien muiden joukkueiden tavoin myös TPS koki paljon vaihtuvuutta hyvän kauden jälkeen. Maalivahtiosastolta joukkueesta poistuivat Oskari Setänen ja nuori Karolus Kaarlehto. Puolustuksesta maisemaa vaihtoivat Mark Fraser, Olli Juolevi, Henrik Tallinder ja Martin Berger. Turkulaisten hyökkäyksestä lähti paljon taitoa ja kokemusta, kun seuraikoni Tomi Kallio päätti upean uransa, Eric Perrin palasi JYPiin, Jasper Lindsten vaihtoi Kärppiin, Petrus Palmu NHL.ään, Patrik Virta KHL:ään ja Ilkka Pikkarainen Saksaan.

Valmennus

Kalle Kaskinen aloittaa toisen kautensa TPS:n päävalmentajana. Kausina 2006-09 Kaskinen kuului myös TPS:n Liiga-joukkueen valmennustiimiin. Lisäksi Kaskisella on kokemusta TPS:n A-nuorista ja Jokerien KHL-joukkueesta. Myös TPS:n muu valmennustiimi jatkaa viime kaudesta. Valmentajina toimivat entiset huippupelaajat Kimmo Rintanen, Sami Salo ja Fredrik Norrena sekä Mikael Tolkki ja Vesa Vuori.

Läpimurron tekijä

Alle 18-vuotiaiden maailmanmestari Kaapo Kakkoa on hehkutettu jo monessa paikassa, eikä häntä voi ohittaa tässäkään. Liiga-debyyttinsä nuori mies teki jo viime kaudella, mutta tällä kaudella vastuuta on tiedossa enemmän. Huippuyksilö, jota kannattaa seurata tarkasti. Kaksi vuotta Kakkoa vanhempi Lauri Pajuniemi debytoi myös viime kaudella Liigassa. Debyyttikaudella Pajuniemelle kertyi playoffsit mukaan lukien 41 ottelua, nyt vastuuta on kuitenkin luvassa enemmän ja voidaan odottaa läpimurtoa TPS:n kärkiketjuihin.

Ottelut harjoituskaudella

Harjoitusottelut ja CHL:n alkusarjan ottelut eivät ole sujuneet tuloksellisesti parhaalla mahdollisella tavalla. Perinteisessä Pitsiturnauksessa TPS selvisi loppuotteluun asti, mutta joutui taipumaan lopulta Pelicansille. Täysipitkissä harjoitusotteluissa TPS kaatoi ensin Kupitaalla Lukon, sen jälkeen hävisi Salossa Tapparalle ja Lohjalla SHL-joukkue Växjölle. CHL:ssa turkulaiset voittivat kotonaan Red Bull Münchenin. Kolmesta muusta CHL-ottelusta tuloksena oli tappio. Neljän ensimmäisen alkusarjaottelun myötä TPS menetti jatkomahdollisuutensa CHL:ssä.

Ennuste

TPS:llä on kaikki mahdollisuudet parantaa viime kaudesta. Turkulaisten joukkueesta lähti paljon kokemusta ja tehopisteitä, mutta seura myös teki onnistuneita hankintoja lähtijöiden paikkaamiseksi. Pitää myös muistaa, että viime kaudella esiin nousseet nuoret Teemu Väyrysen ja Lauri Pajuniemen johdolla ovat tällä kaudella vuoden kokeneempia ja valmiita kantamaan isompaa vastuuta. Turkulaiset taistelevat runkosarjassa sijoituksista 1-6.


---
Julkaisija: Juuso Kauppinen