Eetu Luostarinen: “Finaalimaali ja nuorten mestaruus upeita muistoja”

8.9.2018
Eetu Luostarinen: “Finaalimaali ja nuorten mestaruus upeita muistoja”

Loukkaantumisista harjoitusottelukaudella kärsineen KalPan ykkössentterin viittaa on elo-syyskuun peleissä kantanut Eetu Luostarinen. Äskettäin 20 vuotta täyttänyt Luostarinen nousi toissa kaudella pikavahtia KalPan vakiokokoonpanoon. Viime kausi päättyi mestaruusjuhliin.

Kaudella 2015-16 Luostarinen pelasi vielä KalPan B-nuorissa, mutta otti seuraavalla kaudella paikkansa edustuksen miehistöstä. Mitä oikein tapahtui?

– Edeltävänä kesänä kasvoin vielä paljon pituutta ja samalla sain ihan hyvin hankittua lisää voimaa. Olin valmiimpi kuin aikaisemmin. Minulla oli hyvä alkukausi Nuorten SM-liigassa. Sitten sattui hyvä rako, kun edustuksen joukkueessa tuli loukkaantumisia. Sain näyttöpaikan ja se poiki tulosta.

Luostarisen vastuu kasvoi koko ajan, ja kevätkaudella 2017 hän pelasi jo lähes 13 minuuttia ottelua kohden. Playoffs-peleissä Luostarinen pääsi kokemaan myös peleistä tärkeimmät, kun KalPa kohtasi Tapparan finaalisarjassa.

Sarjaan liittyy myös yksi mieleenpainuvimmista muistoista jääkiekkoilijan uralla.

– Kuudennessa finaaliottelussa pääsin tekemään maalin kotiyleisön edessä. Se tuntui todella hienolta.

– Ja tottakai nuorten viime kevään Suomen mestaruus oli upea juttu. Ei sitä mestaruutta ihan joka vuosi Kuopioon ole tullut, kun edellisestä oli jo 10 vuotta.

Kesällä 2017 Carolina Hurricanes varasi Luostarisen NHL:ään jo toisella kierroksella. Varaus tuli pelaajalle itselleen "ihan puskista".

– Ei sitä osannut odottaa. Tietenkin siinä oli hyvät playoffs-pelit takana, joilla oli varmasti merkitystä. Nyt juhannuksen jälkeen olin Carolinassa development campillä, joka oli hieno kokemus ja kannustin uralla eteenpäin. Sain myös hyvin palautetta, missä osa-alueissa minun pitää eniten parantaa.

* * *

Viime kaudella Luostarinen pelasi täyden Liiga-kauden ja merkkautti runkosarjassa pisteet 6+14=20. Kauden huippu oli tammikuinen ottelu JYPiä vastaan, jossa Luostarinen iski hattutempullaan puolet kauden maaleistaan.

– Sain aika paljon vastuuta. Se tietenkin antoi lisää itseluottamusta. Kausi jäi joukkueella kuitenkin kesken, kun Tappara olisi voinut kaatua neljännesfinaaleissa.

Erikoistilannepelaamisen makuunkin keskushyökkäjä pääsi kauden aikana.

– Tykkään pelata ylivoimalla siivessä ja jakaa sieltä kiekkoa ketjukavereille.

* * *

Takana on onnistunut kesä. Punttisali on kuulunut harjoitusohjelmaan entistä enemmän.

– Yritetään saada liikkeen kautta lisää voimaa, etten jämähdä. Myös anaerobiseen puoleen on kiinnitetty enemmän huomiota.

– Laukausta on tullut treenattua enemmän kuin aikaisempina vuosina. Meillä on Kuopiossa hyvä oheisharjoittelukeskus, jossa olen ampunut paljon levyltä. Pienellä tekojäällä pystyy hiomaan laukausta suoraan syötöstä ilman kaveriakin.

Nuori pelaaja etenee tavoitteidensa kanssa kuitenkin kausi kerrallaan. Tavoitteet ovat luonnollisesti isommissa kaukaloissa.

– Toivon, että saisin pysyä terveenä. Päävalmentajan (Sami Kapanen) olemme käyneet paljon keskusteluja ja olen saanut häneltä paljon hyviä neuvoja. Sami on korostanut henkisen puolen vahvuutta.

Nuorisomaajoukkueeseen Eetu Luostarinen nousi ensimmäisen vasta U20-ikäluokassa.

– Pohjola-leirille pääsin aikanaan, mutta sitten oli hiljaisempaa. U19-maajoukkueessa pelasin syksyllä 2016. Viime kaudella olin mukana U20-turnauksissa, ja ne olivat hienoja kokemuksia. En saanut niissä kuitenkaan irti ihan parastani.

* * *

Eetu Luostarisen suosikkipelaaja edustaa venäläistä kiekkokoulua.

– Erityisesti junnuna seurasin Pavel Datsjukin esityksiä. Hän on kyllä todella taitava ja pystyy hallitsemaan loistavasti kiekkoa. Rankkareissa minulla saattaa olla vielä vähän treenattavaa, että olen Datsjukin tasolla.

Käynnistyvän kauden läpimurron tekijä KalPassa edustaa Luostarisen mukaan myös taitokiekkoa parhaimmillaan.

Aleksi Klemetti on pienikokoinen, räjähtävä luistelija. Hän pystyy haastamaan vastustajia jalalla. "Allu" tuo kiekollista osaamista KalPan hyökkäyspäähän.

KalPan harjoitusottelut eivät ole menneet odotusten mukaisesti, mutta niihin on Luostarisen mukaan syynsä.

– Meillä on ollut aika paljon loukkaantumisia. Jopa 10 jätkää on ollut poissa kokoonpanosta ja ollaan pelattu lähes junnukokoonpanolla.

– Teemme kuitenkin jäällä oikeita asioita. Viime kauden tapaan on korostettu liikkeen kautta pelaamista, kiekon riistoja ja nopeita vastahyökkäyksiä.

* * *

Luostarisen odotukset kauden kynnyksellä ovat malttamattomat.

– Pääsisi jo pelaamaan sarjapelejä. Kesä on treenattu innolla. Meillä on tosi hyvä joukkuehenki.

– KalPassa asiat hoidetaan hyvin myös jääkiekon ulkopuolella ja seurasta saa hyvin tukea kaikenlaisissa asioissa. Se on KalPassa parasta.


---
Julkaisija: Antti Seppänen