Joukkue-esittelyt 2018: SaiPa – nuorekas 70-vuotias

7.9.2018
Joukkue-esittelyt 2018: SaiPa – nuorekas 70-vuotias

SaiPa viettää alkavalla kaudella 70-vuotisjuhlavuottaan. Tero Lehterän SaiPa on hankkinut juhlakaudelle riveihinsä monia potentiaalisia nuoria pelaajia. Viime kaudella SaiPa pääsi yllättämään, mutta tällä kaudella vastustajat tietävät lappeenrantalaisten potentiaalin.

Viime kaudella

Vahvan kauden pelannut SaiPa sijoittui viime kauden runkosarjassa seitsemänneksi. Lappeenrantalaiset keräsivät yhteensä 93 pistettä, pistekeskiarvon ollessa 1,55. SaiPa jäi suorasta neljännesfinaalipaikasta kuuden pisteen päähän. Playoffsien 1. kierroksella SaiPa kaatoi Pelicansin voitoin 2–1. Neljännesfinaaleissa nimivahva TPS osoittautui kuitenkin etevämmäksi voitoin 4–2. SaiPan lopullinen sijoitus oli runkosarjan tapaan seitsemäs.

Uudet pelaajat

Keltamustissa ovet kävivät kauden jälkeen varsin tiuhaan. Maalivahtiosastolle joukkue hankki levennystä, kun nuoret Karolus Kaarlehto (TPS) ja Severi Auvinen liittyivät mukaan (Blues U18). Puolustukseensa SaiPa löysi Sportista lupaavan Robin Salon, KooKoosta Veeti Vainion ja Yhdysvaltain yliopistosarja NCAA:sta Erik Aution. Uusia keskushyökkääjiä joukkueeseen on liittynyt kaksi, kun kanadalainen Tyler Morley saapui EBEL-liigasta, Tomi Iso-Mustajärvi Mestiksen Ketterästä ja nuori Santeri Virtanen Yhdysvaltain USHL-junioriliigasta. Kanadan WHL-junioriliigasta SaiPa hankki lupaavan laitahyökkääjän Emil Oksasen. Lisäksi viime kaudella A-nuorten SM-hopeaa voittanut Aatu Luusuaniemi liittyi joukkueeseen Kärpistä.

Lähtijät

SaiPasta lähti viime kaudesta monta kokenutta pelaajaa. Maalivahtiosastolta poistui upean uransa lopettanut Jussi Markkanen. Puolustuksesta lähtijöitä oli runsaasti, SaiPan jättivät kanadalaispuolustaja Brett Carson, NHL-sopimuksen tehnyt Urho Vaakanainen, KalPaan vaihtaneet Lasse Lappalainen sekä Lauri Taipalus, ruotsalaispuolustaja Per Savilahti-Nagander ja Mestiksen Ketterässä uraansa jatkavat Santeri Koponen sekä Henry Maarnela. Keskushyökkääjistä SaiPassa eivät jatka Eetu Koski ja Saku Salminen. Laitahyökkääjistä joukkueesta poistuivat EBEL-liigaan siirtynyt maaliahne Curtis Hamilton, Kim Strömberg, Mestikseen siirtyneet Antton Mönkäre sekä Arttu Likola ja uransa lopettamaan joutunut Valtteri Virkkunen.

Valmennus

Värikkäänä persoonana tunnettu Tero Lehterä aloittaa toisen kautensa SaiPan päävalmentajana. Lehterän nykyinen sopimus ulottuu alkavan kauden loppuun. Myös SaiPan muu valmennusryhmä jatkaa viime kaudesta ennallaan. Ryhmään kuuluvat valmentajat Sami Hirvonen sekä Tuomo Ropo ja maalivahtivalmentaja Janne Valtonen.

Läpimurron tekijä

Alkavalla kaudella SaiPassa on iso määrä nuoria pelaajia. Puolustuksessa lähellä viimeistä läpimurtoa Liigassa on Sportista SaiPaan vaihtanut Robin Salo. New York Islandersin varauksella on kokemusta Liigasta jo neljältä edelliseltä kaudelta. 19-vuotias puolustaja hakee nyt Lappeenrannasta lisävastuuta ja uutta kehitysaskeletta uralleen.

19-vuotias Emil Oksanen on myös erittäin mielenkiintoinen nimi. Oksanen iski viime kaudella Kanadan junioriliigassa peräti 52 pistettä. EPS-kasvatti kuului keväällä 2016 MM-kultaa voittaneeseen alle 18-vuotiaiden joukkueeseen. Ennakkoluulottomalla ja taitavalla hyökkääjällä on paljon potentiaalia. Aika näyttää konkretisoituuko taidot vielä ensimmäisellä Liiga-kaudella.

Ottelut harjoituskaudella

SaiPalla on kulkenut harjoituskaudella tuloksellisesti hyvin. Viidestä pelatusta harjoitusottelusta joukkue on voittanut neljä. Voitot ovat tulleet KooKoosta, Jukureista, KalPasta ja Mestiksen Ketterästä. Ainoan tappionsa SaiPa koki kauden ensimmäisessä ottelussa KHL-joukkue Severstalille. Viimeisen harjoitusottelunsa SaiPa pelaa 7. syyskuuta KalPan vieraana.

Ennuste

SaiPan joukkue on kokenut menetyksiä erityisesti puolustuksen osalta. Maalivahtiosasto Frans Tuohimaan johdolla on kunnossa ja hyökkäys on jopa vahvistunut mielenkiintoisten hankintojen ja tärkeiden jatkajien myötä. Iso kysymys on, että löytyykö nuorista pelaajista uusia vastuunkantajia puolustukseen. Tällä kaudella vastustajat tuntevat paremmin SaiPan pelaajat, joten viime kauden tapaista yllätystä ei pääse välttämättä tapahtumaan. SaiPa tulee taistelemaan tiukasti viimeisistä playoffs-paikoista.


---
Julkaisija: Juuso Kauppinen