Tapparan Otso Rantakarille pelikielto – katso video

19.4.2018

Liigan kurinpitodelegaatio on määrännyt Tapparan puolustaja Otso Rantakarille yhden ottelun pelikiellon tiistain Kärpät–Tappara-ottelussa tapahtuneesta päähän kohdistuneesta taklauksesta.

Otso Rantakari on pelikiellossa torstaina 19.4. pelattavassa Tapparan ja Kärppien välisessä toisessa finaaliottelussa.

* * *

Kurinpitopäätös kokonaisuudessaan

Pelaaja: Otso Rantakari
Ottelupäivä: 17.4.2018
Ottelu: Kärpät–Tappara
Peliaika 42:32

1. Selostus asiasta

Kärpät–Tappara-ottelun erotuomarit tuomitsivat peliajassa 42:32 Tapparan Otso Rantakarille tämän taklauksesta Kärppien Miska Humalojaan pienen rangaistuksen ja käytösrangaistuksen syynä pään tai niskan alueelle kohdistunut taklaus (2+10 min).

Päävideotuomari on asettanut tilanteen kurinpitokäsittelyyn, koska tilanteesta tulee määrätä ottelurangaistus Rantakarille päähän kohdistuneesta taklauksesta.

Tilanne näkyy ottelun videotallenteelta. Tilanteessa Humaloja loukkaantui ja joutui jättämään pelin kesken.

Rantakari on antanut lausuman tilanteesta.

2. Sovellettavat säännöt ja ratkaisun perustelut

Sääntökirjan säännön 124 mukaan päähän kohdistuvalla taklauksella tarkoitetaan tilannetta, jossa pelaaja kohdistaa millaisen iskun tahansa millä tahansa vartalonsa tai varusteensa osalla vastustajan pään tai niskan alueelle. Säännön iii-kohdan mukaan pelaajalle, joka vahingoittaa tai piittaamattomasti vaarantaa vastustajaa pään tai niskan alueelle kohdistuneen taklauksen seurauksena, tuomitaan ottelurangaistus.

Kurinpitodelegaatio toteaa, että videotallenteelta tehtyjen havaintojen mukaan tilanteessa kiekollinen Humaloja hyökkää keskialueella kohti Tapparan puolustusaluetta. Puolustussiniviivan kohdalla takaperin luisteleva Rantakari lähtee taklaamaan lähestyvää Humalojaa. Delegaatio toteaa, että videon perusteella on selvää, että taklauksessa Rantakarin olkapää osuu Humalojaa päähän, koska ennen varsinaista vartalokontaktia Humalojan pää heilahtaa vasemmalle. Vartalokontaktin aikana tapahtuu myös pelaajien kypärien osuminen toisiinsa.

Rantakari on vastineessaan lausunut, että kyseessä oli normaali taklaus, joka ei osunut vastustajaa päähän vaan tilanteessa ainoastaan pelaajien kypärät osuivat yhteen. Edellisessä kappaleessa todetulla tavalla kurinpitodelegaatio toteaa, että tilanteessa tapahtuu ennen pelaajien kypärien yhteenosumista kontakti Rantakarin olkapään ja Humalojan pään välillä. Näin ollen kyseessä on päähän kohdistunut taklaus. Koska Humaloja loukkaantui taklauksen seurauksena, tulee tilanteesta määrätä säännön 124 iii-kohdan mukaan ottelurangaistus Rantakarille.

Pelikiellon kestoa harkitessaan delegaatio on ottanut huomioon taklauksen suorittamistavan, Rantakarin lausumassaan esittämät seikat sekä kuluvalla kaudella aiemmat päähän kohdistuneista taklauksista annetut rangaistukset. Delegaatio pitää Rantakarin vastustajan päähän kohdistuvaa kontaktia – erityisesti sen lievän moitittavuuden takia – yhden ottelun arvoisena tekona.

3. Ratkaisu

Tapparan Otso Rantakarille määrätään yhden (1) ottelun pelikielto. Rantakari on pelikiellossa Tapparan seuraavassa ottelussa 19.4.2018.

4. Muutoksenhaku

Tähän päätökseen saa hakea muutosta valittamalla Urheilun oikeusturvalautakunnalle sen sääntöjen 9-12 §:ien mukaisella tavalla. Valitus tulee toimittaa oikeusturvalautakunnalle 30 päivän kuluessa tämän päätöksen tiedoksisaannista.

5. Päiväys ja allekirjoitus

18. huhtikuuta 2018

Sampo Liusjärvi
Liigan kurinpitodelegaation puheenjohtaja


---
Julkaisija: Juuso Kauppinen