Kärppien Jani Hakanpäälle ei määrätty pelikieltoa – katso video

11.4.2018

Liigan kurinpitodelegaatio ei määrännyt Kärppien Jani Hakanpäälle pelikieltoa maanantain HIFK–Kärpät-ottelussa tapahtuneesta tilanteesta.

Jani Hakanpää on edustuskelpoinen Kärppien ja HIFK:n välisessä viidennessä semifinaaliottelussa.

* * *

Kurinpitopäätös kokonaisuudessaan

Pelaaja: Jani Hakanpää
Ottelu: HIFK–Kärpät
Peliaika 03:18
Ottelupäivä: 9.4.2018

1. Selostus asiasta

HIFK–Kärpät-ottelun peliajassa 03:18 Kärppien Jani Hakanpää taklaa HIFK:n Juha-Pekka Haatajaa. Ottelun erotuomarit tuomitsivat tilanteesta pienen rangaistuksen estämisestä Hakanpäälle.

HIFK on tehnyt Liigan kurinpitosääntöjen 22 §:n mukaisen käsittelypyynnön yllä todetusta tilanteesta. Käsittelypyynnön mukaan tilanteesta tulee määrätä säännön 124 iii-kohdan mukaisesti Hakanpäälle ottelurangaistus päähän kohdistuneesta taklauksesta. Käsittelypyynnössä on todettu, ettei Haataja loukkaantunut tilanteessa.

Tilanne näkyy ottelun videotallenteelta sekä maalikameran kuvasta.

Hakanpää on antanut suullisen lausuman tilanteesta.

2. Sovellettavat säännöt ja ratkaisun perustelut

Sääntökirjan säännön 124 mukaan päähän kohdistuvalla taklauksella tarkoitetaan tilannetta, jossa pelaaja kohdistaa millaisen iskun tahansa millä tahansa vartalonsa tai varusteensa osalla vastustajan pään tai niskan alueelle. Säännön iii-kohdan mukaan pelaajalle, joka vahingoittaa tai piittaamattomasti vaarantaa vastustajaa pään tai niskan alueelle kohdistuneen taklauksen seurauksena, tuomitaan ottelurangaistus.

Kurinpitodelegaatio toteaa, että videotallenteelta tehtyjen havaintojen mukaan Hakanpää luistelee Kärppien puolustusalueella Kärppien maalivahdin ja kiekkoa vähän aikaisemmin kiekkoa tavoitelleen HIFK:n Haatajan välistä kohti irtokiekkoa. Olleessaan sivuuttamassa Haatajaa, Hakanpää taklaa paikallaan olevaa Haatajaa aiheuttaen tämän kaatumisen jäähän.

Kurinpitodelegaatio toteaa, että ottelun videotallenteen ja erityisesti tilannetta ylhäältä päin kuvanneen maalikameran perusteella Hakanpään ja Haatajan välisessä kontaktissa ei tapahdu Haatajan päähän kohdistuvaa kontaktia. Delegaatio toteaa, että Hakanpään taklaus kohdistuu Haatajan vartalon oikeaan olkavarteen ja tämän kontaktin yhteydessä Haatajan kypärä heilahtaa. Koska Hakanpää ei aiheuta kontaktia Haatajan päähän, kyse ei ole päähän kohdistuneesta taklauksesta.

Ottelun tuomaristo tuomitsi tilanteesta kahden minuutin rangaistuksen Hakanpäälle syynä estäminen. Kurinpitodelegaatio toteaa, että tilanteesta ei ole perustetta määrätä ottelurangaistusta estämisestä taikka muidenkaan sääntökohtien perusteella.

3. Ratkaisu

Kärppien Jani Hakanpäälle ei määrätä pelikieltoa.

4. Muutoksenhaku

Tähän päätökseen saa hakea muutosta valittamalla Urheilun oikeusturvalautakunnalle sen sääntöjen 9-12 §:ien mukaisella tavalla. Valitus tulee toimittaa oikeusturvalautakunnalle 30 päivän kuluessa tämän päätöksen tiedoksisaannista.

5. Päiväys ja allekirjoitus

10. huhtikuuta 2018

Sampo Liusjärvi
Liigan kurinpitodelegaation puheenjohtaja


---
Julkaisija: Juuso Kauppinen