SaiPan Cody Kunykille pelikielto

7.4.2018
SaiPan Cody Kunykille pelikielto

Kuva: Tomi Natri

Liigan kurinpitodelegaatio määräsi SaiPan hyökkääjä Cody Kunykille yhden ottelun pelikiellon torstain SaiPa–TPS-ottelussa tapahtuneesta päähän kohdistuneesta taklauksesta.

Cody Kunyk on pelikiellossa SaiPan ensimmäisessä Liiga-ottelussa kaudella 2018–19.

* * *

Kurinpitopäätös kokonaisuudessaan

Pelaaja: Cody Kunyk
Ottelupäivä: 29.3.2017
Ottelu: SaiPa–TPS
Peliaika 51:20

1. Selostus asiasta

SaiPa–TPS-ottelun erotuomarit tuomitsivat peliajassa 51:20 SaiPan Cody Kunykille tämän kontaktista TPS:n Ilkka Heikkiseen ison rangaistuksen ja pelirangaistuksen syynä pään tai niskan alueelle kohdistunut taklaus (5+20).

Päävideotuomari on asettanut tilanteen kurinpitokäsittelyyn, koska tilanteesta tulee määrätä ottelurangaistus Kunykille päähän kohdistuneesta taklauksesta.

Tilanne näkyy ottelun videotallenteelta. Tilanteessa Heikkinen loukkaantui ja joutui jättämään pelin kesken.

Kunyk ja SaiPa ovat antaneet lausuman tilanteesta.

2. Sovellettavat säännöt ja ratkaisun perustelut

Sääntökirjan säännön 124 mukaan päähän kohdistuvalla taklauksella tarkoitetaan tilannetta, jossa pelaaja kohdistaa millaisen iskun tahansa millä tahansa vartalonsa tai varusteensa osalla vastustajan pään tai niskan alueelle. Säännön iii-kohdan mukaan pelaajalle, joka vahingoittaa tai piittaamattomasti vaarantaa vastustajaa pään tai niskan alueelle kohdistuneen taklauksen seurauksena, tuomitaan ottelurangaistus.

Kurinpitodelegaatio toteaa, että videotallenteelta tehtyjen havaintojen mukaan tilanne lähtee liikkeelle siitä, kun SaiPan puolustaja hakee avaussyöttöpaikkaa. Kunyk luistelee keskialueelle ja leikkaa poikittain punaviivan suuntaisesti tarjoten avaussyöttömahdollisuutta puolustajalle. SaiPan puolustaja tekee avaussyötön kohti Kunykia, jonka kuitenkin TPS puolustaja Heikkinen pääsee katkaisemaan. Kunyk törmää välittömästi tämän jälkeen kovalla vauhdilla sivusuunnasta Heikkiseen ja aiheuttaa tämän päähän voimakkaan kontaktin ja kaatumisen jäähän.

Kunyk on vastineessaan lausunut, ettei ole havainnut Heikkistä ennen kuin aivan viime hetkellä, koska hänellä on ollut katse kiekkoa avaavassa SaiPan puolustajassa. Kurinpitodelegaatio pitää Kunykin lausumassa esittämistä asioista huolimatta tämän pelaamista tilanteessa sinänsä huolimattomana, koska hän ei havaitse edessään ollutta ja syötön katkaissutta Heikkistä aiemmin. Näin ollen delegaatio pitää Kunykiä vastuullisena siitä, että tämä aiheuttaa yhteentörmäyksessä voimakkaan osuman Heikkistä päähän.

Pelikiellon kestoa harkitessaan delegaatio on ottanut huomioon Kunykin lausumassaan esittämät seikat sekä kuluvalla kaudella aiemmat päähän kohdistuneista taklauksista annetut rangaistukset. Delegaatio pitää Kunykin vastustajan päähän kohdistuvaa kontaktia – erityisesti sen lievän huolimattomuuden takia – yhden ottelun arvoisena tekona.

3. Ratkaisu

SaiPan Cody Kunykille määrätään yhden (1) ottelun pelikielto. Kunyk on pelikiellossa edustamansa seuran seuraavassa Liiga-ottelussa.

4. Muutoksenhaku

Tähän päätökseen saa hakea muutosta valittamalla Urheilun oikeusturvalautakunnalle sen sääntöjen 9-12 §:ien mukaisella tavalla. Valitus tulee toimittaa oikeusturvalautakunnalle 30 päivän kuluessa tämän päätöksen tiedoksisaannista.

5. Päiväys ja allekirjoitus

5. huhtikuuta 2018

Sampo Liusjärvi
Liigan kurinpitodelegaation puheenjohtaja


---
Julkaisija: Juuso Kauppinen