HIFK:n Juhani Tyrväiselle pelikielto – katso video

6.3.2018

Liigan kurinpitodelegaatio on määrännyt HIFK:n Juhani Tyrväiselle kuuden ottelun pelikiellon lauantain Kärpät–HIFK-ottelussa tapahtuneesta poikittaisesta mailasta.

Tyrväinen on pelikiellossa HIFK:n kolmessa viimeisessä runkosarjaottelussa (7.3. HIFK–SaiPa, 8.3. TPS–HIFK ja 10.3. Ässät–HIFK) ja kolmessa ensimmäisessä playoffs-ottelussa.

* * *

Kurinpitopäätös kokonaisuudessaan

Pelaaja: Juhani Tyrväinen
Ottelupäivä: 3.3.2018
Ottelu: Kärpät–HIFK
Peliaika 59:26

1. Selostus asiasta

Kärpät–HIFK-ottelun peliajassa 59:26 HIFK:n Juhani Tyrväinen iskee poikittaisella mailalla Kärppien Kristian Vesalaista jalkaan. Ottelun erotuomarit tuomitsivat tilanteesta muun ohella Tyrväiselle pienen rangaistuksen poikittaisesta mailasta. Vesalainen ei loukkaantunut tilanteessa.

Otteluvalvoja ei ole raportoinut tilannetta päävideotuomarille eikä päävideotuomari ole muutenkaan tullut tietoiseksi tilanteesta.

Liigan toimitusjohtaja on asettanut kyseisen tilanteen kurinpitokäsittelyyn Liigan kurinpitosääntöjen 28 §:n mukaisesti, koska tilanne on jäänyt havaitsematta otteluvalvojalta tai päävideotuomarilta eikä ole päätynyt kurinpitokäsittelyyn.

Tyrväinen on antanut pyydetyn lausuman tilanteesta.

2. Sovellettavat säännöt ja ratkaisun perustelut

Liigan kurinpitosääntöjen 28 §:n mukaan Liigan toimitusjohtajalla on 48 tunnin kuluttua ottelun alkamisesta lukien oikeus asettaa mikä tahansa ennen ottelua, ottelussa taikka ottelun jälkeen tapahtunut tilanne kurinpitokäsittelyyn mikäli päävideotuomari tai otteluvalvoja eivät ole havainneet tilannetta tai tilanteesta tulee olennaista lisätietoa, joka ei ollut aiemmin käytettävissä.

Kurinpitodelegaatio toteaa, että päävideotuomarilta kysytyn tiedon mukaan otteluvalvoja ei ole raportoinut Tyrväisen poikittaisen mailan iskua Vesalaisen jalkaan päävideotuomarille. Edelleen kysytyn tiedon mukaan päävideotuomari ei ole muutenkaan tullut tietoiseksi kyseisestä Tyrväisen poikittaisesta mailasta Vesalaisen jalkaan. Edelleen kurinpitodelegaatio toteaa, että Liigan toimitusjohtaja on 4.3.2018 tekemällään päätöksellä asettanut Tyrväisen poikittaisen mailan iskun Vesalaisen jalkaan kurinpitokäsittelyyn viitaten päätöksessä kurinpitosääntöjen 28 §:ään.

Kurinpitodelegaatio toteaa – toisin kuin Tyrväisen lausumassa on esitetty – että Liigan toimitusjohtaja on voinut kurinpitosääntöjen 28 §:n perusteella asettaa tilanteen kurinpitokäsittelyyn, koska päävideotuomari ei ole havainnut taikka tullut tietoiseksi kyseessä olevasta tilanteesta.

Sääntökirjan säännön 127 mukaan poikittaisella mailalla tarkoitetaan tilannetta, jossa pelaaja taklaa vastustajaa kehoon jäästä kohotetulla, molemmin käsin pidetyllä mailalla. Säännön ii-kohdan mukaan pelaajalle, joka vahingoittaa tai piittaamattomasti vaarantaa vastustajaa poikittaisen mailan seurauksena, tuomitaan joko iso rangaistus ja pelirangaistus tai ottelurangaistus.

Kurinpitodelegaatio toteaa, että videotallenteelta tehtyjen havaintojen mukaan HIFK:n puolustusalueella on laidassa ruuhka, jossa on yksi HIFK:n pelaaja ja kaksi Kärppien pelaajaa. Näiden pelaajien lisäksi tilanteessa on yhtenä pelaajana Kärppien Vesalainen ja tämän takana on HIFK:n Tyrväinen. Tyrväinen antaa tilanteessa Vesalaiselle voimakkaan, joskin jääkiekon luonteeseen liittyvän poikittaisen mailan iskun kylkeen. Hieman tämän jälkeen Tyrväinen iskee toistamiseen Vesalaista poikittaisella mailalla. Tämä toinen isku on suoritettu täydellä voimalla ja se on kohdistettu sivusuunnasta suoraan Vesalaisen vasempaan polveen. Iskun voimasta Vesalaisen jalka pettää alta ja pelaaja kaatuu jäähän. Toisen poikittaisen mailan iskun aikaan kiekko on ruuhkassa eikä enää Vesalaisen tavoitettavissa.

Kurinpitodelegaatio toteaa, että Tyrväisen suorittama poikittaisen mailan iskeminen vastustajan polveen täyttää säännön 127 määritelmän poikittaisesta mailasta. Lisäksi delegaatio toteaa, että poikittainen mailan isku vastustajan polveen on törkeä eikä kuulu millään tavoin jääkiekkoon ja siitä aiheutuu erittäin merkittävä vakavan loukkaantumisen riski. Kurinpitodelegaatio toteaa ottaen huomioon tilanteesta todetut seikat, että Tyrväinen on tarkoituksellisesti vaarantanut vastustajaa ja näin ollen tilanteesta tulee määrätä ottelurangaistus Tyrväiselle.

Pelikiellon kestoa harkitessaan kurinpitodelegaatio on ottanut huomioon Tyrväisen menettelyn moitittavuuden. Kurinpitodelegaatio pitää Tyrväisen tarkoituksellista vastustajan polveen kohdistettua poikittaisella mailalla lyömistä, jonka seurauksena vastustaja ei kuitenkaan onneksi loukkaannu, kuuden ottelun arvoisena tekona. Tyrväisellä ei ole huomioon otettavaa kurinpitohistoriaa.

3. Ratkaisu

HIFK:n Juhani Tyrväiselle määrätään kuuden (6) ottelun pelikielto. Tyrväinen on pelikiellossa HIFK:n kolmessa jäljellä olevassa runkosarjan ottelussa ja HIFK:n kolmessa ensimmäisessä playoffs-ottelussa.

4. Muutoksenhaku

Tähän päätökseen saa hakea muutosta valittamalla Urheilun oikeusturvalautakunnalle sen sääntöjen 9-12 §:ien mukaisella tavalla. Valitus tulee toimittaa oikeusturvalautakunnalle 30 päivän kuluessa tämän päätöksen tiedoksisaannista.

5. Päiväys ja allekirjoitus

5. maaliskuuta 2018

Sampo Liusjärvi
Liigan kurinpitodelegaation puheenjohtaja


---
Julkaisija: Juuso Kauppinen