TPS:n Ilkka Heikkiselle pelikielto – katso video

25.2.2018

Liigan kurinpitodelegaatio on määrännyt TPS:n Ilkka Heikkiselle neljän ottelun pelikiellon lauantain TPS–Lukko-ottelussa tapahtuneesta päähän kohdistuneesta taklauksesta.

Heikkinen on pelikiellossa seuraavissa otteluissa: 27.2. TPS–Jukurit, 2.3. JYP–TPS, 3.3. TPS–Pelicans ja 6.3. Sport–TPS.

* * *

Kurinpitopäätös kokonaisuudessaan

Pelaaja: Ilkka Heikkinen
Ottelu: TPS–Lukko
Peliaika: 16:50
Pelipäivä: 17.2.2018

1. Selostus asiasta

TPS–Lukko-ottelun erotuomarit tuomitsivat peliajassa 16:50 TPS:n Ilkka Heikkiselle tämän taklauksesta Lukon Arttu Ilomäkeen pienen rangaistuksen ja käytösrangaistuksen syynä pään tai niskan alueelle kohdistunut taklaus (2+10).

Päävideotuomari on asettanut tilanteen kurinpitokäsittelyyn, koska tilanteesta tulee määrätä ottelurangaistus Heikkiselle päähän kohdistuneesta taklauksesta.

Tilanne näkyy ottelun videotallenteelta. Tilanteessa ei aiheutunut Ilomäen pelikykyyn vaikuttavia vammoja.

Heikkinen on antanut lausuman tilanteesta.

2. Sovellettavat säännöt ja ratkaisun perustelut

Sääntökirjan säännön 124 mukaan päähän kohdistuvalla taklauksella tarkoitetaan tilannetta, jossa pelaaja kohdistaa millaisen iskun tahansa millä tahansa vartalonsa tai varusteensa osalla vastustajan pään tai niskan alueelle tai runnoo vastustajan pään suojalasia tai laitaa vasten. Säännön iii-kohdan mukaan pelaajalle, joka vahingoittaa tai piittaamattomasti vaarantaa vastustajaa pään tai niskan alueelle kohdistuneen taklauksen seurauksena, tuomitaan ottelurangaistus.

Kurinpitodelegaatio toteaa, että videotallenteelta tehtyjen havaintojen mukaan Ilomäki pelaa päätykiekon, ohittaa Heikkisen ja menee ensimmäisenä TPS:n puolustusalueen päädyssä olevaan irtokiekkoon. Heikkinen luistelee kohti irtokiekkoa muutaman metrin Ilomäen perässä. Heikkinen nostaa taklauksessa kätensä ylöspäin ja ponnistaa ylöspäin. Heikkinen osuu käsillään Ilomäen niskaan ja päähän sekä aiheuttaa lisäksi Ilomäen pään osumisen laitaan. Koska taklauksessa tapahtuu osuma Ilomäen päähän ja lisäksi Heikkinen runnoo Ilomäen pään laitaan, kyse on säännössä 124 tarkoitetusta päähän kohdistuneesta taklauksesta.

Liigan kuluvalle kaudelle tekemän päähän kohdistuneita taklauksia koskevan kiristyneen linjauksen mukaan aiempaa lievemmät tilanteet arvioidaan ottelurangaistuksen arvoisiksi teoiksi ja tilanteista määrätään aiempaa kovempia rangaistuksia. Delegaatio toteaa, että Heikkinen tulee B-pisteeltä asti muutaman metrin Ilomäen takana, taklaten Ilomäkeä selkäpuolelta. Tämän taklauksen Heikkinen suorittaa sekä ponnistamalla ylöspäin että korottamalla kätensä Ilomäen niskaan ja päähän. Taklaushetkellä Heikkisen maila on kohti hallin kattoa. Delegaatio katsoo, että Heikkinen on erittäin piittaamattomasti vaarantanut vastustajaa taklauksellaan ja näin ollen tilanteesta määrätään ottelurangaistus säännön 124 iii-kohdan perusteella.

Pelikiellon kestoa harkitessaan kurinpitodelegaatio on ottanut huomioon Heikkisen taklauksen moitittavuuden sekä kuluvalla kaudella aiemmat päähän kohdistuneista taklauksista annetut rangaistukset. Delegaatio pitää Heikkisen suorittamaa vastustajan päähän kohdistuvaa taklausta, jonka seurauksena taklattu pelaaja ei loukkaannu, neljän ottelun arvoisena tekona.

Pelaajan kurinpitohistorialla on vaikutus rangaistuksen pituuteen. Heikkisellä ei ole aiempaa huomioon otettavaa kurinpitohistoriaa.

3. Ratkaisu

TPS:n Ilkka Heikkiselle määrätään neljän (4) ottelun pelikielto. Heikkinen on pelikiellossa TPS:n seuraavien neljän ottelun ajan.

4. Muutoksenhaku

Tähän päätökseen saa hakea muutosta valittamalla Urheilun oikeusturvalautakunnalle sen sääntöjen 9-12 §:ien mukaisella tavalla. Valitus tulee toimittaa oikeusturvalautakunnalle 30 päivän kuluessa tämän päätöksen tiedoksisaannista.

5. Päiväys ja allekirjoitus

24. helmikuuta 2018

Sampo Liusjärvi
Liigan kurinpitodelegaation puheenjohtaja


---
Julkaisija: Juuso Kauppinen