Jukurien Markku Flinckille pelikielto – katso video

13.2.2018

Liigan kurinpitodelegaatio on määrännyt Jukurien Markku Flinckille neljän ottelun pelikiellon perjantain Kärpät–Jukurit-ottelussa tapahtuneesta päähän kohdistuneesta taklauksesta.

Flinck on pelikiellossa seuraavissa otteluissa: 13.2. Jukurit–KooKoo, 16.2. Jukurit–KalPa, 17.2. JYP–Jukurit ja 27.2. TPS–Jukurit.

* * *

Kurinpitopäätös kokonaisuudessaan

Pelaaja: Markku Flinck
Ottelu: Kärpät–Jukurit
Peliaika: 16:07
Pelipäivä: 9.2.2018

1. Selostus asiasta

Kärpät–Jukurit-ottelun erotuomarit tuomitsivat peliajassa 16:07 Jukurien Markku Flinckille tämän taklauksesta Kärppien Jasse Ikoseen pienen rangaistuksen ja käytösrangaistuksen syynä pään tai niskan alueelle kohdistunut taklaus (2+10).

Päävideotuomari on asettanut tilanteen kurinpitokäsittelyyn, koska tilanteesta tulee määrätä ottelurangaistus Flinckille päähän kohdistuneesta taklauksesta.

Tilanne näkyy ottelun videotallenteelta. Tilanteessa ei aiheutunut Ikosen pelikykyyn vaikuttavia vammoja.

Flinck on antanut lausuman tilanteesta.

2. Sovellettavat säännöt ja ratkaisun perustelut

Sääntökirjan säännön 124 mukaan päähän kohdistuvalla taklauksella tarkoitetaan tilannetta, jossa pelaaja kohdistaa millaisen iskun tahansa millä tahansa vartalonsa tai varusteensa osalla vastustajan pään tai niskan alueelle. Säännön iii-kohdan mukaan pelaajalle, joka vahingoittaa tai piittaamattomasti vaarantaa vastustajaa pään tai niskan alueelle kohdistuneen taklauksen seurauksena, tuomitaan ottelurangaistus.

Kurinpitodelegaatio toteaa, että videotallenteelta tehtyjen havaintojen mukaan Flinck taklaa tilanteessa kiekollista Ikosta. Ikonen on tilanteessa laidan lähellä paikallaan. Flinck suorittaa taklauksen siten, että kontaktissa Flinckin olkapää osuu Ikosta päähän. Pelaajien välillä ei ole juuri lainkaan vartalokontaktia. Koska taklauksessa tapahtuu osuma suoraan Ikosen päähän, kyse on säännössä 124 tarkoitetusta päähän kohdistuneesta taklauksesta.

Liigan kuluvalle kaudelle tekemän päähän kohdistuneita taklauksia koskevan kiristyneen linjauksen mukaan aiempaa lievemmät tilanteet arvioidaan ottelurangaistuksen arvoisiksi teoiksi ja tilanteista määrätään aiempaa kovempia rangaistuksia. Delegaatio toteaa, että Flinck taklaa paikallaan olevaa Ikosta, jonka peliasento ei muutu ennen taklausta. Flinck on yksin vastuussa siitä, ettei taklauksessa synny kontaktia taklattavan pelaajan päähän. Delegaatio katsoo, että Flinck on piittaamattomasti vaarantanut vastustajaa taklauksellaan ja näin ollen tilanteesta määrätään ottelurangaistus säännön 124 iii-kohdan perusteella.

Pelikiellon kestoa harkitessaan kurinpitodelegaatio on ottanut huomioon Flinckin taklaustilanteen kokonaisuudessaan sekä kuluvalla kaudella aiemmat päähän kohdistuneista taklauksista annetut rangaistukset. Delegaatio pitää Flinckin suorittamaa vastustajan päähän kohdistuvaa taklausta, jonka seurauksena taklattu pelaaja ei loukkaannu, kahden ottelun arvoisena tekona.

Pelaajan kurinpitohistorialla on vaikutus rangaistuksen pituuteen. Aiemmat Liigan kurinpitomenettelyssä määrätyt pelikiellot vastaavan kaltaisista teoista kolmen edellisen kauden ajalta ovat rangaistuksen koventamisperuste. Flinckillä on kurinpitohistoriaa kahden tapauksen osalta (tapaukset 1/2016-2017 ja 26/2015-2016), joten Flinckille nyt määrättävää rangaistusta ankaroitetaan kahdella ottelulla.

3. Ratkaisu

Jukurien Markku Flinckille määrätään neljän (4) ottelun pelikielto. Flinck on pelikiellossa Jukurien seuraavien neljän ottelun ajan.

4. Muutoksenhaku

Tähän päätökseen saa hakea muutosta valittamalla Urheilun oikeusturvalautakunnalle sen sääntöjen 9-12 §:ien mukaisella tavalla. Valitus tulee toimittaa oikeusturvalautakunnalle 30 päivän kuluessa tämän päätöksen tiedoksisaannista.

5. Päiväys ja allekirjoitus

12. helmikuuta 2018

Sampo Liusjärvi
Liigan kurinpitodelegaation puheenjohtaja


---
Julkaisija: Juuso Kauppinen