Perinnesarja, osa 37: TPS kuudennelta sijalta mestariksi 2010

9.2.2018
Perinnesarja, osa 37: TPS kuudennelta sijalta mestariksi 2010

Kevään 2010 playoffsien alkaessa harva veikkasi TPS:ää tulevaksi mestariksi. Joukkue oli sijoittunut runkosarjassa vasta kuudenneksi. TPS teki kuitenkin Liigan historiaa: yhtä alhaiselta sijalta ei oltu aikaisemmin noustu mestariksi.

Liigamestaruus oli TPS:lle jo kymmenes. Seitsemän kertaa TPS oli marssinut mestariksi runkosarjan voittajana. Ennen kevättä 2010 mestaruus oli ratkaistu 34 kertaa. 16 kertaa mestaruuden oli voittanut runkosarjan ykkönen. Kakkonen oli yltänyt mestaruuteen yhdeksän ja kolmonen seitsemän kertaa. Vain kahdesti oli mestaruus mennyt kärkikolmikon ulkopuolelle: TPS nousi mestariksi neljänneltä sijalta vuonna 1995 ja viidenneksi runkosarjassa sijoittunut Tappara vuonna 2003.

Parhaat joukkueet menestyivät niin runkosarjassa kuin pudotuspeleissäkin. Tätä korosti vielä sarjan epätasaisuus etenkin 1990-luvulla. Aikaisemmin runkosarjassa heikommin sijoittuneelle mestaruus ei ollut aina edes ollut mahdollista, sillä yhdeksän kertaa vain neljä parasta on päässyt pudotuspeleihin.

Jos harva uskoi TPS:n mestaruuteen ennen playoffseja, kovin moni ei luottanut myöskään HPK:n menestykseen. HPK oli ollut runkosarjassa viides. HPK:n menestys ei olltu kuitenkaan samanlainen harvinaisuus kuin TPS:n mestaruus – neljännen kerran runkosarjan viides saavutti hopeaa. Aiemmin tähän olivat pystyneet Jokerit 2000, Ässät 2006 ja Kärpät 2009.


Tapparan Jori Lehterä voitti runkosarjan pistepörssin (19+50=69) ja valittiin myös runkosarjan parhaaksi pelaajaksi.


Jokerien Jukka Hentunen saavutti Aarne Honkavaara –palkinnon parhaana maalintekijänä 28 osumallaan.


HIFK:n Mikael Granlund valittiin vuoden tulokkaaksi.

Ennätyksiä playoffseissa

Playoffs-peleissä käytiin peräti 47 ottelua, joita seurasi yli 260 000 katsojaa. Kumpikin olivat Liigan ennätyksiä.

Ottelutahti tiivistyi heti ensimmäisellä kierroksella, kun kumpikin pari venyi kolmeen otteluun. TPS ja HPK tulivat mukaan neljännesfinaaleissa. TPS löi kolmosen Lukon suoraan 4–0, mutta muut sarjat venyivät kuuteen tai seitsemään otteluun. HPK löi nelosen HIFK:n, mutta ykkönen JYP ja kakkonen KalPa sentään jatkoivat.

Kauden jättiläisten kaadot jatkuivat välierissä. TPS:llä oli nyt vastassaan JYP. Neljännen pelin TPS voitti kotonaan Antti Erkinjuntin jatkoaikamaalilla. Sen jälkeen TPS voitti vieraissa maalilla ja sitten selvästi 6–1 kotonaan. Toisen parin HPK voitti samalla kaavalla, mutta vielä niukemmin. Neljännen ottelun se vei Janne Laakkosen jatkoaikamaalilla. Viidennessä pelissä tarvittiin puolustaja Mikko Mäenpään jatkoaikamaali voittoon ja kuudennen HPK hoiti kotona vain maalin erolla.

TPS:n uusien tähtien joukkue

Finaalit aloitettiin Hämeenlinnassa, mutta TPS otti sarjassa komennon. Palloseura voitti kolme ensimmäistä peliä. Kolmanteen se tosin tarvitsi Ilari Filppulan jatkoaikamaalin. Neljännen HPK voitti maalilla Turussa, mutta viidennen TPS vei peräti neljällä maalilla Rinkelinmäellä ja sinetöi siten yllätysmestaruutensa.


Ilari Filppula oli playoffs-peleissä pitelemätön. Filppula valittiin myös pudotuspelien parhaaksi pelaajaksi.


Lee Sweatt sivusi puolustajien yhden playoffs-kauden maaliennätystä seitsemällä osumallaan.


Kohti mestaruutta. TPS voitti HPK:n toisessa finaalipelissä Turussa maalein 3-1.


Mestaruus on meidän! TPS kaatoi HPK:n ratkaisevassa viidennessä finaaliottelussa Hämeenlinnassa 28.4.2010 selvästi 6-2.


TPS:n vahva maalivahtikaksikko David Leggio (vas.) ja Atte Engren.


Suomen mestarit vuosimallia 2010.


Mestarivalmentajia. Hopeajoukkueen Jukka Rautakorpi onnittelee Kai Suikkasta. Taustalla tuleva mestariluotsi Jussi Tapola.

Ilari Filppula palkittiin playoffsien parhaan Jari Kurri -palkinnolla: Kauden jälkeen Filppula suuntasi Pohjois-Amerikkaan. Toinen vaihtoehto parhaaksi olisi ollut amerikkalaispuolustaja Lee Sweatt, joka tuli TPS:ään vasta tammikuussa. Sweatt yritti kauden jälkeen NHL:ään, mutta kun yritys ei onnistunut, Sweatt lopetti uransa.

TPS:n kolmas huippulähtijä oli päävalmentaja Kai Suikkanen, joka suunnisti KHL:n Lokomotiv Jaroslavlin päävalmentajaksi. Kauden jälkeen TPS:n kokoonpano hajosi kärkipelaajien osalta pahasti, ja joukkueen sijoitukset putosivat jatkossa taas puolivälin alapuolelle. Mutta pääasia oli saavutettu: TPS oli mestari.

Hannu Kauhala

Kirjoittaja on seurannut SM-liigaa 1970-luvun lopusta lähtien ja kirjoittanut siitä eri medioihin kuten muun muassa Iltalehteen, Kiekkolehteen ja Jääkiekkolehteen. Hän on kirjoittanut myös useita jääkiekkoaiheisia kirjoja.

Kuvat: Europhoto / Jukka Rautio


Janne Ojanen päätti upean uransa. Kevään kohokohtiin kuului runkosarjan kaikkien aikojen piste-ennätyksen rikkominen.


Viiden Suomen mestaruuden ja yhdeksän SM-mitalin Kalle Sahlstedt jätti Liiga-kaukalot KalPa-paidassa.


Vesa Viitakoski pelasi upean, yli 800 ottelun uran Liigassa. Keväällä 2010 ura päättyi Kärpissä.


Sinuhe Wallinheimo juhli uransa päätösottelussaan SM-pronssia.

* * *

SM-liiga 2009–10

Runkosarja
1. JYP 111
2. KalPa 109
3. Lukko 107
4. HIFK 104
5. HPK 91
6. TPS 89
- - -
7. Tappara 86
8. Blues 82
9. Kärpät 81
10. Jokerit 78
- - -
11. SaiPa 77
12. Pelicans 73
13. Ässät 72
- - -
14. Ilves 58

Playoffs
1. kierros
Tappara-Jokerit 2–1
Kärpät-Blues 2–1
Neljännesfinaalit
JYP-Kärpät 4–3
KalPa-Tappara 4–2
TPS-Lukko 4–0
HPK-HIFK 4–2
Semifinaalit
TPS-JYP 4–2
HPK-KalPa 4–2
Finaalit
TPS-HPK 4–1
Pronssiottelu
JYP-KalPa 4–0

Liigakarsinta
Ilves-Jokipojat 4–1


---
Julkaisija: Antti Seppänen