Lukon Jyri Marttiselle pelikielto – katso video

9.2.2018

Liigan kurinpitodelegaatio on määrännyt Lukon Jyri Marttiselle kolmen ottelun pelikiellon tiistain Lukko–Pelicans-ottelussa tapahtuneesta päähän kohdistuneesta taklauksesta.

Marttinen on pelikiellossa seuraavissa otteluissa: 9.2. Sport–Lukko, 10.2. Lukko–Sport ja 13.2. Pelicans–Lukko.

* * *

Kurinpitopäätös kokonaisuudessaan

Pelaaja: Jyri Marttinen
Ottelu: Lukko–Pelicans
Peliaika 23:46
Pelipäivä: 6.2.2018

1. Selostus asiasta

Lukko–Pelicans-ottelun erotuomarit tuomitsivat peliajassa 23:46 Lukon Jyri Marttiselle tämän taklauksesta Pelicansin Severi Lahtiseen pienen rangaistuksen ja käytösrangaistuksen syynä pään tai niskan alueelle kohdistunut taklaus (2+10).

Päävideotuomari on asettanut tilanteen kurinpitokäsittelyyn, koska tilanteesta tulee määrätä ottelurangaistus Marttiselle päähän kohdistuneesta taklauksesta.

Tilanne näkyy ottelun videotallenteelta. Tilanteessa ei aiheutunut Lahtisen pelikykyyn vaikuttavia vammoja.

Marttinen on antanut lausuman tilanteesta.

2. Sovellettavat säännöt ja ratkaisun perustelut

Sääntökirjan säännön 124 mukaan päähän kohdistuvalla taklauksella tarkoitetaan tilannetta, jossa pelaaja kohdistaa millaisen iskun tahansa millä tahansa vartalonsa tai varusteensa osalla vastustajan pään tai niskan alueelle. Säännön iii-kohdan mukaan pelaajalle, joka vahingoittaa tai piittaamattomasti vaarantaa vastustajaa pään tai niskan alueelle kohdistuneen taklauksen seurauksena, tuomitaan ottelurangaistus.

Kurinpitodelegaatio toteaa, että videotallenteelta tehtyjen havaintojen mukaan Marttinen taklaa tilanteessa kiekollisena pidettävää Pelicansin Lahtista. Marttinen suorittaa voimakkaan taklauksen siten, että kontaktissa Marttisen olkapää osuu Lahtista päähän ja samanaikaisesti pelaajien välillä on myös vartalokontakti. Koska taklauksessa tapahtuu osuma myös Lahtisen päähän, kyse on säännössä 124 tarkoitetusta päähän kohdistuneesta taklauksesta.

Liigan kuluvalle kaudelle tekemän päähän kohdistuneita taklauksia koskevan kiristyneen linjauksen mukaan aiempaa lievemmät tilanteet arvioidaan ottelurangaistuksen arvoisiksi teoiksi ja tilanteista määrätään aiempaa kovempia rangaistuksia. Tässä taklaustilanteessa Lahtinen ennen taklausta kurottaa kiekkoon ja tämän jälkeen lähtee ohittamaan Marttista. Delegaatio toteaa, että Marttinen reagoi Lahtisen ohitusyritykseen suunnaten taklauksen sivulle ja ylöspäin pysäyttääkseen taklauksella Lahtisen. Tästä syystä delegaatio katsoo, ettei pääosumaa voi lukea Lahtisen vastuulle vaan, että taklauksen suuntaavalla Marttisella on vastuu siitä, ettei taklauksessa synny kontaktia taklattavan pelaajan päähän. Marttinen suorittaa voimakkaan taklauksen siten, että taklauksen seurauksena tapahtuu kontakti Lahtisen päähän. Tilanteesta määrätään kiristyneen linjauksen mukaisesti ottelurangaistus säännön 124 iii-kohdan perusteella.

Pelikiellon kestoa harkitessaan kurinpitodelegaatio on ottanut huomioon Marttisen taklaustilanteen kokonaisuudessaan sekä kuluvalla kaudella aiemmat päähän kohdistuneista taklauksista annetut rangaistukset. Delegaatio pitää Marttisen suorittamaa vastustajan päähän kohdistuvaa taklausta, jonka seurauksena taklattu pelaaja ei loukkaannu, kahden ottelun arvoisena tekona.

Pelaajan kurinpitohistorialla on vaikutus rangaistuksen pituuteen. Aiemmat Liigan kurinpitomenettelyssä määrätyt pelikiellot vastaavan kaltaisista teoista kolmen edellisen kauden ajalta ovat rangaistuksen koventamisperuste. Marttisella on kurinpitohistoriaa yhden päähän kohdistuneen taklauksen osalta viime kaudelta (tapaus 29/2016-2017), joten Marttiselle nyt määrättävää rangaistusta ankaroitetaan yhdellä ottelulla.

3. Ratkaisu

Lukon Jyri Marttiselle määrätään kolmen (3) ottelun pelikielto. Marttinen on pelikiellossa Lukon seuraavien kolmen ottelun ajan.

4. Muutoksenhaku

Tähän päätökseen saa hakea muutosta valittamalla Urheilun oikeusturvalautakunnalle sen sääntöjen 9-12 §:ien mukaisella tavalla. Valitus tulee toimittaa oikeusturvalautakunnalle 30 päivän kuluessa tämän päätöksen tiedoksisaannista.

5. Päiväys ja allekirjoitus

8. helmikuuta 2018

Sampo Liusjärvi
Liigan kurinpitodelegaation puheenjohtaja


---
Julkaisija: Juuso Kauppinen