Kärppien Mikael Ruohomaalle pelikielto – katso video

6.2.2018

Liigan kurinpitodelegaatio on määrännyt Kärppien Mikael Ruohomaalle yhden ottelun pelikiellon lauantain TPS–Kärpät-ottelussa tapahtuneesta poikittaisesta mailasta.

Ruohomaa on pelikiellossa 6.2. pelattavassa Kärpät–Sport-ottelussa.

* * *

Kurinpitopäätös kokonaisuudessaan

Pelaaja: Mikael Ruohomaa
Ottelupäivä: 3.2.2018
Ottelu: TPS-Kärpät
Peliaika 15:54

1. Selostus asiasta

TPS-Kärpät ottelun ajassa 15:54 Kärppien Mikael Ruohomaa taklaa poikittaisella mailalla selkäpuolelta TPS:n Ilkka Heikkistä ja aiheuttaa Heikkisen rajun kaatumisen laitaan. Tilanteesta tuomittiin jäällä Ruohomaalle iso rangaistus ja pelirangaistus (5+20) selästä taklaamisesta

Päävideotuomari on edelleen asettanut tilanteen kurinpitokäsittelyyn, koska tilanteesta tulee määrätä ottelurangaistus.

Tilanne näkyy ottelun videotallenteelta. Tilanteessa karvaavana oleva Ruohomaa painostaa kiekollista Heikkistä kohti laitaa. Kohti keskialuetta liukuva Heikkinen tekee tilanteessa pienen suunnanmuutoksen kohti omaa aluetta pyrkien kuitenkin jatkamaan liikettään kohti keskialuetta. Ruohomaa iskee poikittaisella mailalla Heikkisen selkäpuolelle tämän suunnanmuutoksien aikana aiheuttaen Heikkisen rajun kaatumisen päin laitaa. Heikkinen ei loukkaantunut tilanteessa ja pystyi jatkamaan pelaamista.

Ruohomaa on antanut pyydetyn lausuman tilanteesta.

2. Sovellettavat säännöt ja ratkaisun perustelut

Sääntökirjan säännön 119 mukaan laitataklauksella tarkoitetaan tilannetta, jossa pelaaja taklaa vastustajaa aiheuttaen vastustajan voimakkaan sinkoutumisen laitaan vasten. Säännön ii-kohdan mukaan pelaajalle, joka vahingoittaa tai piittaamattomasti vaarantaa vastustajaa laitataklauksella, tuomitaan joko iso rangaistus ja pelirangaistus tai ottelurangaistus.

Sääntökirjan säännön 127 mukaan poikittaisella mailalla tarkoitetaan tilannetta, jossa Pelaaja taklaa vastustajaa kehoon jäästä kohotetulla, molemmin käsin pidetyllä mailalla. Säännön ii-kohdan mukaan joka vahingoittaa tai piittaamattomasti vaarantaa vastustajaa laitataklauksella, tuomitaan joko iso rangaistus ja pelirangaistus tai ottelurangaistus.

Kurinpitodelegaatio toteaa, että videotallenteelta tehtyjen havaintojen mukaan Ruohomaa iskee poikittaisella mailalla Heikkisen selkäpuolelle suunnanmuutoksien aikana. Poikittainen maila aiheuttaa Heikkisen tasapainon menetyksen ja rajun kaatumisen päin laitaa. Delegaatio hyväksyy pääosin Ruohomaan selvityksen tilanteen pelaamisesta. Toisaalta delegaation pitää tästä Ruohomaan vastustajan selkäpuolelle kohdistamaa poikittaista mailaa tekona, jolla on piittaamattomasti vaarannettu vastustajaa. Ruohomaan menettelyn moitittavuutta harkitessaan kurinpitodelegaatio on ottanut huomioon sekä Ruohomaan pelaamisen tilanteessa että Heikkisen toiminnan ja sen, ettei Heikkinen loukkaannu tilanteessa. Delegaatio pitää Ruohomaan poikittaista mailan iskun ottelurangaistuksen tason ylittävänä tekona ja katsoo oikeaksi määrätä siitä yhden ottelun pelikiellon.

3. Ratkaisu

Kärppien Mikael Ruohomaalle määrätään yhden (1) ottelun pelikielto. Ruohomaa on pelikiellossa Kärppien seuraavassa ottelussa.

4. Muutoksenhaku

Tähän päätökseen saa hakea muutosta valittamalla Urheilun oikeusturvalautakunnalle sen sääntöjen 9-12 §:ien mukaisella tavalla. Valitus tulee toimittaa oikeusturvalautakunnalle 30 päivän kuluessa tämän päätöksen tiedoksisaannista.

5. Päiväys ja allekirjoitus

5. helmikuuta 2018

Liigan Kurinpitodelegaatio

Sampo Liusjärvi
kurinpitodelegaation puheenjohtaja


---
Julkaisija: Antti Seppänen