HIFK:n Ville Varakkaalle pelikielto – katso video

20.1.2018

Liigan kurinpitodelegaatio on määrännyt HIFK:n Ville Varakkaalle neljän ottelun pelikiellon torstain HIFK–Kärpät-ottelussa tapahtuneesta taklauksesta.

Varakas on pelikiellossa seuraavissa otteluissa: 20.1. KalPa–HIFK, 23.1. HIFK–Ilves, 26.1. Tappara–HIFK ja 27.1. HIFK–Tappara.

* * *

Kurinpitopäätös kokonaisuudessaan

Pelaaja: Ville Varakas
Ottelu: HIFK-Kärpät
Peliaika: 43:52
Ottelupäivä 18.1.2018

1. Selostus asiasta

HIFK-Kärpät ottelun erotuomarit tuomitsivat peliajassa 43:52 HIFK:n Ville Varakkaalle tämän taklauksesta Kärppien Sami Anttilaan ison rangaistuksen ja pelirangaistuksen syynä pään tai niskan alueelle kohdistunut taklaus (5+20).

Päävideotuomari on asettanut tilanteen kurinpitokäsittelyyn, koska päävideotuomarin näkemyksen mukaan tilanteesta tulee määrätä ottelurangaistus Varakkaalle pään tai niskan alueelle kohdistuneesta taklauksesta.

Tilanne näkyy ottelun videotallenteelta. Anttila loukkaantui tilanteessa eikä pelannut ottelun loppuun.

Varakas on antanut lausuman tilanteesta.

2. Sovellettavat säännöt ja ratkaisun perustelut

Sääntökirjan säännön 124 mukaan päähän kohdistuvalla taklauksella tarkoitetaan tilannetta, jossa pelaaja kohdistaa millaisen iskun tahansa millä tahansa vartalonsa tai varusteensa osalla vastustajan pään tai niskan alueelle. Säännön iii-kohdan mukaan pelaajalle, joka vahingoittaa tai piittaamattomasti vaarantaa vastustajaa pään tai niskan alueelle kohdistuneen taklauksen seurauksena, tuomitaan ottelurangaistus.

Kurinpitodelegaatio toteaa, että videotallenteelta tehtyjen havaintojen mukaan Varakas taklaa tilanteessa kiekollisena pidettävää Kärppien Anttilaa. Varakas suorittaa taklauksen ylöspäin ponnistamalla. Delegaatio toteaa, että koska taklaus on voimakkaasti ylöspäin suuntautunut ja taklauksessa aiheutuu kontakti Anttilaa päähän, kyse on säännössä 124 tarkoitetusta päähän kohdistuneesta taklauksesta. Delegaatio toteaa, että Anttila loukkaantui taklauksen seurauksena, joten tilanteesta tulee määrätä ottelurangaistus säännön iii-kohdan mukaisesti.

Varakkaan lausumassa on viitattu Anttilan matalaan peliasentoon ja kääntymiseen. Delegaatio toteaa, että Anttila on ennen taklausta matalassa peliasennossa pelattuaan kiekkoa eteenpäin keskialueella, mutta varsinaista rintamasuunnan muuttumista ennen taklausta ei käytännössä tapahdu. Delegaatio kuitenkin katsoo, ettei Anttilan peliasento juurikaan vähennä taklaavan Varakkaan vastuuta, koska Varakas kohdistaa taklauksen selvästi ylöspäin ja lisäksi hänellä on mahdollisuus havaita vastustajan matala asento. Kurinpitodelegaatio toteaa, että Varakas suorittaa voimakkaan ja ylöspäin suuntautuvan taklauksen siten, että taklauksen seurauksena tapahtuu kontaktin Anttilan päähän. Kurinpitodelegaatio on ottanut rangaistusharkinnassa edellä mainitut seikat sekä taklaustilanteen kokonaisuudessaan huomioon sekä kuluvalla kaudella aiemmat päähän kohdistuneista taklauksista annetut rangaistukset. Delegaatio pitää Varakkaan suorittamaa vastustajan päähän kohdistuvaa taklausta, jonka seurauksena taklattu pelaaja loukkaantuu, neljän ottelun arvoisena tekona.

Varakkaalla ei ole huomioon otettavaa kurinpitohistoriaa Liigassa.

3. Ratkaisu

HIFK:n Ville Varakkaalle määrätään neljän (4) ottelun pelikielto. Varakas on pelikiellossa HIFK:n seuraavien neljän ottelun ajan.

4. Muutoksenhaku

Tähän päätökseen saa hakea muutosta valittamalla Urheilun oikeusturvalautakunnalle sen sääntöjen 9-12 §:ien mukaisella tavalla. Valitus tulee toimittaa oikeusturvalautakunnalle 30 päivän kuluessa tämän päätöksen tiedoksisaannista.

5. Päiväys ja allekirjoitus

19. tammikuuta 2018

Sampo Liusjärvi
Liigan kurinpitodelegaation puheenjohtaja


---
Julkaisija: Antti Seppänen