Tapparan Jan-Mikael Järviselle pelikielto – katso video

17.1.2018

Liigan kurinpitodelegaatio on määrännyt Tapparan Jan-Mikael Järviselle yhden ottelun pelikiellon lauantain KooKoo–Tappara-ottelussa tapahtuneesta keihästyksestä.

Järvinen on pelikiellossa 19.1. pelattavassa HPK–Tappara-ottelussa.

* * *

Kurinpitopäätös kokonaisuudessaan

Pelaaja: Jan-Mikael Järvinen
Ottelu: KooKoo–Tappara
Peliaika: 36:09
Ottelupäivä 13.1.2018

1. Selostus asiasta

Otteluajassa 36:09 Tapparan Jan-Mikael Järvinen huitaisee mailansa kärjellä KooKoon Jyri Niemeä alavartaloon. Ottelun erotuomarit tuomitsivat tilanteesta ison rangaistuksen ja pelirangaistuksen Järviselle keihästyksestä säännön 161 mukaisesti.

Päävideotuomari on asettanut tilanteen kurinpitokäsittelyyn, koska päävideotuomarin mukaan tilanteesta tulee määrätä Järviselle ottelurangaistus keihästämisestä.

Niemi ei loukkaantunut keihästämisen seurauksena ja pystyi pelaamaan ottelun loppuun asti.

Järvinen ja Tappara ovat antaneet pyydetyn lausuman tilanteesta.

2. Sovellettavat säännöt ja ratkaisun perustelut

Sääntökirjan säännön 161 mukaan keihästys on teko, jossa pelaaja pistää vastustajaa tai yrittää pistää vastustajaa mailan lavan kärjellä joko yhdellä kädellä tai kahdella kädellä pidetyllä mailalla. Säännön ii-kohdan mukaan pelaajalle, joka keihästää vastustajaa, tuomitaan iso rangaistus ja automaattinen pelirangaistus tai ottelurangaistus. Säännön iii-kohdan mukaan pelaajalle, joka vahingoittaa tai piittaamattomasti vaarantaa vastustajaa keihästämällä, tuomitaan ottelurangaistus.

Kurinpitodelegaatio toteaa, että videotallenteelta tehtävien havaintojen mukaan Järvinen kaatuu Niemen kyynärpäätaklauksen ja sen jälkeisen painamisen seurauksena jäähän. Tämän jälkeen Järvinen ylös noustuaan iskee mailansa lavan kärjellä Niemeä nivusten seudulle. Delegaatio toteaa, että Järvisen teossa kyse on säännössä 161 tarkoitetusta keihästämisestä eikä koukkaamisesta, kuten Järvinen on lausumassaan esittänyt. Niemen aikaisempi toiminta tilanteessa ei oikeuta Järvisen keihästystä.

Vaikka Niemi poistui tilanteen yhteydessä pukusuojaan, saadun selvityksen mukaan Niemi ei loukkaantunut keihästyksen seurauksena ja pelasi ottelun loppuun asti. Delegaatio pitää kuitenkin Järvisen keihästystä ottaen huomioon keihästyksen voiman sekä osumispaikan säännön 161 iii-kohdan mukaisesti tekona, jolla on piittaamattomasti vaarannettu vastustajaa ja näin ollen tilanteesta määrätään ottelurangaistus. Kurinpitodelegaatio pitää oikeana rangaistuksena tilanteesta yhden ottelun pelikieltoa.

3. Ratkaisu

Tapparan Jan-Mikael Järviselle määrätään yhden (1) ottelun pelikielto. Järvinen on pelikiellossa Tapparan seuraavan ottelun ajan.

4. Muutoksenhaku

Tähän päätökseen saa hakea muutosta valittamalla Urheilun oikeusturvalautakunnalle sen sääntöjen 9-12 §:ien mukaisella tavalla. Valitus tulee toimittaa oikeusturvalautakunnalle 30 päivän kuluessa tämän päätöksen tiedoksisaannista.

5. Päiväys ja allekirjoitus

16. tammikuuta 2018

Sampo Liusjärvi
Liigan kurinpitodelegaation puheenjohtaja


---
Julkaisija: Juuso Kauppinen