HIFK:n Juha-Pekka Haatajalle pelikielto – katso video

13.1.2018

arkena

Liigan kurinpitodelegaatio on määrännyt HIFK:n Juha-Pekka Haatajalle kolmen ottelun pelikiellon torstain Jukurit–HIFK-ottelussa tapahtuneesta erotuomarin koskemattomuuden loukkaamisesta.

Haataja on pelikiellossa seuraavissa otteluissa: 13.1. Sport–HIFK, 16.1. HIFK–Ässät ja 18.11. HIFK–Kärpät.

* * *

Kurinpitopäätös kokonaisuudessaan

Pelaaja: Juha-Pekka Haataja
Ottelu: Jukurit–HIFK
Peliaika: 16:41
Ottelupäivä 11.1.2018

1. Selostus asiasta

Päävideotuomari on asettanut kurinpitokäsittelyyn Jukurit–HIFK-ottelussa tapahtuneen tilanteen, jossa Juha-Pekka Haataja törmää erotuomariin kaataen tämän. Ottelussa tuomarit tuomitsivat tilanteesta pelirangaistuksen erotuomarin koskemattomuuden loukkaamisesta.

Haatajalle on varattu tilaisuus antaa lausuma ja Haataja on antanut suullisen lausuman tilanteesta. Lisäksi on kuultu kurinpitosääntöjen mukaisesti Suomen jääkiekkoerotuomariliiton puheenjohtajaa.

Tilanne näkyy ottelun videotallenteelta.

2. Sovellettavat säännöt ja ratkaisun perustelut

Sääntökirjan säännön 116 v. i-kohdan mukaan pelaajalle, joka koskettaa millään tavoin tuomaria haitaten pelin johtamista tuomitaan ottelurangaistus.

Videotallenteelta käy ilmi, että Haataja luistelee kiekottomana kohti Jukurien päätyä, jossa on kiekollinen pelitilanne. Haatajan luistelulinjalla on lähes paikoillaan toinen päätuomari seuraten kiekollista pelitilannetta ja ollen selin Haatajaan nähden. Luistellessaan erotuomarin ohitse Haataja osuu oikealla jalallaan erotuomaria jalkaan, jonka seurauksena erotuomari menettää tasapainonsa ja kaatuu jäähän.

Kurinpitodelegaatio toteaa, että erotuomarit ovat osa jääkiekko-ottelua ja samanaikaisesti jäällä pelaajien kanssa. Pelaajien tulee kunnioittaa erotuomareita. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että pelaajien tulee luistellessaan katsoa eteensä ja välttää kontaktit erotuomarin kanssa. Vaikka jossain pelitilanteessa erotuomari olisi pelaajan näkökulmasta pelaajan edessä, pelaajalla ei ole oikeutta luistella erotuomarin ylitse. Yllättävissä tilanteissa, joissa pelaaja ei pysty välttämään kontaktia erotuomariin, pelaajan tulee vähintäänkin minimoida kontaktin voimakkuus erotuomarin kanssa.

Kurinpitodelegaatio toteaa, että Haatajan olisi tullut välttää osumasta erotuomariin. Haatajan lausumassaan esittämä seikka erotuomarin virheellisestä sijoittumisesta ei anna pelaajalle oikeutta osua erotuomariin. Delegaatio toteaa myös, että erotuomarin vähäistä jalan liikuttamista ei voida pitää yllättävä eikä se näin ollen anna aihetta arvioida asiaa toisin. Erotuomarin takaapäin ohittavalla pelaajalla on vastuu ohittaa erotuomari siltä etäisyydeltä, ettei osumaa erotuomariin tapahdu.

Kurinpitodelegaatio katsoo, että Haataja rikkoo tilanteessa erotuomarin koskemattomuutta säännön 116 v. i-kohdan tarkoittamalla tavalla. Erotuomarin koskemattomuuden loukkaamisesta määrätään ottelurangaistus. Delegaatio pitää tilannetta, ottaen huomioon teon moitittavuuden sekä kuluvalla kaudella vastaavista tapahtumista määrätyt pelikiellot, kolmen ottelun pelikiellon arvoisena tekona. Haatajalle ei ole huomioitavaa kurinpitohistoriaa.

3. Ratkaisu

HIFK:n Juha-Pekka Haatajalle määrätään kolmen (3) ottelun pelikielto. Haataja on pelikiellossa kolmessa seuraavassa HIFK:n ottelussa.

4. Muutoksenhaku

Tähän päätökseen saa hakea muutosta valittamalla Urheilun oikeusturvalautakunnalle sen sääntöjen 9-12 §:ien mukaisella tavalla. Valitus tulee toimittaa oikeusturvalautakunnalle 30 päivän kuluessa tämän päätöksen tiedoksisaannista.

5. Päiväys ja allekirjoitus

13. tammikuuta 2018

Sampo Liusjärvi
Liigan kurinpitodelegaation puheenjohtaja


---
Julkaisija: Juuso Kauppinen