Tässä ovat Liigan syyskauden kuumimmat joukkueittain – katso vakuuttava nimilista

18.12.2017
Tässä ovat Liigan syyskauden kuumimmat joukkueittain – katso vakuuttava nimilista

Joukkueidensa syyskauden arvokkaimpia: Maksim Matushkin (vas.), Miika Roine, Jukka Peltola, Mathew Maione, Tomi Kallio ja Jake Newton.

Liigan perinteikkään Viikon tulikuumat –listan asiantuntijaryhmä on valinnut syyskauden arvokkaimmat pelaajat joukkueittain. Katso, ketkä ovat antaneet parhaat näytöt joukkueessaan runkosarjan avauspuolikkaalla.

Syyskauden tulikuumimmat on järjestetty pelaajan edustaman seuran sarjataulukkosijoituksen mukaisesti.

1. Kärpät: Julius Junttila // 32. 7+28=35, +10

Palasi Kärppiin vaikean SHL-kauden jälkeen ja on saanut otettua uuden askeleen urallaan eteenpäin. Liigan pörssikärki on rikkonut jo kauden puolivälissä oman yhden Liiga-kauden piste-ennätyksensä ja muodostaa Mikael Ruohomaan ja Charles Bertrandin kanssa Liigan tehokkaimman ketjun. Käsittämättömän upea luistelutaito on Junttilan paras ase, ja ison jään liike riittää kansainvälisilläkin kentillä. Hyökkäysalueen pyörityksissä pääsee rytminmuutoksilla irti vastustajasta, mikä on mahdollistanut tällä kaudella lukuisten maalipaikkojen petaamisen ketjukavereille.

2. TPS: Tomi Kallio // 33. 10+24=34, +9

Tällä hetkellä hyökkääjän otteissa huokuu itseluottamus, nuoruudeninto ja rakkaus lajiin. TPS:n henkinen johtaja. Vikkelä ja ovela Kallio pystyy pitämään kiekkoa ja rakentamaan maalipaikkoja joka vaihdossa. Kallion otteet ovat olleet tasaisen tappavia koko syksyn ja pisteitä ropisee liukuhihnalta. Ansaittu pistepörssin toinen sija yli piste per peli tahtiin on erinomainen suoritus. Terveenä pysyessään tekee kausikohtaisen piste-ennätyksensä. Vahva pistepörssin voittajaehdokas.

3. Tappara: Jukka Peltola // 31. 10+9=19, +9

Kausi on ollut odotettua vaikeampi Tapparalle, jota moni piti ainoana realistisena mestarisuosikkina kauteen lähtiessä. Kapteenin panoksesta Tapparan menestys ei kuitenkaan jää kiinni. Alkukauden kymmenen maalin ja yhdeksän syöttöpisteen lisäksi Peltola tuo joka ilta peliin sellaisen määrän johtajuutta ja periksiantamattomuutta, mitä ei voida tehopisteissä mitata. Ja mikäli vanhat merkit pitävät paikkansa, Peltolan otteet vain paranevat mitä pidemmälle kausi etenee ja pelien panokset kovenevat.

4. Ässät: Maksim Matushkin // 34. 9+12=21, +2

Isomäen uusi lemmikki. Pelaa kiekkoa selkäytimestä. Yleisö pitää rohkeasta pelityylistä ja tavasta heittäytyä pelille. Hienosti ajoitettu laukaus löytää viivasta tiensä maalille asti tappavan tasaisesti – verkkoonkin jo peräti yhdeksän kertaa. Siniviivapelaamisen lisäksi kunnostautunut myös rangaistuslaukauksissa. Joulukuu ollut tuloksellisesti hiukan vaisumpi. Vastustajat pelaavat Matushkinia alkukautta aktiivisemmin pois. Kaikki edellystykset 20 maaliin ja puolustajien pistepörssin voittoon.

5. JYP: Juuso Puustinen // 30. 17+12=29, +9

Puustisen kohdalla kaikki odotukset on varmasti ylittyneet vaikean edellisen kauden jälkeen. Teke lujasti töitä ja on koko
ajan joukkueen parhaimmistoa. Pelaa vahvaa kulmapeliä ja pystyy myös rakentamaan peliä, mutta maalinteko on osa-alue, jolla erottuu muista. Puustisen poissa ollessa JYPin ylivoima ei ole yhtä vaarallinen, kun samalle paikalle ei löydy vastaavaa viimeistelijää. Jo nyt on kasassa uran kolmanneksi paras maalimäärä, ja ennätys menee hyvin todennäköisesti uusiksi. Palkintona hyvästä kaudesta pelaa ensimmäisiä maajoukkuepelejä neljään vuoteen.

6. HIFK: Atte Engren // 29. 12-7-8 – 1,94-92,1

Engren piti HIFK:ta pystyssä koko alkukauden käytännössä yksin, kun joukkue pelasi huonosti ja Miro Heiskanen oli vielä loukkaantuneena. Maajoukkuetason maalivahti esitti illasta toiseen paraatipelastuksia, jotka pitivät punapaidat voittotaistoissa mukana. Lokakuussa tapahtui pieni notkahdus, mutta muuten teknisesti taitava maalivahti pelasi koko syyskauden todella korkealla tasolla. Heiskanen oli kaukaloon palattuaan HIFK:n paras pelaaja, mutta Engren ansaitsee MVP-palkinnon koko syyskauden perusteella.

7. KalPa: Mathew Maione // 32. 3+11=14, +4

Vaikka pisteitä ei ole suuremmin laariin satanut, Maione on ollut pelipäällä jokaisessa ottelussa. Paremmalla viimeistelyllä KalPan alkukausi olisi saattanut olla parempi, mutta kanukkipakki ei ole pettänyt missään ottelussa. KalPan vahvan jakson aikana alkoi myös tehopisteitä kertyä. Jättää jäälle aina kaikkensa. Vahva molempiin suuntiin. Tukee hyökkäyksiä vahvasti ja syöttää kiekkoa taitavasti. Pidetty joukkuepelaaja, joka tykkää pelata paljon.

8. SaiPa: Frans Tuohimaa // 27. 10-8-7 – 2,16-92,3

Tuohimaa sai kiistattoman ykkösvahdin paikan Jussi Markkasen oltua loukkaantuneena alkukaudesta. Hän käytti tuon sauman enemmän kuin hyvin. Lappeenrantalaisten odotettua parempi tuloskunto pitkin syksyä on ollut paljon juuri Tuohimaan ansiota. SaiPa on voittanut useita vähämaalisia otteluita, joissa ero joukkueiden välille on tullut juuri maalivahtipelistä. Jatkosopimus oli paras mahdollinen palkinto hyvin liikkuvalle maalivahdille hienosti sujuneesta syksystä. Tällä hetkellä loukkaantuneiden kirjoissa. Kun palaa kokoonpanoon, joutuu kamppailemaan tiukasti peliajasta Markkasen kanssa. SaiPalla on tolppien väli kunnossa.

9. Pelicans: Iikka Kangasniemi // 32. 14+14=28, +5

Pelicansin alkukauden erittäin raikkaan hyökkäyspelaamisen ilmentymä. Joukkueen tärkein pelaaja sekä ylivoimalla että alivoimalla. Kiekollisena sarjan ovelimpia pelaajia. Pystyy laukomaan maaleja myös kauempaa. Vaikka on kooltaan pieni, ei jätä menemättä ahtaisiinkaan väleihin. Kääntänyt muutaman ottelun hienoilla yksilösuorituksillaan.

10. Lukko: Kaapo Kähkönen // 32. 12-7-13 – 1,88/93,1

On tällä kaudella osoittanut kuuluvansa Liigan ehdottomaan eliittiin. Pelannut kauden aikana Lukolle paljon pisteitä. Marraskuun lopussa Kähkösellä oli vähän heikompi vaihe, mutta pelasi komeasti joulutaukoa edeltävässä ottelussa nollapelin. Miehen otteista paistaa läpi itsevarmuus, joka heijastuu kentälle rauhallisuutena. Uskaltaa laittaa kiekkoa peliin ja mailankäyttötaidot jo tunnetaankin. Ilman Kähköstä Lukon pistesaldo olisi selkeästi alhaisempi.

11. KooKoo: Jake Newton // 32. 9+15=24, +5

Puolustajien pistepörssin kärkipelaaja. Tehnyt jo nyt tismalleen samat tehopisteet (9+15) kuin muutama kausi sitten Sportissa. Aktiivinen puolustaja, joka tukee hyökkäyksiä hyvällä ajoituksella. Raamikkaaksi pelaajaksi liikkuu hyvin ja jaksaa pelata paljon. Hoitanut hommansa hyvin myös puolustussuuntaan. Kärppien Charles Bertrandin kanssa parhaita ulkomaalaisvahvistuksia syyskaudella.

12. Sport: Markus Nenonen // 31. 13+11=24, +3

Nenonen on ollut alisuorittaneen joukkueen valopilkku. On kehittynyt tällä kaudella monipuolisemmaksi pelaajaksi. Laukaus on jo tullut liigaa seuraaville tutuksi. Maalisarake voisi näyttää suurempaakin lukua. On ottanut tällä kaudella enemmän vastuuta myös pelinrakentelusta. Pelaa puolustussuuntaan aktiivisemmin kuin aikaisemmin. On varmasti isompien seurojen kiikarissa. Lyö piakkoin maali- ja piste-ennätyksensä uusiksi.

13. Ilves: Sami Sandell // 29. 6+16=22, -6

Rikkonaisten edelliskausien jälkeen Sandell pelaa vahvaa kautta. Monipuolinen ja kokenut hyökkääjä tuo johtajuutta, näyttää tärkeää esimerkkiä illasta toiseen nuorelle joukkueelle eikä suoritustaso heittele. Iso ja vahva kulmavääntäjä tekee peliä ja rakentaa maalipaikkoja ketjukavereilleen, mutta pystyy tarvittaessa viimeistelyyn. Sandellin pistesaldoon on syyskauden aikana kertynyt tehot 6+16=22, joten henkilökohtainen piste-ennätys on täyttä realismia mikäli pysyy terveenä.

14. HPK: Oula Palve // 30. 7+14=21, -9

Hämeenlinnalaisten riveissä onnistujat olivat syyskaudella vähissä. Palve nousi kuitenkin usein esiin HPK:n kiekollisen pelin dynamona. Taitava pelintekijä oli ajoittain jopa dominoiva pelaaja Liigassa. Pelirohkea sentteri tekee paljon yllättäviä ratkaisuja kiekon kanssa, voittaa aloituksia ja rytmittää peliä. Palven luistelu on kehittynyt Liigassa hyvälle tasolle, mutta 25-vuotiaan pelimiehen on vielä parannettava puolustuspelaamistaan ja saatava lisää tasaisuutta otteisiinsa. Potentiaalia pelata kovemmissakin sarjoissa.

15. Jukurit: Miika Roine // 33. 9+7=16, 0

Joukkueen kausi on ollut mollivoittoinen, eikä kapteenin rooli ole silloin helppo. Henkisesti tärkeä pelaaja, jonka suurin vahvuus on monipuolisuus. Jaksaa pelata illasta toiseen tasaisesti suurella kuormalla. Yksi sarjan parhaita alivoimapelaajia. Pystyy tekemään numerotulosta myös hyökkäyspäässä. Pelaa pisteiden valossa tasaista kolmenkymmenen pisteen kautta kuten viime sesongillakin.


---
Julkaisija: Antti Seppänen