Jukurien Zach Budishille pelikielto

18.11.2017

Jukurien Zach Budishille pelikielto

Kuva: Mikko Kankainen

Liigan kurinpitodelegaatio on määrännyt Jukurien Zach Budishille kolmen ottelun pelikiellon torstain Sport–Jukurit-ottelussa tapahtuneesta polvitaklauksesta.

Budish on pelikiellossa seuraavissa otteluissa: 18.11. Jukurit–Ässät, 24.11. JYP–Jukurit ja 25.11. Jukurit–HPK.

* * *

Kurinpitopäätös kokonaisuudessaan

Pelaaja: Zach Budish
Ottelu: Sport–Jukurit
Peliaika: 8.14
Pelipäivä: 16.11.2017

1. Selostus asiasta

Otteluajassa 8.14 Jukurien Zach Budishille tuomittiin 5 minuutin rangaistus ja pelirangaistus polvitaklauksesta, joka kohdistui Sportin Oskari Manniseen. Päävideotuomari on asettanut tilanteen kurinpitokäsittelyyn, koska tilanteesta tulee päävideotuomarin mukaan määrätä ottelurangaistus polvitaklauksesta.

Kurinpitodelegaatio on kuullut Budishia tilanteesta.

Manninen loukkaantui taklauksen seurauksena eikä jatkanut pelaamista.

2. Sovellettavat säännöt ja ratkaisun perustelut

Sääntökirjan säännön 153 polvitaklaus on tilanne, jossa pelaaja ojentaa polveaan tarkoituksenaan osua vastustajaan. Pelaajalle, joka vahingoittaa tai piittaamattomasti vaarantaa vastustajaa polvitaklauksella, tuomitaan joko iso rangaistus ja pelirangaistus taikka ottelurangaistus.

Videotallenteelta tehtävien havaintojen mukaan Manninen luistelee kiekollisena Sportin maalin takaa samalla kun Budish lähestyy edestäpäin Mannista. Budish tulee taklaukseen leveässä haara-asennossa ja vähän ennen taklausta Manninen syöttää kiekon eteenpäin. Manninen ei tee tilanteessa väistöliikettä. Kontaktissa Budishin luistin osuu ensimmäisenä Mannisen vasemman luistimen sisäsyrjään ja tämän jälkeen Budishin polvi osuu Mannista vasemman jalan polveen. Pelaajien välillä ei ole juurikaan muuta kontaktia.

Kurinpitodelegaatio toteaa, että Budish pelaa tilanteen leveässä haara-asennossa ja ajaen samalla vastaan kohti Mannista. Vaikka Budish ei sinällään juuri ennen taklausta työnnä polveaan Mannisen eteen, on hän vastuussa leveästä peliasennostaan, jonka seurauksena tapahtuu polvikontakti Manniseen. Kurinpitodelegaatio pitää tilannetta säännön 153 mukaisena polvitaklauksena, joskin tilannetta voidaan arvioida myös kampituksena.

Liigassa useimmat polvitaklaukset aiheutuvat siitä, että taklattava pelaaja viime hetkellä ehtii väistämään vain ylävartalonsa taklaajan edestä ja tästä johtuen taklaajan ja taklattavan polvet/jalat osuvat yhteen. Tällöin tulee arvioitavaksi myös taklattavan pelaajan vastuu rangaistusharkinnassa. Tässä tapauksessa polvitaklaus ei aiheudu Mannisen viime hetken väistämisestä vaan Budishin leveästä haara-asennosta. Näin ollen vastuu taklauksesta on yksin Budishilla.

Edellä todetusti kurinpitodelegaatio katsoo, että Budishin teko täyttää polvitaklauksen tunnusmerkistön. Lisäksi ottaen huomioon taklaajan vastuusta todetut asiat ja sen, että Manninen loukkaantui taklauksen seurauksena, kurinpitodelegaatio katsoo, että tilanteesta tulee määrätä ottelurangaistus. Taklausta kokonaisuutena arvioiden ja ottaen huomioon Mannisen loukkaantuminen kurinpitodelegaatio pitää oikeana seurauksena teosta kolmen ottelun pelikieltoa.

3. Ratkaisu

Jukurien Zach Budish määrätään kolmen (3) ottelun pelikieltoon. Budish on pelikiellossa Jukurien kolmen seuraavan ottelun ajan.

4. Muutoksenhaku

Tähän päätökseen saa hakea muutosta valittamalla Urheilun oikeusturvalautakunnalle sen sääntöjen 9-12 §:ien mukaisella tavalla. Valitus tulee toimittaa oikeusturvalautakunnalle 30 päivän kuluessa tämän päätöksen tiedoksisaannista.

5. Päiväys ja allekirjoitus

Hämeenlinnassa, 17. marraskuuta 2017

Sampo Liusjärvi
Liigan kurinpitodelegaation puheenjohtaja


---
Julkaisija: Juuso Kauppinen