​Tulokkaat tutuiksi: Juolevi tahtoo myös ärsyttää

6.11.2017
​Tulokkaat tutuiksi: Juolevi tahtoo myös ärsyttää

Juolevi teki alkukauden aikana tehot 3+3. (Kuva: Timo Savela)

Tulokkaat tutuiksi on Liigan uusi juttusarja, joka nostaa sarjan nuoret pelaajat valokeilaan. Ensimmäisessä osassa ääneen pääsee 19-vuotias Olli Juolevi. Vancouver Canucksin varaus kerää vastuuta TPS:ssä ja jakelee huippusyöttöjä.

Yksi Liiga-kauden mielenkiintoisimmista nimistä on 19-vuotias Olli Juolevi. Puolustaja varattiin NHL:ään kesällä 2016, kun Vancouver Canucks huusi suomalaisen nimen tilaisuuden viidentenä.

Paikka taalajäillä ei kuitenkaan vielä auennut, joten puolustajalupaus ja seura päättivät kotosuomen olevan oikea suunta uralle. Seuraksi valikoitui TPS.

Liiga tuntui aluksi vieraalta, mutta Suomessa pelaaminen tuntuu oikealta ratkaisulta.

− Ei auttanut muuta kuin tulla ennakkoluulottomasti mukaan, vaikka en tiennyt kovin paljon Liigasta. Turussa tehdään hyvää työtä ja ajetaan pelaajia eteenpäin, Juolevi kertoo.

Hyppy uuteen sarjaan on sujunut erinomaisesti, sillä helsinkiläispeluri on iskenyt yhdeksässä ottelussa tehot 3+3. Peliaikaa on kertynyt keskimäärin yli 18 minuuttia ottelua kohden, joten vastuusta ei ole puutetta.

− Tiedän itseni ja sen, miten hyvä voin parhaimmillani olla.

Käsitys vaikeasta vieraskaukalosta on jo muodostunut.

− Pori oli vaikea paikka. Jos Ässät saa hurmoksen päälle, siellä on vaikeaa pelata.

Rapakon taakse

Juolevi on Itä-Helsingin Kiekon kasvatti, mutta iän ja taitojen kartuttua hän siirtyi Jokereiden riveihin. Kaudella 2015-16 kaikki kuitenkin muuttui, kun puolustaja lähti valtamerten taakse OHL:ään.

Ensimmäinen kausi oli jättimäinen menestys, sillä nuori suomalainen teki 57 runkosarjaotteluun tehot 9+33. Kahdeksassatoista pudotuspeliottelussa pisteitä kertyi 14. Kausi päättyi sekä OHL:n mestaruuteen että Suomen alle 20-vuotiaiden maailmanmestaruuteen.

Seuraavana vuonna Juolevi tehtaili OHL:ssä 58 runkosarjaottelussa niin ikään 42 tehopistettä. Joukkueen kausi sen sijaan päättyi aikaisemmin.

Vuodet kuitenkin opettivat paljon ammattilaisuudesta.

− OHL:ssä pelaajat ovat ammattimaisia, vaikkei rahaa tulekaan. Opin, miten tullaan oikeasti ammattilaisiksi. Hyväksi pelaajaksi kasvaminen on kokopäivähommaa.

Nyt omaksuttavana on jälleen uusi sarja. Kaukalo muuttaa pelin nopeutta paljon, mutta Juolevin mukaan eroja on myös muissa asioissa.

− OHL:ssä on paljon nuoria pelaajia, joten mukana on tyhmääkin intoa. Liigassa ollaan järkevämpiä. Onhan se silti lätkää.


TPS kerää Juolevin kehut.

Kovempaa peliä

Juolevi on keskustellut syksyn aikana seuransa Vancouver Canucksin kanssa. Seura toivoo varaukselleen onnistumisia, joita onkin nähty sekä ylivoimalla että tasakentällisin.

− He toivovat, että voin pelata ja saapua hallille hyvällä fiiliksellä. Samalla myös kehittyy.

Puolustajan vahvuudet ovat syöttämisessä ja laukomisessa, mutta myös muita osa-alueita on kehitettävä, jotta paikka kirkkaissa valoissa aukeaisi.

− Haluan pelata kovaa. Se ei tarkoita pelkästään, että minun pitäisi taklata paljon: haluan olla ärsyttävä vastustaja.

Juolevi osallistuu kuluvalla alle 20-vuotiaiden maajoukkueen turnaukseen Venäjällä. Tulevaisuus ei kuitenkaan tällä hetkellä mietitytä liikaa.

− Sitä ei voi stressata. Haluan nyt nauttia ajastani TPS:ssä.

Tulokkaat tutuiksi-sarjan seuraava osa julkaistaaan tiistaina klo 12, jolloin ääneen pääsee Jukureiden Ville Leskinen.


---
Julkaisija: Anni Saarela