Niklas Bäckströmillä juhlaottelu perjantaina

27.10.2017
Niklas Bäckströmillä juhlaottelu perjantaina

Kuva: Tomi Natri

HIFK-maalivahti Niklas Bäckström saavuttaa perjantain HPK-ottelussa 400 ottelun rajapyykin Liigassa. 39-vuotias Bäckström torjuu juhlaottelussaan kauden kolmannen ottelunsa.

Bäckström debytoi HIFK:n maalilla lokakuussa 1996 paikallisottelussa Jokereita vastaan. Pari kautta myöhemmin hän vakiinnutti paikkansa HIFK:n maalivahtina.

Läpimurtokausi Liigassa tapahtui kaudella 2000–01, kun Bäckström kantoi päävastuuta SaiPan maalilla. Yhden Ruotsin vuoden jälkeen Bäckström palasi Suomeen ja solmi sopimuksen Kärppien kanssa.

Avauskausi Oulussa toi SM-hopeaa, mutta se kirkastui kahteen peräkkäiseen Suomen mestaruuteen 2004 ja 2005. Bäckström palkittiin Liigan parhaana maalivahtina molempina mestaruuskausina ja Suomen parhaana jääkiekkoilijana 2005. Keväällä 2006 Bäckström saavutti vielä Kärppien kanssa SM-pronssia.

NHL-ura käynnistyi Minnesotassa syksyllä 2006. Bäckström raivasi paikan NHL:stä heti tulokaskaudellaan ja torjui runkosarjassa parhaalla torjuntaprosentilla maalivahtien vertailussa.

Bäckström pelasi Minnesota Wildin riveissä kaikkiaan yhdeksän kautta kevääseen 2015. Kaudella 2015-16 hän pelasi muutaman ottelun vielä Calgaryssä. Kaikkiaan NHL-otteluita kertyi vyölle 413.

Maajoukkueessa Bäckström on pelannut neljät MM-kisat ja kahdet olympialaiset. Palkintokaapissa on olympiahopeaa ja -pronssia, MM-hopeaa ja kaksi MM-pronssia. Bäckström on voittanut lisäksi nuorten maailmanmestaruuden vuonna 1998.


---
Julkaisija: Antti Seppänen