SaiPan Ahti Oksaselle pelikielto – katso video

20.10.2017

Liigan kurinpitodelegaatio on määrännyt SaiPan Ahti Oksaselle kolmen ottelun pelikiellon tiistain JYP–SaiPa-ottelussa tapahtuneesta päähän kohdistuneesta taklauksesta.

Oksanen on pelikiellossa seuraavissa otteluissa: 21.10. SaiPa–Kärpät, 24.10. Tappara–SaiPa ja 27.10. SaiPa–Jukurit.

* * *

Kurinpitopäätös kokonaisuudessaan

Ottelupäivä: 17.10.2017
Ottelu: JYP–SaiPa
Peliaika: 35.30

1. Selostus asiasta

JYP–SaiPa-ottelun erotuomarit tuomitsivat peliajassa 35.30 SaiPan Ahti Oksaselle tämän taklauksesta JYPin Ossi Ikoseen ison rangaistuksen ja pelirangaistuksen syynä pään tai niskan alueelle kohdistunut taklaus (5 + PR).

Päävideotuomari on edelleen asettanut tilanteen kurinpitokäsittelyyn, koska tilanteesta tulee määrätä ottelurangaistus.

Tilanne näkyy ottelun videotallenteelta. Tilanteessa Oksanen yrittää taklata kiekkoa pelaavaan Ikosta ja samalla iskee kyynärpäällä Ikosta päähän. Ikonen loukkaantui tilanteessa eikä pelannut enää ottelussa.

Oksanen on antanut pyydetyn lausuman tilanteesta.

2. Sovellettavat säännöt ja ratkaisun perustelut

Sääntökirjan säännön 124 mukaan päähän kohdistuvalla taklauksella tarkoitetaan tilannetta, jossa pelaaja kohdistaa millaisen iskun tahansa millä tahansa vartalonsa tai varusteensa osalla vastustajan pään tai niskan alueelle. Säännön iii-kohdan mukaan pelaajalle, joka vahingoittaa vastustajaa pään tai niskan alueelle kohdistuneen taklauksen seurauksena, tuomitaan ottelurangaistus.

Kurinpitodelegaatio toteaa, että videotallenteelta tehtyjen havaintojen mukaan taklausyrityksensä yhteydessä Oksanen erikoisella tavalla iskee kyynärpäällä Ikosta päähän. Delegaation näkemyksen mukaan kyynärpään osumisessa vastustajan päähän ei ole tahallisuutta vaan kyse on osittain tasapainon menettämisen seurauksista. Delegaation kuitenkin katsoo, että Oksasen tasapainon menettäminen liittyy huolimattoman taklausyritykseen ja näin ollen Oksanen on vastuussa kyynärpäästään, joka osuu voimalla Ikosta päähän. Kyynärpään osuma aiheuttaa Ikosen loukkaantumisen, joten Oksaselle tulee tuomita ottelurangaistus säännön 124 iii-kohdan mukaisesti.

Delegaatio pitää Oksasen huolimattomuudesta aiheutunutta vastustajan päähän kohdistuvaa kyynärpääiskua, jonka seurauksena vastustaja loukkaantuu, kolmen ottelun arvoisena tekona. Pelikiellon keston harkinnassa on otettu huomioon Liigan kuluvan kauden kurinpitolinjaukset sekä kuluvan kausien rangaistustaso. Oksasella ei ole kuluvalta tai kolmelta edelliseltä kaudelta kurinpitohistoriaa.

3. Ratkaisu

SaiPan Ahti Oksaselle määrätään kolmen (3) ottelun pelikielto. Oksanen on pelikiellossa SaiPan kolmessa seuraavassa ottelussa.

4. Muutoksenhaku

Tähän päätökseen saa hakea muutosta valittamalla Urheilun oikeusturvalautakunnalle sen sääntöjen 9-12 §:ien mukaisella tavalla. Valitus tulee toimittaa oikeusturvalautakunnalle 30 päivän kuluessa tämän päätöksen tiedoksisaannista.

5. Päiväys ja allekirjoitus

Hämeenlinnassa, 20. syyskuuta 2017

Sampo Liusjärvi
Liigan kurinpitodelegaation puheenjohtaja


---
Julkaisija: Juuso Kauppinen