Ilveksen Joe Piskulalle pelikielto – lue kurinpitopäätös

4.10.2017
Ilveksen Joe Piskulalle pelikielto – lue kurinpitopäätös

Liigan kurinpitodelegaatio on määrännyt Ilveksen Joe Piskulalle yhden ottelun pelikiellon lauantain Kärpät–Ilves-ottelussa tapahtuneesta polvitaklauksesta.

Piskula on pelikiellossa 6.10. pelattavassa Ilves–HPK-ottelussa.

* * *

Ottelu: Kärpät-Ilves
Ottelupäivä: 30.9.2017
Peliaika: 42.00

1. Selostus asiasta

Otteluajassa 42.00 Ilveksen Joe Piskulalle tuomittiin 5 minuutin rangaistus ja pelirangaistus polvitaklauksesta, joka kohdistuu Kärppien Jasse Ikoseen. Päävideotuomari on asettanut tilanteen kurinpitokäsittelyyn, koska tilanteesta tulee päävideotuomarin mukaan määrätä ottelurangaistus polvitaklauksesta.

Ikonen loukkaantui taklauksen johdosta eikä jatkanut taklauksen jälkeen enää ottelua.

Piskula on antanut puhelimitse lausuman tilanteesta.

2. Sovellettavat säännöt ja ratkaisun perustelut

Sääntökirjan säännön 153 polvitaklaus on tilanne, jossa pelaaja ojentaa polveaan tarkoituksenaan osua vastustajaan. Säännön ii-kohdan mukaan pelaajalle, joka vahingoittaa tai piittaamattomasti vaarantaa vastustajaa kyseisellä sääntörikkeellä, tuomitaan joko iso rangaistus ja automaattinen pelirangaistus tai ottelurangaistus.

Videotallenteelta tehtävien havaintojen mukaan Ikonen ottaa ränniä pitkin olevan kiekon haltuunsa ja lähtee harhauttamaan vastaantulevaa Piskulaa laidan puolelta. Kun Ikonen tekee suunnanmuutoksen vasemmalle, Piskulan oikea jalkansa levittyy etuviistoon Ikosen linjalle. Tämän seurauksena Piskula osuu polvellaan Ikosta. Kyseessä on säännön 153 mukainen polvitaklaus.

Liigassa useat polvitaklaukset aiheutuvat siitä, että taklattava pelaaja ehtii viime hetkellä väistämään vain ylävartalonsa taklaajan edestä ja tästä johtuen taklaajan ja taklattavan polvet tai jalat osuvat yhteen. Tällöin tulee arvioitavaksi myös taklattavan vastuu rangaistusharkinnassa. Tässä tapauksessa polvitaklaus ei aiheudu pelkästään Ikosen viime hetken väistämisestä vaan myös siitä, että Piskulan jalka levittyy Ikosen luistelulinjalle. Näin ollen myös Piskula on osaltaan vastuussa taklauksesta.

Kurinpitodelegaatio katsoo, että Piskula on tilanteessa polvitaklauksellaan vahingoittanut vastustajaansa ja tilanteesta tulee määrätä ottelurangaistus. Koska Piskulan tilanteessa suorittama jalan levitys on kuitenkin vähäinen ja lisäksi polvikontaktin aiheutumiseen myötävaikuttaa Ikosen tilanteen pelaaminen, on yhden ottelun pelikielto riittävä rangaistus tilanteesta.

3. Ratkaisu

Ilveksen Joe Piskulalle määrätään yhden (1) ottelun pelikielto. Piskula on pelikiellossa Ilveksen seuraavassa ottelussa 6.10.2017 Ilves–HPK.

4. Muutoksenhaku

Tähän päätökseen saa hakea muutosta valittamalla Urheilun oikeusturvalautakunnalle sen sääntöjen 9-12 §:ien mukaisella tavalla. Valitus tulee toimittaa oikeusturvalautakunnalle 30 päivän kuluessa tämän päätöksen tiedoksisaannista.

5. Päiväys ja allekirjoitus

Hämeenlinnassa, 3. lokakuuta 2017

Sampo Liusjärvi
Liigan kurinpitodelegaation puheenjohtaja


---
Julkaisija: Juuso Kauppinen