Jyri Marttinen: “Tulen takaisin täältä pienestä kuopasta”

27.8.2017
Jyri Marttinen: “Tulen takaisin täältä pienestä kuopasta”

Lukko-puolustus vahvistui keväällä kovalla nimellä, kun Jyri Marttinen solmi raumalaisten kanssa kaksivuotisen sopimuksen. 34-vuotias konkari tietää, mitä voittaminen vaatii ja uskoo yleisön olevan suuri voimavara Lukon nousussa heikon viime kauden jälkeen.

Helmikuussa Marttisen kausi Ässissä päättyi jalkavammaan. Kuntoutus on edennyt hyvin, mutta täydessä pelikunnossa hän ei vielä ole.

– Kontaktilupaa ei toistaiseksi ole. Tarkempaa paluuhetkeä tositoimiin ei ole vielä tiedossa. Tosin jäällä olen ollut mukana harjoittelemassa, puolustaja kertaa nykytilanteen.

Viisi edellistä kautta Marttinen edusti Ässiä. Avauskausi tuotti täysosuman, kun Ässät juhli Suomen mestaruutta keväällä 2013. Sen jälkeen menestys kiersi porilaisia, ja Marttinen kärsi loukkaantumisesta myös kaudella 2015-16. Viime kauteen lähdettäessä asetelma oli jokseenkin sama kuin tänäkin syksynä.

– Iso olkapäävamma oli ennen viime kautta takana ja olin ollut puolisen vuotta poissa kaukalosta. Hyvä fiilis viime kaudesta kuitenkin jäi, vaikka loukkaantuminen vei koko loppukauden, Marttinen purkaa kevään tunnelmat.

Marttisen Lukko-sopimus julkistettiin toukokuussa. Uusi päävalmentaja Pekka Virta kuvaili Lukon saavan "kivikovan ammattilaisen ja takuuvarman suorittajan, jolta löytyy oikeanlaista johtajuutta". Virralla ja Marttisella on yhteisiä kokemuksia Ässistä ja luotto on molemminpuolinen.

– "Peksillä" on kristallinkirkas ajatus siitä, mitä ja miten pelataan. Ja hän on osannut myydä ajatuksen pelaajille. Se on peliä, jota haluan itsekin pelata.

– Tiesin tasan tarkkaan, mitä tuleman pitää, kun saavuin Raumalle. Lukko on tällä kaudella hyvä sekoitus kokemusta ja nuoruutta. Uutta pelitapaa ajetaan sisään, ja kiekkoa pitää pystyä hallitsemaan. Peli on kuitenkin peliä, eikä sitä pelata viivoilla. Jokaisen pelaajan panosta tarvitaan ja se ratkaisee, millaista peli tulee olemaan.

Kauteen valmistavien pelien merkitystä Marttinen korostaa nimenomaan oman pelitavan, harjoiteltujen asioiden toteutumisen kautta.

– Pitää muistaa, että pelitapa itsessään ei tuo voittoa vaan se, miten sitä toteutat. Kuinka paljon haluat ja kuinka paljon pystyt antamaan. Mikään ei lähde toimimaan vain sormia napsauttamalla.

Marttinen täyttää kauden alla 35 vuotta. Ikämiesrajan saavuttaminen ei ole mikään rajapyykki vaan puolustaja uskoo pelivuosia olevan vielä paljon jäljellä.

– Varsinkin isojen loukkaantumisten jälkeen en ole koskaan ajatellut, että tämä oli nyt tässä. "Alaraajan" laitan nyt ensin kuntoon ja tulen takaisin täältä pienestä kuopasta. Kun on kerran päässyt omalla uralla maistamaan voittamista, sen haluaa kokea uudelleen.

Joukkuekemian löytymisessä kokeneen pelaajan rooli on merkittävä. Marttinen on 16-vuotisen ammattilaisuransa aikana ammentanut omaan tietopankkiinsa asioita, jotka rakentavat joukkueesta entistä vahvemman.

– Nuoremman pelaajan tukeminen ei tarvitse aina olla sen isompi juttu. Se voi olla pelkkä kopautus hartia- tai polvisuojaan. Haluan muistuttaa, kuinka tärkeää on pystyä henkisesti latautumaan otteluihin vaikka marraskuisena tiistaina, kun on istunut 700 kilometriä bussissa ja pitää olla valmiina pelaamaan. Avainjuttu on, miten saat itsestäsi kaiken irti pelitilanteessa.

Lukko on JYP-kasvatille ammattilaisuran seitsemäs seura. Liigassa Marttinen on pelannut JYPin ja Ässien lisäksi Pelicansissa. Uusi jakso uralla saa palaamaan pelimuistoissa kymmenen vuoden taakse.

– Raumalle tullessa tuli sama fiilis kuin Skellefteåssa kaudella 2007-08. Kaupunki on pieni, ja kaikki seuraavat jääkiekkoa. Se voi olla joukkueelle valtava voimavara. Haluan, että olemme kaikki toistemme tukena ja olemme yhtenäinen raumalainen, sinikeltainen joukkue. Meillä on hyvät mahdollisuudet tehdä jotain suurta sitten keväällä, kokenut puolustaja päättää.


---
Julkaisija: Antti Seppänen