Ville Viitaluoma: "Viime kausi on pureskeltu tarkasti läpi"

25.8.2017
Ville Viitaluoma: "Viime kausi on pureskeltu tarkasti läpi"

Sportin kokeneimpaan kaartiin kuuluva Ville Viitaluoma lähtee vaikeasta viime kaudesta huolimatta luottavaisena uuteen sesonkiin. 36-vuotias varakapteeni painottaa nuorten pelaajien esiinmarssia Sport-miehistössä.

Keskushyökkääjä Ville Viitaluoma palasi viime kaudeksi kahden Ruotsissa vietetyn vuoden tauon jälkeen Liigaan. Ensimmäisellä Sport-kaudellaan Viitaluoma nakutti 55 ottelussa mukavat 13+17 pistettä. Joukkueena vaasalaiset jäivät kuitenkin kauaksi tavoitteestaan ja sijoitus runkosarjassa oli toiseksi viimeinen.

– Ennen kuin uusi kausi aloitettiin, käytiin viime kausi läpi koko joukkueena tosi tarkasti. Ei syytelty ketään, mutta käytiin asiat rehellisesti läpi. Se oli itseasiassa tosi tärkeää, koska odotukset viime kaudelle oli korkealla. Nyt se ei enää laahaa mukana. Siitä on opittu ja hyvät jutut on otettu mukaan. Nyt päästään lähtemään puhtaalta pöydältä uuteen kauteen, Viitaluoma kertoo helpottuneena.

Vaasalaisten riveistä lähti menneen kauden päätteeksi paljon kokemusta. Tilalle on tullut urallaan vahvasti eteenpäin meneviä nuoria pelaajia. Joukkue on vahvistunut usealla Pohjois-Amerikasta siirtyneellä pelaajalla.

– Meillä on viime kautta nuorempi joukkue. Tässä vaiheessa tietysti vielä helppo sanoa, että harjoituskausi ollaan vedetty loistavalla fiiliksellä. Mutta kyllä sen aistii, jos on erityinen porukka kasassa. Meidän nuorillla pelaajilla on kova himo oppia uutta, olemme tosi työteliäs porukka. Tekeminen on ollut tosi avointa. Olemme antaneet ja ottaneet palautetta. On hienoa olla kokeneempana pelaajan mukana tällaisessa jengissä. Itselleni tulee koko eksralatausta, kun pitää yrittää enemmän ja enemmän, jotta pysyy nuorempien perässä.

Kun on kyse Viitaluomasta, odotukset kohdistuvat aina hyökkäyspäähän. Kokenut pelaaja näkee kuitenkin roolinsa nykyään paljon laajemmin. Espoon kasvatin merkitys korostuu nuoressa joukkueessa myös henkisellä puolella.

– Kliseisesti sanottuna haluan tietenkin auttaa joukkuetta omilla suorituksilla mahdollisimman hyviin suorituksiin. Maaleja pitäisi pystyä sekä tekemään että järjestämään. Minun pitää pystyä olemaan kokonaisvaltaisesti arvokas pelaaja joukkueelle.

– Meillä on pitkä kausi edessä ja varmasti jossain välissä tulee huonompia hetkiä. Meidän kokeneiden pelaajien pitää silloin osata ohjata nuoria oikeaa suuntaan. Meillä on kokemusta, miten sellaisista tilanteista selvitään. Haluan olla vahvasti läsnä joukkueessa. Haluaisin, että nuorten pelaajien olisi helppoa tulla minulle juttelemaan. Henkisellä puolella pitää osata reagoida oikeina hetkinä. Työn tekemiseen ei tässä joukkueessa tarvitse puuttua, täällä joka jätkällä on niin kova moraali, Viitaluoma painottaa tyytyväisenä.

Kysyttässä kauden läpilyöjiä kapteenistoon kuuluva Viitaluoma ei halua nostaa joukkueestaan ketää erikseen esille. Rivien välistä on kuitenkin luettavissa, että hän odottaa nuorilta pelaajilta paljon.

– En halua nimetä ketään erikseen, jotta ei tule liikaa paineita. Meillä on kuitenkin paljon nuoria puolustajia, jotka ovat ottaneet isoja kehitysaskelia. Heiltä odotan paljon. Lisäksi meille on tullut pari nälkäistä jenkkipelaajaa, he ovat olleet vakuuttavia harjoitusotteluissa. Täytyy kuitenkin muistaa, että joukkueena tulemme voittamaan ja häviämään.

Tomek Valtonen aloittaa Sportin peräsimessä neljännen kautensa. Viitaluomalla alkaa toinen värikkäänä persoonana tunnetun valmentajan alaisuudessa. Kokeneella hyökkääjällä on pelkkää positiivista sanottavaa Sportin valmennuksesta.

– Meidän päävalmentajalla on Tosi rehellinen tyyli, pidän kovasti. Asiat käydään asioina läpi. Esimerkiksi viime kauden pettymyksen valmennus pilkkoi upeasti atomeiksi, saatiin se käsiteltyä oikealla tavalla joukkueen sisällä. Täytyy erikseen nostaan esille uutena mukaan liittynyt Markku Kyllönen. Hän on ollut alkukaudesta iso apu ja tuki erityisesti nuorille pelaajillemme, Viitaluoma avaa valmennuksen kuvioita.

Viitaluoma kehuu liigakiekon uutta suuntausta ja uskoo, että katsojille ei tule tylsiä hetkiä tulevalla kaudella.

– Jo harjoituspeleissä on nähnyt selvästi, että liigakiekko on mennyt paljon eteenpäin. Tällä hetkellä kaukalossa mennään todella kovaa ja määrätietoisesti, ei ole mitään seisoskelua keskialueella. Uskoisin, että esimerkiksi CHL yksi tekijä, joka on tuonut uusia ulottuvuuksia liigakiekkoon. Tuntuu, että nyt pelaajat pelkäävät paljon vähemmän virheitä, uskalletaan yrittää. Se tuo yleensä hyviä juttuja mukaan. Varmasti katsojillekin on hienoa, että vauhti on noussut ja kaukalossa tapahtuu, Viitaluoma päättää.


---
Julkaisija: Juuso Kauppinen