HPK:n Petteri Nikkilälle pelikielto – katso video

27.3.2017

Liigan kurinpitäjä on määrännyt HPK:n Petteri Nikkilälle kahden ottelun pelikiellon lauantain JYP-HPK-ottelussa tapahtuneesta huitomisesta.

HPK valitti Liigan kurinpitäjän päätöksestä Liigan kurinpitoryhmälle. Kurinpitoryhmä ei kuitenkaan muuttanut kurinpitäjän määräämää pelikieltoa. Nikkilä on pelikiellossa HPK:n kahdessa seuraavassa ottelussa. Ottelut ovat 27.3.2017 HPK–JYP ja 29.3.2017 JYP–HPK.

* * *

Kurinpitopäätös kokonaisuudessaan

Ottelu: JYP-HPK
Pelipäivä: 25.3.2017
Peliaika: 36.45

1. Selostus asiasta

JYP-HPK-ottelussa HPK:n Petteri Nikkilä huitaisee jäässä olevaa JYP:n Juha-Pekka Hytöstä niskaan. Tilanteesta ei tuomittu rangaistusta. JYP on pyytänyt tilanteen kurinpitokäsittelyä todeten, että tilanteesta tulee määrätä Nikkilälle ottelurangaistus huitomisesta.

Hytönen pystyi pelaamaan ottelun loppuun asti.

Kurinpitäjä on kuullut HPK:ta ja Nikkilää tilanteesta.

2. Sovellettavat säännöt ja ratkaisun perustelut

Sääntökirjan säännön 159 huitominen on teko, jossa pelaaja heilauttaa yhdellä tai molemmilla käsin pitämänsä mailan kohden mitä tahansa kohtaa vastustajan kehossa tai varusteissa. Säännön iii-kohdan mukaan pelaajalle, joka vahingoittaa tai piittaamattomasti vaarantaa vastustajaa huitomisen seurauksena, tuomitaan iso rangaistus ja pelirangaistus tai ottelurangaistus.

Videotallenteelta tehtävien havaintojen mukaan HPK:n maalin edessä on Hytösen ja Lehtivuoren välinen kamppailutilanne, jonka seurauksena Hytönen kaatuu jäähän ja jää pitämään kiinni Lehtivuoren mailasta. Tilanteeseen tulee Nikkilä ja huitaisee kaksin käsin mailalla mahallaan olevaa Hytöstä niskaan. Kyseessä on säännössä 159 tarkoitettu huitominen.

Ottaen huomioon, että kyse on olkapään tasolta lähtevä alaspäin suoritettu mailalla iskeminen, joka kohdistuu jäässä olevan vastustajan niskaan ja jonka voima ei ole vähäinen, katson, että huitomisella on piittaamattomasti vaarannettu vastustajaa ja näin ollen teosta tulee määrätä säännön 159 iii-kohdan perusteella ottelurangaistus Nikkilälle. Nikkilän tai HPK:n lausumassa esitetyt seikat eivät anna aihetta arvioida tilannetta lievemmin rangaistavaksi.

Liigan kurinpitokäsittelyssä käsitellyt huitomiset ovat valtaosin olleet ns. pelitilanteisiin liittyviä tekoja, joista on suurimmalta osin määrätty yhden ottelun pelikieltoja. Tässä tapauksessa teon osoittamana tahallisuus ja peliin liittymättömyys sekä tilanne kokonaisuutena huomioiden pidän oikeana rangaistuksena kahden ottelun pelikieltoa. Nikkilällä ei ole huomioon otettavaa kurinpitohistoriaa.

3. Ratkaisu

Määrään HPK:n Petteri Nikkilälle kahden (2) ottelun pelikiellon. Nikkilä kärsii pelikieltonsa HPK:n kahdessa seuraavassa playoffs-ottelussa.

4. Muutoksenhaku

Tähän päätökseen saa hakea muutosta valittamalla kurinpitoryhmälle kurinpitosääntöjen 7 luvun mukaisesti.

5. Päiväys ja allekirjoitus

Hämeenlinnassa, 26. maaliskuuta 2017

Sampo Liusjärvi
Liigan kurinpitäjä

* * *

HPK Liiga Oy:n muutoksenhaku kurinpitopäätökseen Nro 36/2016–17

HPK Liiga Oy on hakenut Nikkilän puolesta Liigan kurinpitosääntöjen 7. luvun mukaisesti muutosta kurinpitopäätökseen 26.3.2017 päivätyllä Liigan kurinpitoryhmälle osoitetulla valituksella.

Kurinpitoryhmän perustelut

Kurinpitoryhmä on perehtynyt asiaan katsomalla ottelun tilannetta koskevan videotallenteen, Nikkilän kurinpitäjälle esittämän lausunnon, lukemalla kurinpitopäätöksen sekä HPK Liiga Oy:n valituksen ja toteaa, että:

Valituksessaan HPK Liiga Oy on tuonut esiin Nikkilän huitomiseen liittyviä yksityiskohtia, joiden nojalla seura katsoo kurinpitopäätöksen olevan kohtuuton. Kurinpitoryhmä on käynyt läpi kaikki valituksen argumentit samoin kuin kurinpitopäätökseen liittyvät aiemmat asiakirjat.

Vastoin valituksessa esitettyä kurinpitoryhmä katsoo kurinpitäjän lailla että Nikkilän suorittama kahden käden huitaisu mailalla kohdistuu jäässä makaavan vastustajan niskan alueelle. Kurinpitoryhmä ei katso, että kyseessä on mailalla vastustajan painaminen jään pintaan tai näpäytys pelaajan yläselkään kuten HPK Liiga Oy / Nikkilä omissa vastineissaan tilanteesta ovat todenneet.

Kurinpitoryhmä katsoo myös, että tällainen peliin liittymätön ja tahalliseksi tulkittava huitaisu niskan alueelle on harkitsematon, piittaamaton ja vastustajaa vaarantava teko Nikkilältä.

Päätöstä tehdessään kurinpitoryhmä on tarkastellut ja ottanut huomioon aikaisemmat rangaistukset huitomisista, sekä sen että Nikkilällä ei ole aikaisempaa huomioon otettavaa rangaistushistoriaa.

Ratkaisu

Edellä mainitut asiat huomioiden kurinpitoryhmä katsoo, että HPK Liiga Oy:n valitus on perusteeton ja täten pysyttää kurinpitäjän tekemän kurinpitopäätöksen Nro 36/2016–17 voimassa.

Nikkilä on pelikiellossa HPK:n kahdessa seuraavassa playoffs-ottelussa.

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen saa hakea muutosta kurinpitosääntöjen 7 luvun mukaisesti valittamalla Urheilun oikeusturvalautakunnalle.

Päiväys ja allekirjoitus

Helsingissä, 27 maaliskuuta 2017

Liigan kurinpitoryhmän puolesta,

Iiro Järvi
Puheenjohtaja


---
Julkaisija: Juuso Kauppinen