Kurinpitopäätös 35/2016–2017

23.3.2017
Kurinpitopäätös 35/2016–2017

Kuva: Tomi Natri

Liigan kurinpitäjä määräsi Pelicansin Taavi Vartiaiselle kolmen (3) ottelun pelikiellon päähän kohdistuneesta taklauksesta.

Kurinpitopäätös 35/2016–2017 kokonaisuudessaan

Pelaaja: Taavi Vartiainen
Ottelupäivä: 22.3.2017
Ottelu: KalPa-Pelicans
Peliaika noin 44:00

1. Selostus asiasta

Pelicansin Taavi Vartiainen taklaa otteluajassa noin 44:00 KalPan Niko Mikkolaa. Otteluvalvoja on raportoinut tilanteen päävideotuomarille. Päävideotuomari on asettanut tilanteen kurinpitokäsittelyyn, koska tilanteesta tulee määrätä päävideotuomarin näkemyksen mukaan ottelurangaistus Vartiaiselle päähän kohdistuneesta taklauksesta.

Mikkola loukkaantui taklauksen seurauksena eikä pelannut ottelua loppuun. Saadun tiedon mukaan taklauksesta aiheutunut pelikyvyttömyys ei kuitenkaan aiheutunut päähän kohdistuneesta kontaktista.

Vartiainen on antanut pyydetyn lausuman tilanteesta.

2. Sovellettavat säännöt ja ratkaisun perustelut

Sääntökirjan säännön 124 määritelmän mukaan päähän kohdistuvalla taklauksella tarkoitetaan tilannetta, jossa pelaaja kohdistaa millaisen iskun tahansa millä tahansa vartalonsa tai varusteensa osalla vastustajan pään ja niskan alueelle.

Toisaalta sääntökirjan mukaan (124 iiv) päähän kohdistuvana taklauksena ei pidetä tilannetta, jossa kiekkoa kuljettava pelaaja pitää päätään alhaalla, kun hän lähestyy taklaajaansa, ellei taklaaja käytä ylöspäin suuntautuvaa liikettä vastustajaan tai iske vartaloaan ylös vastustajaan. Edelleen sääntökirjan (124 iv kohta 4) mukaan päähän kohdistuneena taklauksena pidetään tilannetta, jossa kenttäpelaaja ojentaa kehoansa ylöspäin tai ulospäin ylettyäkseen vastustajaan tai käyttää mitä tahansa ylävartalonsa osaa osuakseen vastustajaa pään tai niskan alueelle.

Säännön iii-kohdan mukaan pelaajalle, joka vahingoittaa tai piittaamattomasti vaarantaa vastustajaa pään tai niskan alueelle kohdistuneen taklauksen seurauksena, tuomitaan ottelurangaistus.

Videotallenteelta tehtyjen havaintojen mukaan KalPan puolustaja Mikkola lähtee nousemaan kiekollisena oman maalin takaa Pelicansin hyökkääjän karvatessa Mikkolaa. Samanaikaisesti Vartiainen lähtee luistelemaan kohden kiekollista Mikkolaa antamaan lisäpainetta toisena Pelicansin pelaajana. Tilanteeseen tullessaan Vartiainen suorittaa taklauksen voimakkaasti ylöspäin ponnistamalla. Taklaushetkellä Vartiaisen jalat eivät ole vielä nousseet jäästä, mutta Vartiaisen ylöspäin suuntautuvasta liikkeestä johtuen taklaus kohdistuu vartalokontaktin lisäksi Mikkolaa päähän. Vartiaisen ylöspäin suunnatusta liikkeestä ja pääkontaktista johtuen kyseessä on säännön 124 kohdassa iiv 4 tarkoitettu päähän kohdistunut taklaus. Mikäli Vartiainen olisi pitänyt peliasentonsa tasaisena ja suorittanut taklauksen ilman ylöspäin suuntautuvaa liikettä, tilanteesta ei olisi määrätty rangaistuksia säännön 124 iiv -perusteella.

Koska Vartiainen suorittaa voimakkaasti ylöspäin suuntautuvan taklauksen ja lisäksi tulee tilanteeseen kolmantena pelaajana, Vartiainen piittaamattomasti vaarantaa vastustajaa taklauksella. Tilanteesta tulee tuomita Vartiaiselle ottelurangaistus.

Pelikiellon keston harkinnassa on otettu huomioon taklaustilanne kokonaisuutena ja erityisesti se, että Vartiainen taklaa tilanteessa sääntöjenvastaisella tavalla ns. kolmantena pelaajana. Lisäksi rangaistusharkinnassa on otettu huomioon se, ettei Mikkolan loukkaantuminen aiheutunut päähän kohdistuneesta kontaktista vaan muusta tilanteessa tulleesta vammasta. Lisäksi harkinnassa on otettu huomioon kuluvalla kaudella kurinpitomenettelyssä määrättyjen pelikieltojen kestot ja se, että Vartiaiselle ei ole aiemmin määrätty pelikieltoa Liigan kurinpitomenettelyssä.

3. Ratkaisu

Määrään Pelicansin Taavi Vartiaiselle kolmen (3) ottelun pelikiellon. Vartiainen on pelikiellossa Pelicansin kolmessa seuraavassa playoffs-ottelussa.

4. Muutoksenhaku

Tähän päätökseen saa hakea muutosta valittamalla Liigan kurinpitoryhmälle.

5. Päiväys ja allekirjoitus

Hämeenlinnassa, 23. maaliskuuta 2017

Sampo Liusjärvi
Liigan kurinpitäjä


---
Julkaisija: Juuso Kauppinen