Perinnesarja, osa 21: Valmentajanvaihdos tuotti tulosta 1994

22.2.2017
Perinnesarja, osa 21: Valmentajanvaihdos tuotti tulosta 1994

Valmentajavaihtojen mielekkyys kesken kauden puhututtaa aina, mutta yksi sellainen johti kultaiseen tulokseen. Kaudella 1993–94 Jokerit vaihtoi päävalmentajaa marraskuussa ja juhli huhtikuussa Suomen mestaruutta.

Jokerit oli edellisen kauden jälkeen erottanut Boris Majorovin Ässille kärsityn puolivälierätappion jälkeen ja pestannut uudeksi päävalmentajaksi Alpo Suhosen. Hänellä oli kovat meriitit: edellisellä kaudella Suhonen oli ollut NHL:ssä Winnipeg Jetsin apulaisvalmentaja. Hän oli ollut kolmen liigajoukkueen päävalmentaja, vienyt alle 18-vuotiaat EM-kultaan, ollut maajoukkueen päävalmentaja ja Pohjois-Amerikassa AHL:ssä päävalmentaja. Mutta Jokereissa tulokset eivät tyydyttäneet, ja Suhonen sai lähteä marraskuun lopussa.

Tilalle palkattiin maajoukkueen kakkosvalmentaja Hannu Aravirta, ja hänen johdollaan peli alkoi toimia. Kun Jokerit oli ollut kauden ensimmäisen neljänneksen kuudenneksi ja toisen kahdeksanneksi paras joukkue, niin sekä kolmannella että neljännellä neljänneksellä se oli toiseksi paras.


Hannu Aravirta aloitti Jokerien päävalmentajana joulukuun alussa 1993.

Hyvän lopun myötä Jokerit nousi lopulta runkosarjan kolmoseksi ylivoimaisen TPS:n sekä Ässien jälkeen.

TPS hallitsi runkosarjaa ja otti ykköspaikan 11 pisteen erolla Ässiin. Kun tuolloin voitosta sai vain kaksi pistettä, oli ero todella suuri. Pistepörssissä sillä oli kolme pelaajaa (Esa Keskinen, Marko Jantunen, Saku Koivu) neljän parhaan joukossa ennen Jokerien ykköstä Otakar Janeckya. TPS:n pelaajien väliin mahtui vielä KalPan nuori Sami Kapanen.


Marko Jantunen voitti runkosarjan maalikuninkuuden 29 osumallaan.

Suurimman voittonsa TPS oli saanut jo joulukuussa, kun se ensimmäisenä suomalaisjoukkueena voitti Euroopan Cupin. Loppuottelussa kaatui päävalmentaja Vladimir Jursinovin entinen joukkue Dynamo Moskova.

Janeckyn maalilla ratkaisu

Loppuotteluissa TPS:n voittokulku kuitenkin päättyi. Puolivälierissä turkulaiset voittivat vielä HIFK:n helposti ja välierissä kaatui Tappara, joka oli pudottanut Ässät jatkosta. Mutta loppuottelut Jokereita vastaan olivat jo toinen juttu.

Ensimmäisen pelin Turussa TPS onnistui vielä voittamaan, mutta voitettuaan kotonaan Jokerit hankki niukalla 2–1-voitolla Turussa kotiedun.


Otakar Janecky on liigahistorian paras pistemies playoffs-otteluissa pistekeskiarvolla (1,31) mitaten.

Neljännessä pelissä TPS oli lähellä saada kotiedun takaisin, kun se johti vain kuusi minuuttia ennen loppua 2–0. Mutta Jokerit onnistui lopussa tasoittamaan ja viemään pelin jatkoajalle. Sitä oli pelattu runsaat yhdeksän minuuttia, kun Otakar Janecky teki voittomaalin ja päästi mestaruusriemun valloilleen Nordenskiöldinkadun hallissa. Kun tekniikka oli kaukana nykyisestä, moni pelin nähnyt jäi miettimään, oliko maali tehty korkealla mailalla vai ei.

Jokerien valmentajapäätös oli tuonut kultaisen tuloksen. Tämä todisti, että ainakin joskus valmentajavaihdot tuovat hyvän tuloksen.


Jokerit juhlii Suomen mestaruutta Helsingissä 14.4.1994. Kanada-maljaa kannattelee kapteeni Waltteri Immonen.


Suomen mestarit vuosimallia 1994.

Myös pronssiottelussa ratkaisu saatiin vasta jatkoajalla. Ratkaisevan maalin Lukolle Tapparaa vastaan teki Kari Jalonen, joka oli aloittanut kauden I divisioonan Kärpissä. Oululaissseura meni kauden jälkeen konkurssiin, ja seurauksena oli pudottaminen II divisioonaan.

TuTo teki paluun SM-liigaan

Karsintasarjan voitti selvästi TuTo, joka oli onnistunut kokoamaan erittäin hyvän joukkueen. Juhani Tammisen valmentamaan joukkueeseen oli saatu suurpuolustaja Risto Siltanen sekä useita TPS:ssä aiemmin pelanneita pelaajia. Pisteykköseksi nousi sittemmin valmentajaksi uraa luonut Pekka Virta.


TuTo nousi SM-liigaan huikean NHL-uran pelanneen puolustaja Risto Siltasen johdolla.

TuTosta tuli kahdeskymmenes SM-liigassa pelannut seura, kun kaikki lahtelaiset seurat lasketaan yhteen. Keväällä 1994 liigasta putosi Reipas Lahti, kun seura jäi karsintasarjan viimeiseksi.

Hannu Kauhala

Kirjoittaja on seurannut SM-liigaa 1970-luvun lopusta lähtien ja kirjoittanut siitä eri medioihin kuten muun muassa Iltalehteen, Kiekkolehteen ja Jääkiekkolehteen. Hän on kirjoittanut myös useita jääkiekkoaiheisia kirjoja.

Kuvat: Suomen Jääkiekkomuseo

* * *

SM-liiga 1993–94

1. TPS 68
2. Ässät 57
3. Jokerit 56
4. Lukko 56
5. JyP HT 56
6. Ilves 51
7. Tappara 51
8. HIFK 50
- - -
9. HPK 49
10. KalPa 37
11. Kiekko-Espoo 31
- - -
12. Reipas Lahti 14

Playoffs
Puolivälierät
TPS - HIFK 3–0
Tappara - Ässät 3–2
Jokerit - Ilves 3–1
Lukko - JyP HT 3–1
Välierät
TPS - Tappara 3–1
Jokerit - Lukko 3–1
Loppuottelut
Jokerit - TPS 3–1
Pronssiottelu
Lukko - Tappara 3–2

Liigakarsinta
1. TuTo 8
- - -
2. SaiPa 6
3. JoKP 5
4. Reipas Lahti 5


---
Julkaisija: Antti Seppänen