Perinnesarja, osa 19: Jokerien ensimmäinen mestaruus 1992

8.2.2017
Perinnesarja, osa 19: Jokerien ensimmäinen mestaruus 1992

Keväällä 1992 SM-liiga sai uuden mestarin, kun Jokerit voitti loppuotteluissa JyP HT:n voitoin 4–1. Jokerien historiassa oli alkanut neljäs vaihe, ja joukkueessa oli paljon legendan aineksia.

Jokerit oli perustettu Töölön Vesan seuraajaksi. Aimo Mäkinen oli toiminut pelastajana, johdattanut joukkueen SM-sarjaan ja nostanut ensimmäisen kerran huipulle seuran voitettua Suomen mestaruuden vuonna 1973. Talous ei kuitenkaan kehittynyt Mäkisen toivomalla tavalla, ja hän myi edustusjoukkueen Tapani Korpelan johtamalle ryhmälle.

Toisen Jokeri-vaiheen aikana tuli sensaatiomainen runkosarjan voitto ja SM-hopea keväällä 1983, mutta sitä seurasi talousromahdus ja lopulta putoaminen I divisioonaan vain neljä vuotta finaalipaikan jälkeen.

Kolmas vaihe oli uudelleen ryhmittyminen divarissa. Se tehtiin liigan entisen toimitusjohtajan Kalervo Kummolan johdolla. Joukkue oli vain kaksi vuotta pois pääsarjatasolta, kun nousu takaisin liigaan onnistui keväällä 1989. Jokerit kaatoi Kärpät liigakarsinnassa Kari Mäkisen johdolla, mutta Mäkinen joutui pian väistymään päävalmentajan tehtävistä Boris Majorovin tieltä.

Jokerien johtotilanne oli kuitenkin sekava ja jopa riitainen. Se ratkesi vuonna 1991, kun muun muassa maailmanympäripurjehduksellaan mainetta hankkinut Harry "Hjallis" Harkimo taustaryhmineen hankki pääomistuksen. Jokeri-ilmiö oli jo alkanut uusien ja pian huipulle nousevien pelaajien ympärille. Lopulta kaikki oli valmista mestaruuteen. Suomen kiekkoilua perin pohjin ravistanut ilmiö oli syntynyt suorastaan hämmästyttävän nopeasti.


Kevään 1992 playoffsien alla valmistauduttiin tulevaan. Etualalla JyP HT:n päävalmentaja Hannu Aravirta ja Jokerien virkaveli Boris Majorov.

Suurin osa elementeistä oli vanhoja ja hyviksi koettuja, mutta uutta olivat niin voimakas markkinointi, yleisön voimakas sitoutuminen joukkueen taakse kuin pop-tähtien suoranaista palvontaa muistuttanut suhtautuminen pelaajiin. Nuori Teemu Selänne on joukkueen selkeä ykkösnimi, mutta otsikoissa olivat esillä myös samassa ketjussa pelanneet Otakar Janecky ja Keijo Säilynoja, TPS:stä palannut maalivahti Markus Ketterer sekä puolustuksen tukipilarit Mika Strömberg ja kapteeni Waltteri Immonen.


Teemu Selänne iski runkosarjassa 39 maalia 44 ottelussa ja voitti ylivoimaisesti SM-liigan maalikuninkuuden.

Runkosarjan voitto JyP HT:lle – finaalit Jokereille

Runkosarjan voitto oli helsinkiläisille todella lähellä, mutta viimeisellä kierroksella Jokerit hävisi yllättäen liigakarsintoihin joutuneelle JoKP:lle vieraskentällä. Kun JyP HT samaan aikaan voitti TPS:n kotonaan, jyväskyläläiset livahtivat pisteellä Jokerien ohi ja seurahistoriansa ensimmäiseen runkosarjan voittoon.


JyP HT:n kauden 1991-92 avainpelaajiin kuulunut Jari Lindroos oli kauden syöttötilaston ykkönen.

Puolivälierät tuottivat heti yllätyksen, kun kolme edellistä mestaruutta voittanut ja runkosarjassa vain niukasti kolmanneksi jäänyt TPS hävisi HIFK:lle otteluvoitoin 1–2. TPS ei ollut entisellään, kun tavaramerkki – tiukka puolustus – ei ollut enää yhtä pitävä. Nyt kolme seuraa päästi vähemmän maaleja kuin TPS.

Jopa "Stadin finaalin" uusinta vuoden 1983 malliin oli lähellä, sillä vain vaivoin pudotuspeleihin päässyt HIFK äityi niissä huippulentoon. TPS-voiton jälkeen HIFK hävisi välierissä kuitenkin JyP HT:lle 2–3 ja saavutti lopulta pronssia.

Toisessa välieräparissa Jokerit oli näennäisesti tiukoilla Ässien kanssa, kun se voitti porilaiset täydessä viiden ottelun sarjassa. Jokereilla oli sarjassa kotietu, ja se voitti jopa ylivoimaisesti Nordenskiöldinkadulla.

Vaikka kaksi finaalipeliä Jokerien ja JyP HT:n välillä päättyi vasta jatkoajalla, Jokerit hallitsi sarjaa selvästi ja voitti lopulta Suomen mestaruuden otteluvoitoin 4–1. Liigakiekkoilu oli saanut uuden mestarin ja "uusi" Jokerit oli johdattamassa kiekkoiluamme uuteen aikakauteen.


Mestaruus on ratkennut! Jokeri-valmentaja Leo Äikäs, Teemu Selänne ja Markus Ketterer juhlivat Jyväskylässä viidennen finaaliottelun (JyP HT – Jokerit 0-4) jälkeen 12.4.1992.


Mestaruuskulkue houkutteli kansaa Helsingin kaduille.


Suomen mestarit vm 1992.

Pääkaupunkiseudulta kolmas joukkue SM-liigaan

Liigakarsinnat keväällä 1992 olivat dramaattiset. Aikaisempien vuosien menestysjoukkue Tappara joutui niihin todella huonon runkosarjan loppunsa takia. Tappara oli parhaimmillaan ollut sarjassa jopa viidentenä, mutta valahti vähitellen alemmas. Lopulta runkosarjan viimeisellä kierroksella se pelasi tasan Lukon kanssa ja Ilveksen voittanut Hockey-Reipas nousi tasapisteisiin. Kun lahtelaiset voittivat selvästi uusintaottelun Tapparaa vastaan, moninkertainen mestari joutui karsimaan liigapaikastaan. Karsinnoissa Tappara kuitenkin hallitsi selvästi sarjaa Kärppiä vastaan.

Liigakarsintojen toisessa otteluparissa tehtiin historiaa, kun uusi seura nousi liigakartalle. I divisioonan ykkönen Kiekko-Espoo voitti huippujännittävässä ottelusarjassa JoKPin.

Prahan ihme: MM-hopeaa!

Kausi 1991-92 oli suomalaisen maajoukkuekiekkoilun menestyskausi. Pentti Matikaisen valmentama maajoukkue oli ensin syyskuussa kolmas Canada Cupissa ja sitten toukokuussa Leijonat voitti ensimmäisen MM-mitalinsa, hopeaa. Tie yhä suurempiin menestyksen hetkiin oli avattu.

Hannu Kauhala

Kirjoittaja on seurannut SM-liigaa 1970-luvun lopusta lähtien ja kirjoittanut siitä eri medioihin kuten muun muassa Iltalehteen, Kiekkolehteen ja Jääkiekkolehteen. Hän on kirjoittanut myös useita jääkiekkoaiheisia kirjoja.

Kuvat: Suomen Jääkiekkomuseo

* * *

SM-liiga 1991-92

1. JyP HT 60
2. Jokerit 59
- - -
3. TPS 59
4. Lukko 49
5. Ässät 49
6. HIFK 47
- - -
7. KalPa 45
8. HPK 40
9. Ilves 35
10. Hockey-Reipas 30
- - -
11. Tappara 30
12. JoKP 25

Playoffs
Puolivälierät
Ässät – Lukko 2-0
HIFK – TPS 2-1
Välierät
JyP HT – HIFK 3-2
Jokerit – Ässät 3-2
Loppuottelut
Jokerit – JyP HT 4-1
Pronssiottelu
HIFK – Ässät 3-2

Liigakarsinnat
Kiekko-Espoo – JoKP 3-2
Tappara – Kärpät 3-1


---
Julkaisija: Antti Seppänen