Perinnesarja, osa 17: TPS:n mestaruus 1990

25.1.2017
Perinnesarja, osa 17: TPS:n mestaruus 1990

TPS oli löytänyt menestysreseptin, eikä sitä nyt helposti pysäyttänyt mikään. Joukkue oli huippuiskussa ja juhli keväällä 1990 taas Suomen mestaruutta, joka oli sille toinen peräkkäinen.

TPS:n päävalmentaja Hannu Jortikka oli kuuma nimi suomalaisessa jääkiekkoilussa. Hänen joukkueensa oli yhä vain vahvistunut, vaikka maalitykki Arto Javanainen olikin palannut Poriin. Uudet hyökkääjät, Tapparasta tullut Reijo Mikkolainen, venäläinen Viktor Tjumenev ja oma kasvatti Ari Vuori korvasivat hyvin menetyksen.


Hannu Jortikka kannatteli toisen kerran peräkkäin Kanada-maljaa keväällä 1990.

Raudanluja puolustus oli vielä entistä parempi, kun Mikko Haapakoski tuli turkulaisten riveihin. Maalille Markus Kettererin rinnalle oli saatu paluumuuttaja Jouni Rokama.

TPS ja Ilves hallitsivat runkosarjaa

TPS voitti runkosarjan. Joukkueen puolustuspelaamisen rautaisuutta osoitti, että TPS päästi kauden aikana vain 100 maalia, joka oli peräti 41 maalia vähemmän kuin toiseksi sijoittuneella Ilveksellä. Toisaalta TPS teki vasta seitsemänneksi eniten maaleja. Maaliero oli kuitenkin selkeästi liigan paras.

TPS:n joukkuepelaaminen oli sarjan parasta, mutta Ilveksellä oli parhaat ja näyttävimmät yksilöt. Maalivahti Jukka Tammi, pitkään NHL:ssä pelannut puolustaja Risto Siltanen, keskushyökkääjä Mika Nieminen ja toisen kerran peräkkäin pistepörssin voittanut laitahyökkääjä Raimo Summanen tuikkivat kirkkaimpina tähtinä.


Finaalisarjassa esiintyivät myös sittemmin valmentajaurallaan mainetta niittäneet Karri Kivi ja Pekka Tirkkonen (vas.). Kaikkiaan joukkueiden kokoonpanoissa esiintyi peräti kahdeksan tulevaa Liigan päävalmentajaa.

Vierasvoittojen finaalisarja – käänne viidennessä pelissä

TPS ja Ilves kohtasivatkin loppuotteluissa, joita mentiin pitkään vierasjoukkueen komennossa. Ensin Ilves voitti Turussa 4-1, mutta TPS kuittasi Tampereella samoin numeroin. Ilveksen voitettua uudelleen Turussa (3-2), TPS tasoitti jälleen Tampereella 7-0-murskavoitolla. Viideskin ottelu noudatteli samaa kaavaa, kun Ilves johti toisessa erässä jo 3–0. Mutta Risto Siltasen loukkaannuttua Ilveksen peli murtui ja TPS nousi 5-3-voittoon. Tuo jäi finaalisarjan ainoaksi kotivoitoksi, sillä kolme päivää myöhemmin TPS varmisti mestaruuden Tampereella voittamalla 6-3.


Mal Davis sinetöi 3-5-maalillaan mestaruuden TPS:lle kuudennessa finaaliottelussa.


Turkulaiskannattajat juhlivat Hakametsän hallissa 25.3.1990.


TPS-kapteeni Hannu Virta ja Kanada-malja.


Suomen mestarit vuosimallia 1990.

Aiemmin pudotuspeleissä kolmonen HIFK ja nelonen JyP HT olivat pudonneet jo puolivälierissä. Pronssipelissä kohtasivatkin vanha menestyjä Tappara ja uusi haastaja KalPa. Tappara oli vielä parempi, mutta KalPan suuruuden hetket olivat tuloillaan.

Urpo Helkovaara SM-liigan toimitusjohtajaksi

TPS ei ollut vahvistunut vain jäällä, sillä Jyrki Santala oli palannut seuran toimitusjohtajaksi. Santala oli toiminut SM-liigan toimitusjohtajana Tampereella kaksi vuotta. Keväällä 1989 hän oli päässyt jakamaan TPS:lle kultaiset mitalit, mutta oli nyt vuotta myöhemmin hankkimassa niitä TPS:n toimiston puolella.

Santalan tilalle SM-liigaan valittiin Urpo Helkovaara, josta tuli liigan pitkäaikaisin toimitusjohtaja. Helkovaara jäi tehtävästään eläkkeelle vuonna 2006. Ennen liigaan tuloaan Helkovaara oli ollut JyP HT:n toimitusjohtajana ja merkittävänä vaikuttajana jyväskyläläisen huippukiekkoilun nousussa Suomen huipulle.

Karsinnat koituivat JoKP:n ja KooKoon kohtaloksi

Liigassa oli 12 joukkuetta, joista kuusi parasta pääsi pudotuspeleihin ja kaksi heikointa joutui karsimaan. Jo toisen kerran peräkkäin molemmat liigalaiset putosivat sarjasta.

Suuri yllätys ei ollut, että Ässät palasi vain vuoden tauon jälkeen takaisin SM-liigaan. Porilaiset olivat hurjassa vireessä I divisioonassa peräti 59 maalia tehneen Arto Javanaisen johdolla. Karsinnoissa Ässät kukisti JoKPin suoraan 3–0.

Toisessa, hieman tiukemmassa sarjassa Hockey-Reipas löi KooKoon 3–1. Lahtelaiset nousivat pääsarjatasolle jo kolmannella nimellä liigahistoriassa. Reippaan, Kiekkoreippaan ja Hockey-Reippaan lisäksi käytössä oli vielä Reipas Lahti, kunnes nykyinen Pelicans tuli käyttöön vuonna 1996.

Hannu Kauhala

Kirjoittaja on seurannut SM-liigaa 1970-luvun lopusta lähtien ja kirjoittanut siitä eri medioihin kuten muun muassa Iltalehteen, Kiekkolehteen ja Jääkiekkolehteen. Hän on kirjoittanut myös useita jääkiekkoaiheisia kirjoja.

Kuvat: Suomen Jääkiekkomuseo

* * *

SM-liiga 1989-90

Sarjataulukko
1. TPS 65
2. Ilves 57
- - -
3. HIFK 54
4. JyP HT 51
5. Tappara 51
6. KalPa 51
- - -
7. HPK 43
8. SaiPa 41
9. Lukko 38
10. Jokerit 33
- - -
11. KooKoo 26
12. JoKP 18

Playoffs
Puolivälierät
Tappara - JyP HT 2–1
KalPa - HIFK 2–0
Välierät
Ilves - Tappara 3–0
TPS - KalPa 3–0
Loppuottelut
TPS - Ilves 4–2
Pronssiottelu
Tappara - KalPa 5–3

Liigakarsinnat
HockeyReipas - KooKoo 3–1
Ässät - JoKP 3–0


---
Julkaisija: Antti Seppänen