Perinnesarja, osa 16: Kulta vihdoin TPS:n väri 1989

19.1.2017
Perinnesarja, osa 16: Kulta vihdoin TPS:n väri 1989

Valta vaihtui tiukassa välieräsarjassa keväällä 1989, mutta silloin ei vielä aavistettu, miten perusteellisesti se lopulta vaihtui. TPS oli sitten ensimmäisen liigamestaruuden 1976 jahdannut toista tosissaan tunnuslauseella "Kulta on värimme", mutta epäonnistunut siinä kerta toisensa jälkeen. Tappara oli muodostunut sille ylikäymättömäksi esteeksi.

TPS oli tänä aikana voittanut kolme kertaa runkosarjan, mutta finaaleissa se oli ollut vain kahdesti. Peräti viidesti se oli noiden vuosien aikana kärsinyt ratkaisevan pudotuspelitappion juuri Tapparalle. Se oli saanut maineen runkosarjajoukkueena ja irvileuat olivat vääntäneet hienon tunnuslauseen muotoon "Kulta on haaveemme".

Keväällä 1989 kaikki näytti menevän samalla tavalla, kun TPS:n selkeän runkosarjavoiton jälkeen Tappara johti välieräsarjaa jo 2–0. Mutta jatko ei ollutkaan samanlainen kuin aikaisempina vuosina, vaan TPS käänsi sarjan.


TPS nousi välieräsarjassa Tapparaa vastaan 0-2-tappioasemasta voittoon matkalla kohti Suomen mestaruutta. Joukkueen avainpelaajiin kuuluivat ykkösketjulaiset Kari Jalonen (vas.) ja Arto Javanainen.

Loppuotteluissa TPS kukisti sitten selvästi JyP HT:n otteluvoitoin 4–1.

Hannu Jortikan ensimmäinen

TPS oli organisoitunut uudelleen liigan vaatimusten tasolle. Tärkein nimi oli jääkiekkojaoston puheenjohtajaksi tullut Hannu Ansas, joka jäljittelemättömällä tyylillään käänsi edustusjoukkueen menestyksen ja oli kunnallispoliitikkona suuresti vaikuttamassa Turun uuden hallin valmistumisessa.

Ansas sai rinnalleen toimitusjohtajaksi Jyrki Santalan, joka oli välillä toiminut myös SM-liigan toimitusjohtajana. TPS:n onneksi Santala viihtyi Tampereella vain lyhyen aikaa.

Joukkueen kannalta tärkein "Ison Hannun" ratkaisuista oli nuoren Hannu Jortikan palkkaaminen päävalmentajaksi. Jortikka oli vasta 31-vuotias tullessaan keväällä 1988 TPS:n ruoriin, mutta seuran entinen puolustaja oli valmentajana menestynyt hienosti. Näyttöjä oli niin Kärppien junioreista kuin HPK:n edustusjoukkueestakin. Komeimpana saavutuksena Jortikka oli vienyt Suomen alle 20-vuotiaat MM-kultaan. Hän oli ollut kakkosvalmentaja Leijonien voittaessa keväällä 1988 olympiahopeaa.

TPS:ltä oli aiemmin puuttunut pudotuspeleissä menestymiseen tarvittavaa kovuutta ja sitkeyttä, mutta Jortikka toi joukkueeseen juuri näitä joukkueenkaipaamia ominaisuuksia.


Neljä täyttä NHL-kautta pelannut Hannu Virta oli TPS:n kultavuosien liidereitä. Tässä Virta pysäyttää Ilveksen Jari Neuvosen.

Maalissa olivat Markus Ketterer ja Timo Lehkonen. Takalinja oli huima, kun puolustajina pelasivat Hannu Virta, Jouko Narvanmaa, Kari Harila, Petteri Lehto, Jukka Virtanen ja Heikki Leime. Ykkösketjun Kari Jalosen rinnalla muodostivat Jukka Vilander ja Arto Javanainen, joista Jalonen oli liigan pistepörssin kakkonen ja Vilander kauden maalikuningas. Kärkihyökkääjiin kuuluivat lisäksi Mal Davis ja Jari Hirsimäki, mutta juuri puolustus oli ase, jolla TPS juhli.


Suomen mestarijoukkue vuosimallia 1989.

Kahden mestarin putoaminen

SM-liiga oli laajentunut kahdella 12 joukkueen sarjaksi. Samalla oli palattu kuuden joukkueen pudotuspeleihin. Vasta kolmatta liigakauttaan pelannut, Hannu Aravirran valmentama JyP HT oli ollut runkosarjassa kolmas ja voitti pudotuspelien välierissä Ilveksen.


36-vuotias Hannu Aravirta johdatti JyP HT:n hopealle ensimmäisellä päävalmentajakaudellaan SM-liigassa.

Liigakarsinnoissa pelattiin kaksi ottelusarjaa, jotka kumpikin päättyivät kahden liigamestarin putoamiseen viidennessä ottelussa. Ässät hävisi Joensuun JoKP:lle, mutta porilaisten visiitistä I divisioonaan tuli lyhyt. Ässien toimitusjohtajana oli seuran valmentajana liigamestaruuteen luotsannut Lasse Heikkilä, joka julisti heti: "Nyt on kyse Porista".

Kärppien tarina oli toisenlainen. Kärpät mestaruuteen vuonna 1981 luotsannut Kari Mäkinen oli nyt Jokerien penkin takana, ja helsinkiläiset pudottivatkin Kärpät sarjatasoa alemmaksi, ja joukkue joutui pitkälle korpivaellukselle. Liigaan Kärpät pelasi vasta vuonna 2000.

Hannu Kauhala

Kirjoittaja on seurannut SM-liigaa 1970-luvun lopusta lähtien ja kirjoittanut siitä eri medioihin kuten muun muassa Iltalehteen, Kiekkolehteen ja Jääkiekkolehteen. Hän on kirjoittanut myös useita jääkiekkoaiheisia kirjoja.

Kuvat: Suomen Jääkiekkomuseo

* * *

SM-liiga 1988-89

1. TPS 63
2. Ilves 58
- - -
3. JyP HT 53
4. Tappara 49
5. KalPa 49
6. HFK 48
- - -
7. Lukko 45
8. HPK 37
9. KooKoo 36
10. SaiPa 31
- - -
11. Kärpät 30
12. Ässät 29

Playoffs
Puolivälierät
Tappara - KalPa 2–0
JyP HT - HIFK 2–0
Välierät
JyP HT - Ilves 3–1
TPS - Tappara 3–2
Loppuottelut
TPS - JyP HT 4–1
Pronssiottelu
Ilves - Tappara 10–3

Liigakarsinnat
JoKP - Ässät 3–2
Jokerit - Kärpät 3–2


---
Julkaisija: Antti Seppänen