Nolan Yonkmanille ja Joe Finleylle pelikielto – lue kurinpitopäätös

14.1.2017
Nolan Yonkmanille ja Joe Finleylle pelikielto – lue kurinpitopäätös

Liigan kurinpitäjä on määrännyt JYPin Nolan Yonkmanille ja HIFK:n Joe Finleylle kahden ottelun pelikiellon perjantain JYP-HIFK-ottelussa tapahtuneesta tappelusta.

Yonkman on pelikiellossa 14.1.2017 SaiPa–JYP ja 18.1.2017 JYP–Pelicans-otteluissa. Finley on pelikiellossa 14.1.2017 HIFK–KalPa ja 18.1.2017 HIFK–Sport-otteluissa.

* * *

Kurinpitopäätös kokonaisuudessaan

Tapahtuma-aika: 11.1.2017
Ottelu: JYP-HIFK
Peliaika 45:50

1. Selostus asiasta

Ajassa 45:50 HIFK:n Joe Finleylle ja JYPin Nolan Yonkmanille tuomittiin tappelun seurauksena iso rangaistus ja automaattinen pelirangaistus käytöksestä (5+PRK).

Päävideotuomari on asettanut tilanteen kurinpitäjän käsiteltäväksi, koska tilanteesta tulee määrätä päävideotuomarin näkemyksen mukaan ottelurangaistus ei-spontaanista tappelusta.

Videotallenteen perusteella on aloitustilanne JYPin puolustusalueella. Välittömästi kiekon tippumisen jälkeen Yonkman ja Finley tiputtavat mailansa ja pelihanskansa aloittavat tappeluun valmistautumisen sekä hetkeä myöhemmin nyrkkitappelun.

Kurinpitäjä on varannut mahdollisuuden pelaajille ja seuroille tulla kuulluksi.

2. Sovellettavat säännöt ja ratkaisun perustelut

Sääntökirjan säännön 141 i-kohdan mukaan pelaajalle, joka aloittaa nyrkkitappelun tuomitaan ottelurangaistus. SM-liigan kurinpitokäytännössä on pääasiassa sovellettu sääntöä 141 siten, ettei sen i-kohta tule sovellettavaksi ns. spontaaneihin tappeluihin. Spontaanit nyrkkitappelut ovat rangaistavia ja aiheuttavat pelaajien poistamisen ottelusta, mutta niitä ei ole pääsääntöisesti arvioitu säännön 141 i-kohdan rikkomisena, jollei tilanteeseen liity jotain erityistä. Ei-spontaaniksi tappeluksi katsotaan tappelu, joka ei liity käynnissä olevaan pelitilanteeseen: esim. yksipuolinen "nouto", suoraan aloituksesta aloitettu tai pelitilanteeseen liittymätön tappelu tai jos muutoin voidaan havaita pelaajien sopivan keskenään tappelusta. Liigassa on linjattu, että ei-spontaanit tappelut rangaistaan ottelurangaistuksin.

Videotallenteelta käy ilmi, ettei kumpikaan pelaaja yritä osallistua peliin normaalisti. Kumpikin pelaaja tiputtaa samanaikaisesti pelihanskansa jäähän ja aloittaa tappelun. Kyseessä on suoraan aloituksesta aloitettu ei-spontaani tappelu, jossa kumpikin pelaaja on yhtälailla osaltaan tappelun aloittaja ja halukas tappelemaan. Tilanteesta tulee määrätä ottelurangaistus kummallekin pelaajalle säännön 141 i-kohdan mukaisesti. SM-liigan kurinpitokäytännössä säännön 141 i-kohdan rikkomisesta on vakiintuneesti määrätty kahden ottelun pelikielto.

3. Ratkaisu

Määrään HIFK:n Joe Finleylle ja JYPin Nolan Yonkmanille kummallekin kahden (2) ottelun pelikiellon. Finley on pelikiellossa HIFK:n seuraavissa ottelussa 14.1.2017 HIFK-KalPa ja 18.1.2017 HIFK-Sport. Yonkman on pelikiellossa JYPin seuraavissa ottelussa 14.1.2017 SaiPa-JYP ja 18.1.2017 JYP-Pelicans.

4. Muutoksenhaku

Tähän päätökseen saa hakea muutosta valittamalla kurinpitoryhmälle kurinpitosääntöjen 7 luvun mukaisesti.

5. Päiväys ja allekirjoitus

Hämeenlinnassa, 14. tammikuuta 2017

Sampo Liusjärvi
Liigan kurinpitäjä


---
Julkaisija: Juuso Kauppinen