Perinnesarja, osa 14: Tapparan toinen 1987

4.1.2017
Perinnesarja, osa 14: Tapparan toinen 1987

Tappara juhli keväällä 1987 Suomen mestaruutta ja onnistui murtamaan yhden SM-liigan silloisista myyteistä: se ylsi ensimmäisenä joukkueena kahteen peräkkäiseen Suomen mestaruuteen.

SM-liigan 12 kauden aikana kuusi seuraa oli saavuttanut mestaruuden. Näistä Tappara oli voittanut sen peräti viidesti, mutta yksikään mestaruuksista ei ollut tullut peräkkäisinä vuosina.

HIFK oli ollut mestari kahdesti. Seuran jääkiekkojaoston puheenjohtaja Frank Moberg olikin ilmaissut tilanteen sattuvasti sanomalla: "Kun voitat yhden mestaruuden, olet jo hävinnyt seuraavan."

Historiaa pitää mennä aika pitkälle taaksepäin SM-sarjan aikakaudelle, ennen kuin löytää edellisen tuplamestaruuden. HIFK oli Suomen paras vuosina 1969 ja 1970, ja Ilves pystyi samaan yli kymmenen vuotta aikaisemmin, 1957 ja 1958.

Taika murtui ja sen jälkeen peräkkäisiä mestaruuksia on nähty useammankin kerran.


Tapparan toisen mestaruuskauden avainhahmoihin kuuluivat 23-vuotias Timo Jutila sekä juniori-ikäiset Jukka Seppo (kesk.) ja Teppo Numminen.

Kari Jalosen hurja piste-ennätys

Kauden 1986–87 runkosarjaan oli tehty uudistuksia, kun otteluohjelmaan oli rakennettu kaksi viiden joukkueen kaksinkertaista välilohkoa. Otteluita tuli kaikkiaan 44 eli kahdeksan enemmän kuin aiemmilla kausilla ollut olympiakautta 1983-84 lukuun ottamatta.

Kärpät saavutti ensimmäisen runkosarjan voittonsa niukasti ennen Tapparaa. Kärppien ykköskeskushyökkääjä Kari Jalonen voitti pistepörssin kerättyään huimat 93 pistettä. Lukema on edelleen runkosarjan yhden kauden piste-ennätys. Eroa kakkoseen JyP HT:n Pekka Järvelään kertyi peräti 22 pistettä. Ennätyksellinen sekin.

Vaikka ottelumäärät ovat nousseet, kovin lähelle "Kojon" pistemäärää ei ole enää päästy. Ennätys tuntuu rikkomattomalta.


Suomen kaksi parasta joukkuetta kamppailussa kaudella 1986-87. Kuvassa Tapparan Timo Susi (10) ja Kärppien Kai Suikkanen (21) sekä huiman piste-ennätyksen takonut Kari Jalonen (12).

Playoffsit tuttujen kesken

Runkosarjan ykkössijastaan ja Jalosen hurjasta pistetahdista huolimatta Kärpät ei voittanut mestaruutta. Pudotuspeleissä oli mukana samat neljä joukkuetta kuin edelliselläkin kaudella. Kärpät löi välierissä HIFK:n otteluvoitoin 3–1, ja Tappara pudotti TPS:n jatkosta samoin numeroin.

Loppuotteluissa Kärpät hävisi heti ensimmäisen ottelun kotonaan, eikä toipunut tästä. Tappara voitti molemmat kotiottelunsa ja varmisti mestaruuden kolmannessa Oulun pelissä.

Tapparan kokoonpano oli pitkälti sama kuin kaudella 1985-86, mutta yhden uuden nuoren ja merkittävän vahvistuksen joukkue sai. Janne Ojanen nousi Tapparan vakiokokoonpanoon 18-vuotiaana ja pelasi erinomaisen tulokaskauden. 23 vuotta myöhemmin Ojanen päätti upean uransa SM-liigan kaikkien aikojen parhaana pistemiehenä (799 pistettä).

Keväällä 1987 pronssimitalit ratkaistiin yhden ottelun perusteella. HIFK löi siinä vieraissa TPS:n selvästi 5–1.


Mestarijoukkue vuosimallia 1987.

KooKoo nousi liigakartalle

Liigakarsintojen osalta jatkettiin mallilla, jossa liigan runkosarjan viimeinen joukkue putosi suoraan I divisioonaan. Kohtalon koki Jokerit, joka jäi peräti 12 pistettä liiganousija KalPasta. Suuriin taloudellisiin ongelmiin ajautunut Jokerit putosi vain neljä vuotta sen jälkeen, kun joukkue oli voittanut runkosarjan ja pelannut liigan loppuotteluissa.

Uutena joukkueena suoraan sarjaan nousi Kouvolan KooKoo päävalmentaja Reino "Pappa" Ruotsalaisen johdolla. KalPa joutui karsintasarjaan, mutta ei hävinnyt siinä yhtään ottelua ja uusi siten sarjapaikkansa.


Reino Ruotsalainen johdatti KooKoon SM-liigaan keväällä 1987.

Kaksi kohuottelua

Liigan runkosarjaa väritti kaksi tapahtumaa, jotka sattuivat marraskuussa vain runsaan viikon päässä toisistaan. Ensin Raumalla TPS:n Mal Davis ja Lukon Matti Forss tappelivat ensin jäällä ja sen jälkeen nujakka jatkui vielä Lukon pukukopissa.

Davis ja Forss selvisivät vielä pienin rangaistuksin, mutta toinen tapaus nousi otsikoihin isommin. HIFK:n Ari Lähteenmäen ja Jokerien Petri Lampisen välinen episodi poiki Lähteenmäelle loppukauden kestäneen pelikiellon, eli lopulta 22 ottelua runkosarjassa ja viisi pudotuspeleissä.

Jyrki Santala uudeksi toimitusjohtajaksi

Kalervo Kummola irtisanoutui sarjakauden päätteeksi liigan toimitusjohtajan paikalta ja siirtyi tuotantoyhtiö VipVisionin toimitusjohtajaksi. Kummola oli ollut liigan toimitusjohtaja sen perustamisesta lähtien. Hänen tilalleen valittiin TPS:n toimitusjohtaja Jyrki Santala.

Hannu Kauhala

Kirjoittaja on seurannut SM-liigaa 1970-luvun lopusta lähtien ja kirjoittanut siitä eri medioihin kuten muun muassa Iltalehteen, Kiekkolehteen ja Jääkiekkolehteen. Hän on kirjoittanut myös useita jääkiekkoaiheisia kirjoja.

Kuvat: Suomen Jääkiekkomuseo

* * *

SM-liiga 1986-87

Sarjataulukko
1. Kärpät 54
2. Tappara 52
3. TPS 50
4. HIFK 47
- - -
5. Ilves 47
6. Ässät 43
7. JyP HT 41
8. Lukko 40
- - -
9. KalPa 39
- - -
10. Jokerit 27

Playoffs
Välierät
Tappara - TPS 3–1
Kärpät - HIFK 3–1
Loppuottelut
Tappara - Kärpät 4–1
Pronssiottelu
TPS - HIFK 1–5

Liigakarsinta
KalPa 10
- - -
HPK 8
TuTo 5
JoKP 1


---
Julkaisija: Antti Seppänen