Perinnesarja, osa 13: Korpisoturit mestaruuteen 1986

29.12.2016
Perinnesarja, osa 13: Korpisoturit mestaruuteen 1986

Rauno Korpi oli 1980-luvun loppupuolen värikkäin ja tunnetuin liigavalmentaja. Kun mestaruuksia alkoi tulla, Korven pelaajistoa alettiin kutsua "korpisotureiksi". Samaan viittasi myös joukkueen pelityyli, joka nimettiin "poltetun maan taktiikaksi".

Korpi nousi Tapparan päävalmentajaksi kaudelle 1979–80 Kalevi Nummisen kakkosvalmentajan paikalta. Kevään 1981 finaalitappion jälkeen kirvesrinnat voittivat seuraavalla kaudella mestaruuden. Sen jälkeen Rauno Korven tie vei Jääkiekkoliittoon. Lajipäällikkö Korpi ja maajoukkueen päävalmentaja Alpo Suhonen ryhtyivät toteuttamaan suuria muutoksia Suomen jääkiekkoilussa.

Tappara voitti mestaruuden myös vuonna 1984, mutta vähitellen seurassa alettiin kaivata entistä valmentajaa takaisin. Tämä tapahtuikin keväällä 1985. Korpi oli tuolloin vasta 33-vuotias, mutta oli hankkinut jo mittavan maineen.

1970-luvun lopussa Korpi oli ollut Suhosen aisaparina voittamassa alle 18-vuotiaiden EM-kultaa. Liigamestaruus ja vuodet Jääkiekkoliitossa olivat antaneet hyvää lisäpotkua, mutta eniten sitä nostatti kuitenkin Korven persoona. Hän oli värikäs, puhelias, määrätietoinen ja paljon tunteita herättävä. Hän oli fanaattinen voittajatyyppi. Oli joko hänen puolellaan tai häntä vastaan.

Runkosarjan kaksi parasta, Tappara ja HIFK

Korven paluu muutti Tapparan pelaamisen lähes täysin. Kaudella 1984-85 Tappara oli ollut vasta kuudes aika kaukana pudotuspelipaikasta, mutta nyt se nappasi runkosarjan ykkössijan pisteen erolla HIFK:hon.


Tappara ja HIFK taistelivat tiukasti runkosarjan voitosta kaudella 1985-86.

Runkosarjan voitto ratkesi lopullisesti vasta kolmanneksi viimeisellä kierroksella, kun Tappara kaatoi HIFK:n kotonaan 7–2. Tappara voitti HIFK:n jokaisessa neljässä keskinäisessä ottelussa.


Tappara-valmennuksen Pertti Koivulahti (vas.) ja Rauno Korpi sekä runkosarjan voittajan Harry Lindblad –palkinnon vastaanottanut Tappara-kapteeni Lasse Litma.

Pudotuspeleissä Tappara hoiteli Kärpät suoraan kolmessa ottelussa, mutta HIFK oli erittäin tiukoilla TPS:n kanssa. Putoaminen uhkasi jo neljännessä pelissä Turussa, mutta Pekka Rautakallion viimeisen minuutin maalilla HIFK siirsi ratkaisun viidenteen peliin. Sen HIFK voitti maalilla ja selvisi finaaleihin.

Tapparan kokoonpano oli muuttunut oikeastaan aika vähän. Tärkeimmäksivahvistukseksi nousi kokenut Hannu Oksanen, joka olikin seuran pistekolmonen niin runkosarjassa kuin pudotuspeleissäkin. Kari Heikkinen pelasi uransa parhaan kauden. Hyökkäyksen kärkiduona oli vanha tuttu Erkki LehtonenTimo Susi.

Puolustuksessa Timo Jutila oli palannut takaisin NHL:stä. 17-vuotias Teppo Numminen nousi joukkueen vakiokokoonpanoon. Vuotta aikaisemmin joukkueen ykkösvahdiksi oli hankittu Pohjois-Amerikasta palannut Markus Mattsson.


Markus Mattsson kuului Tapparan avainpelaajiin kausien 1986 ja 1987 mestaruusjoukkueissa.

Finaalisarjassa iloa ja surua

Finaalisarja pelattiin ensimmäisen kerran paras seitsemästä -järjestelmällä. Neljän voiton ottamiseen Tapparalle riitti viisi ottelua. HIFK kärsi keskushyökkääjäongelmista, mutta kolmessa ensimmäisessä ero oli vain yksi maali kummankin otettua kotipelinsä. Neljännen pelin Tappara voitti neljällä maalilla ja varmisti sitten mestaruuden kotijäällään.

Finaaleja varjosti kuitenkin suuri suru, sillä Tapparan huoltaja Raimo Paavola oli menehtynyt finaalisarjan kynnyksellä auto-onnettomuudessa. Samassa autossa olleen hyökkääjä Seppo Ahokaisen pudotuspelit jäivät kesken, mutta vähäisemmin loukkaantunut kakkosvalmentaja Pertti Koivulahti pääsi mukaan finaaleihin.


Mestaruusjuhlinta oli maltillista – mestaruus omistettiin huoltaja Raimo "Pappa" Paavolalle.

Mestarijoukkue vuosimallia 1986.

Menestystä myös Leijonissa

Tapparan mestarijoukkueessa debytoineet Janne Ojanen ja Teppo Numminen olivat kauden päätteeksi voittamassa alle 18-vuotiaiden EM-kultaa. Suomen päävalmentajana toimi Jorma Kurjenmäki, joka oli kesken edellisen kauden tullut Tapparan päävalmentajaksi.

A-maajoukkueen päävalmentaja Alpo Suhonen erosi tehtävästään juuri ennen kevään 1986 MM-kisoja. Uudeksi päävalmentajaksi nimitettiin Rauno Korpi, joka johti Leijonat ylempään loppusarjaan ja neljännelle sijalle.

KalPa nousi SM-liigaan

Liigasta putosi suoraan SaiPa, jonka paikan otti I divisioonan voittanut KalPa.

Toisesta liigapaikasta jouduttiin sen sijaan pelaamaan uusintaottelu karsintasarjan kahden parhaimman välillä. Jokerit voitti uusintaottelussa TuTon ja säilytti paikkansa pääsarjatasolla. Seuran talous oli kuitenkin huonossa kunnossa, eikä liigapaikan säilyttäminen ollut kuin lyhyt hengähdyshetki.

Hannu Kauhala

Kirjoittaja on seurannut SM-liigaa 1970-luvun lopusta lähtien ja kirjoittanut siitä eri medioihin kuten muun muassa Iltalehteen, Kiekkolehteen ja Jääkiekkolehteen. Hän on kirjoittanut myös useita jääkiekkoaiheisia kirjoja.

Kuvat: Suomen Jääkiekkomuseo ja YLE

* * *

SM-liiga 1985-86

Sarjataulukko
1. Tappara 48
2. HIFK 47
3. TPS 41
4. Kärpät 41
- - -
5. JyP HT 39
6. Ilves 38
7. Ässät 37
8. Lukko 31
- - -
9. Jokerit 22
- - -
10. SaiPa 16

Playoffs
Välierät
Tappara - Kärpät 3–0
HIFK - TPS 3–2
Loppuottelut
Tappara - HIFK 4–1
Pronssiottelut
Kärpät - TPS 2–0

Liigakarsinta
TuTo 8
Jokerit 8
KooKoo 4
HPK 4

Uusintaottelu liigapaikasta TuTo - Jokerit 1–4


---
Julkaisija: Antti Seppänen