Tässä ovat Liigan syyskauden arvokkaimmat joukkueittain

23.12.2016
Tässä ovat Liigan syyskauden arvokkaimmat joukkueittain

Matti Järvinen (vas.), Jesse Virtanen, Robin Jacobsson ja Mika Pyörälä kuuluvat joukkueidensa avainpelaajiin.

Liigan asiantuntijaraati on valinnut alkukauden parhaat pelaajat jokaisesta joukkueesta. Vastuunkantajien eliittiin kuuluu sekä konkareita että nousevia nuoria kykyjä. Tässä he ovat:

HIFK: Juhamatti Aaltonen

Viime kauden KHL-kiertely sai jäädä Aaltosen palatessa Liigaan. Kultakypärä on kultakypärä, Liigan parhaimpia, jollei paras hyökkääjä. Kiekollinen peli silmiä hivelevää: näyttäviä syöttöjä ja ratkaisuja kiekollisena, selkä kyyryssä, jalat käyvät ja pisteitä syntyy. Sopinut hyvin Antti Törmäsen ryhmään, sillä luovuutta ei ole viety pois. Kaipaa edelleen tasaisuutta iltoihinsa.

HPK: Emil Larmi

Joukkueen ykkösmaalivahdiksi kaavaillun Nathan Lawsonin osoittautuessa hudiksi, haistoi Larmi mahdollisuuden jo harjoituskaudella. Nuorten maailmanmestari käytti heti saumansa ja on pitänyt siitä asti asemansa vakaana. Suurin syy HPK:n hyvälle syyskaudelle, sillä täytyy muistaa, että vaikka Kerhon hyökkäyspeli on ollut jiirissä alusta asti, on vastapainona tullut etenkin alkukaudesta isoja puolustusvirheitä. Niitä Larmi on paikkaillut ansiokkaasti. On pitänyt joukkuetta pystyssä useasti, ja moni jatkoerään lipsahtanut peli olisi voinut kääntyä tappioksi ilman häntä. Pelaamisen taso laski hiukan loppua kohden, mutta siitä huolimatta HPK:n syyskauden top-pelaaja, koska on kääntänyt juuri pienet marginaalit HPK:n eduksi.

Ilves: Hannu Toivonen

Toivonen on nuoren joukkueen tuki ja turva. Urakoinut alkukaudella 23 ottelua, joissa torjuntaprosentti 91,3 ja päästettyjen maalien keskiarvo 2,38. Esittänyt todella varmoja otteita ottelusta toiseen, ja eleettömien perustorjuntojen lisäksi napannut useita gamesavereita pitkin kautta. Loistavien refleksien ansiosta saa itsensä kiekon tielle, vaikka vastustajan maali näyttäisi jo lähes varmalta. Ilves on kärsinyt kärkipelaajien loukkaantumisista, mutta Toivosen ansiosta joukkue on raapinut tärkeitä pisteitä monista tiukoista otteluista.

Jukurit: Miika Koivisto

Osoittanut terveenä olleessaan olevansa Liigan kärkipuolustajia. Pelaa laadukasta jääkiekkoa illasta toiseen ja uurastaa isoja minuutteja. Nauttii isosta vastuusta. Hyökkäyspeli ja pelitaidot ylivoimalla ovat olleet aina hyvällä tasolla, mutta tällä kaudella on parantanut erityisesti puolustuspelaamistaan. Tuo Jukurien kiekolliseen peliin rauhallisuutta, rytmiä ja rohkeutta. On yhdessä kokeneen Marko Kauppisen kanssa kiekollisen pelin suunnannäyttäjiä. Teki maajoukkuedebyytin syyskauden päätteeksi.

JYP: Antti Suomela

Suomela on yksi harvoja onnistujia suurista maalintekovaikeuksista kärsivässä JYPissä. On jo sivunnut omaa maaliennätystään 13 osumalla, jotka oikeuttavat neljänteen sijaan maalipörssissä. Suomela on ollut syyskuun jälkeen joukkueensa tasaisin suorittaja. Otteiden tasaisuus oli myös yksi hänen omia tavoitteitaan toiselle liigakaudelle. Suomela on kiekon kanssa taitava ja pystyy pitämään sitä ahtaassakin tilassa sen ajan, jonka muiden hakeutuminen vapaaksi vaatii. Hän on myös joukkueensa parhaita aloittajia.

KalPa: Matias Myttynen

KalPasta löytyy monta onnistujaa, mutta Myttynen nousee ykköseksi lähtötilanteensa ansiosta. Tuskin kukaan odotti, että koeajalla seuraan tullut Myttynen johtaa jouluna KalPan sisäistä pistepörssiä. Vastuu on onnistumisten myötä koko aika kasvanut ja Myttynen on pystynyt vastaamaan haasteeseen. Oiva esimerkki siitä, millaisiin suorituksiin hyvä itseluottamus voi siivittää. Loistohankinta KalPalta, joka tarvitsi syvyyttä sentteriosastolle. Myttysen loistavat otteet palkittiin viime
viikolla kahden vuoden jatkosopimuksella.

KooKoo: Robin Jacobsson

Oman pää luudaksi hankittu pelaaja on tehnyt jo 13 pistettä. Kun KooKoo kärsi pelillistä lamaa, Jacobsson toi sisäistä valonpilkahdusta. Pystyy tukemaan hyökkäyksiä ja hoitaa omassa päädyssä isännän lailla omat hommansa. Tykkää jakaa puhtaita taklauksia, jotka nostattavat tunteita puolesta ja vastaan. KooKoo tarvitsee häntä joka ilta. Pukki voisi viedä lahjaksi vaikkapa jatkosopimuksen?

Kärpät: Mika Pyörälä

35-vuotias konkari on pitänyt yhdessä Lasse Kukkosen kanssa Kärppien pudotuspelihaaveet elossa. Pyörälä on oululaisnipun ylivoimaisesti tärkein hyökkääjä. Monipuolinen pelaaja repii, raastaa ja taistelee sekä yli- että alivoimalla. On tehnyt roppakaupalla elintärkeitä tasoitus- ja voittomaaleja otteluiden loppuhetkillä. Johtaa joukkoja omalla esimerkillään. Duunarileimasta huolimatta osaa pelata myös kiekolla. Joulutauolle lähdettäessä Kärppien kultakypärä on pistepörssissä kolmantena.

Lukko: Jesse Virtanen

Pahasti alisuorittaneen joukkueen pakiston kiekollinen liideri. Pystyy pelaamaan paremminkin ja on kevätpuolella varmasti parhaimmillaan. Hyökkäyspäässä edelleen erittäin vahva ja Liigan johtavia pakkeja. Ylivoimalla Virtaselta odotetaan enemmän. Oman pään pelissä ollut eniten kehitettävää, ja ailahteleva maalivahtipeli on tuonut otteisiin ylimääräistä jännitettä. Puolustajien pistepörssissä mies löytyy neljänneltä sijalta. Saattaa tällä kaudella lyödä aikaisemman piste-ennätyksensä Liigassa. Vahvasti myös maajoukkuekuvioissa mukana.

Pelicans: Iikka Kangasniemi

Pelicansin sytyttäjä ja ilahduttaja. Moni kyseenalaistanut pienen koon takia, mutta Kangasniemi on vastannut epäilyihin erinomaisella pelillä. Liigan parhaita kiekollisia haastajia, jota on ilo seurata. Pystyy taikomaan itselleen ja ketjukavereille maalitilanteita tyhjästä sekä "pyörähtämään kolikon päällä". Vaikka kokoa ei ole paljon, uskaltaa mennä pieniin väleihin. Pukilta lahjaksi ehjä kevät, niin nähdään kuinka korkealla mies silloin liitää.

SaiPa: Matti Järvinen

Isokokoinen sentteri on yksi Liigan parhaimmin varjelluista salaisuuksista. Jos pelaisi isommassa seurassa, maajoukkuedebyytti olisi jo tehty. Aliarvostettu työmyyrä ei varasta tippaakaan hyökkäyssuuntaan, mutta keikkuu silti pistepörssin kärkipäässä. Iso ja vahva vääntäjä on erinomainen kulmapelaaja ja hyvä aloittaja. SaiPan surkeasta alkukaudesta huolimatta Järvisen tehotilasto on peräti kuusi pykälää plussalla. Oli jo viime kaudella hyvä, mutta ottanut syksyn aikana taas ison askeleen eteenpäin. Haluaa kehittyä ja mennä eteenpäin urallaan. Potentiaalia pelata isommissakin liigoissa.

Sport: Joonas Komulainen

Sportin pieni taskuraketti on ollut syyskaudella joukkueen kiekollisen pelin sielu. Mies uskaltaa tehdä kentällä ratkaisuja, joita Vaasassa ei ole totuttu näkemään. Ylivoiman ykköspyörittäjä ja pelin rauhoittaja koko kentän alueella. Oivaltavat syötöt ja mailankäsittely hivelevät silmiä. Komulaisen merkitys joukkueelle korostui loukkaantumisen aikana. Sport valahti kuntopuntarissa toiseksi viimeiseksi ja ylivoiman onnistumisprosentti romahti. Komulaisen rinnalla olleiden maalinsylkijöiden ruuti on ollut märkää miehen loukkaantumisen jälkeen. Vaasassa miehen toipumista odotetaan enemmän kuin joulupukkia.

Tappara: Henrik Haapala

Henrik Haapala on pelannut loisteliaan syksyn, josta osoituksena muun muassa pistepörssin kakkospaikka joulutauolle siirryttäessä. Haapala on mennyt eteenpäin pelaajana jokaisella kaudellaan ja tänä syksynä murtautunut Liigan eliittiin. Viime kauden mestarijoukkueesta lähti pois monta ykköskorin pelaajaa. Haapala on vastannut loistavasti huutoon ja ottanut itselleen isomman roolin, kun sitä on tarjottu. Pelirohkeutta ja luovuutta ei pelistä puutu, tekee omilla ratkaisuillaan ketjukavereistaan parempia. Sai näyttöpaikan maajoukkueessa Moskovan turnauksessa ja oli nuoren joukkueen ehdottomia valopilkkuja.

TPS: Erik Thorell

Ruotsin kakkostasolta tehty löytö on herättänyt ihmetystä koko syksyn. Oli tehokas jo harjoituspeleissä, mutta kauden edetessä yleinen pelaamisen taso on ottanut isoja harppauksia. Maalien ruiskimisen lisäksi pystyy nykyisellä itseluottamustasolla petaamaan paikkoja myös muille. Luisteluvoimaisena pelaajana TPS:n koko kentän aktiivinen puolustaminen sopii hänelle kuin nenä päähän. Saanut myös kamppailemiseen lisää miehekkyyttä.

Ässät: Simon Suoranta

Voimahyökkääjä on päässyt Ässissä kovaan lentoon. Maajoukkuekutsu tuli jo, ja jos kortit menevät hyvin, Suoranta on MM-Pariisissa mukana. Kärpissä kaksi edellistä kautta ei mennyt hänen toivomallaan tavalla, mutta Ässissä Suoranta on löytänyt uuden ilmeen. Alkukaudella 18 (11+7) pistettä.


---
Julkaisija: Antti Seppänen