Matt Generousille ja Brett Bulmerille pelikielto – lue kurinpitopäätös

20.12.2016
Matt Generousille ja Brett Bulmerille pelikielto – lue kurinpitopäätös

Kuva: Mikko Pylkkö

Liigan kurinpitäjä on määrännyt HIFK:n Matt Generousille ja Ilveksen Brett Bulmerille kahden ottelun pelikiellon lauantain Ilves-HIFK-ottelussa tapahtuneesta tappelusta.

Generous on pelikiellossa 20.12.2016 SaiPa–HIFK ja 26.12.2016 HIFK–TPS-otteluissa. Bulmer on pelikiellossa 20.12.2016 Kärpät–Ilves ja 26.12.2016 HPK–Ilves-otteluissa.

* * *

Kurinpitopäätös kokonaisuudessaan

Tapahtuma-aika: 17.12.2016
Ottelu: Ilves-HIFK
Peliaika: 16:33

1. Selostus asiasta

Ajassa 16:33 HIFK:n Matt Generousille ja Ilveksen Brett Bulmerille tuomittiin tappelun seurauksena iso rangaistus ja automaattinen pelirangaistus käytöksestä (5+PRK).

Päävideotuomari on asettanut tilanteen kurinpitäjän käsiteltäväksi, koska tilanteesta tulee määrätä päävideotuomarin näkemyksen mukaan ottelurangaistus ei-spontaanista tappelusta.

Videotallenteen perusteella on aloitustilanne Ilveksen puolustusalueella. Välittömästi kiekon tippumisen jälkeen Generous että Bulmer tiputtavat mailansa ja pelihanskansa, aloittavat tappeluun valmistautumisen sekä hetkeä myöhemmin nyrkkitappelun.

Kurinpitäjä on varannut mahdollisuuden pelaajille ja seuroille tulla kuulluksi.

2. Sovellettavat säännöt ja ratkaisun perustelut

Sääntökirjan säännön 141 i-kohdan mukaan pelaajalle, joka aloittaa nyrkkitappelun tuomitaan ottelurangaistus. SM-liigan kurinpitokäytännössä on pääasiassa sovellettu sääntöä 141 siten, ettei sen i-kohta tule sovellettavaksi ns. spontaaneihin tappeluihin. Spontaanit nyrkkitappelut ovat rangaistavia ja aiheuttavat pelaajien poistamisen ottelusta niitä ole pääsääntöisesti arvioitu säännön 141 i-kohdan rikkomisena, jollei tilanteeseen liity jotain erityistä. Ei-spontaaniksi tappeluksi katsotaan tappelu, joka ei liity käynnissä olevaan pelitilanteeseen: esim. yksipuolinen "nouto", suoraan aloituksesta aloitettu tai pelitilanteeseen liittymätön tappelu tai jos muutoin voidaan havaita pelaajien sopivan keskenään tappelusta. Liigassa on linjattu, että ei-spontaanit tappelut rangaistaan ottelurangaistuksin.

Videotallenteelta käy ilmi, ettei kumpikaan pelaaja yritä osallistua peliin normaalisti. Kumpikin pelaaja tiputtaa samanaikaisesti pelihanskansa jäähän ja aloittaa tappelun. Katson, että kyseessä on pelitilanteen liittymätön ei-spontaani tappelu, jossa kumpikin pelaaja on yhtälailla osaltaan tappelun aloittaja. Tilanteesta tulee määrätä ottelurangaistus kummallekin pelaajalle säännön 141 i-kohdan mukaisesti.

SM-liigan kurinpitokäytännössä säännön 141 i-kohdan rikkomisesta on määrätty pelikauden ensimmäisessä tapauksessa kahden ottelun pelikielto. Nyt käsittelyssä oleva tapahtuma on kummallekin pelaajalle ensimmäinen kurinpitokäsittely tällä kaudella. Näin ollen määrään kummankin pelaajan kahden ottelun pelikieltoon.

3. Ratkaisu

Määrään HIFK:n Matt Generousille ja Ilveksen Brett Bulmerille kahden (2) ottelun pelikiellon. Generous on pelikiellossa HIFK:n kahdessa seuraavassa otteluissa 20.12.2016 SaiPa–HIFK ja 26.12.2016 HIFK–TPS. Bulmer on pelikiellossa Ilveksen seuraavissa otteluissa 20.12.2016 Kärpät–Ilves ja 26.12.2016 HPK–Ilves.

4. Muutoksenhaku

Tähän päätökseen saa hakea muutosta valittamalla kurinpitoryhmälle kurinpitosääntöjen 7 luvun mukaisesti.

5. Päiväys ja allekirjoitus

Hämeenlinnassa, 20. joulukuuta 2016

Sampo Liusjärvi
Liigan kurinpitäjä


---
Julkaisija: Juuso Kauppinen