Perinnesarja, osa 11: Tappara takaisin mestariksi 1984

15.12.2016
Perinnesarja, osa 11: Tappara takaisin mestariksi 1984

Jälkeenpäin on helppo nähdä Tapparan vuoden 1984 mestaruus vain välivaiheena liigan alkuvuosien dominoinnissa, mutta kirvesrintojen päävalmentaja Olli Hietaselle se ei sitä ollut. Mestaruuden myötä Hietanen vältti katastrofin.

"Molla" Hietanen oli hyvässä maineessa johdettuaan alle 20-vuotiaiden maajoukkueen kahdesti MM-hopealle. SM-liigassa hän oli ollut Jokerien päävalmentajana vuosina 1980–82. Molempien kausien päätteeksi joukkue oli karsinnoissa, mutta säilytti paikkansa liigassa.

Seuraavaksi kaudeksi Hietanen siirtyi Tapparan päävalmentajaksi, mutta avauskausi päättyi tylysti. Hietaselle tuttu Jokerit pudotti välierissä Tapparan suoraan 3–0. Toinen Tappara-kausi pelasti kuitenkin paljon.


Olli Hietanen johdatti Tapparan Suomen mestariksi keväällä 1984.

Takaisin runkosarjan voittajan hallintaan

SM-liigassa toistetaan aika ajoin hokemia, jotka eivät aina pidä paikkaansa. Kuten "runkosarjan ykkönen ei voita mestaruutta." Kaksi ensimmäistä liigakautta oli päättynyt runkosarjan ykkösen mestaruuteen, mutta kuudella seuraavalla kaudella mestari tuli alemmilta sarjasijoituksilta. Usean peräkkäisen kauden päättyminen runkosarjan voittajan pudotuspelitappioon loi oikeastaan aika helposti ymmärrettävän väärinkäsityksen.

Hietasen Tappara kumosi "kirouksen". Runkosarjan voitto tuli niukasti kahden pisteen erolla Ässiin, joka vaisun edelliskauden jälkeen oli noussut jälleen liigan kärkisijoille. Ässien ykkösketju oli taas kovassa vedossa, kun keskellä uusi tähti Christian Ruuttu sijoittui pistepörssissä kolmanneksi HIFK:n Matti Hagmanin ja oman ketjunsa Arto Javanaisen jälkeen.

Runkosarja oli erittäin tasainen, kun viisi ensimmäistä joukkuetta oli neljän pisteen sisällä.


Maalivahti Hannu Kamppuri kuului kirvesrintojen avainpelaajiin ja torjui joukkueensa mestariksi sekä 1982 että 1984.

Kausi 1983-84 oli runkosarjan osalta poikkeuksellinen, sillä myös Sarajevon olympialaisiin Alpo Suhosen johdolla valmistautuva maajoukkue osallistui liigapeleihin. Kaikki 10 joukkuetta kohtasivat olympiajoukkueen kerran kauden aikana, joten runkosarja sisälsi 37 ottelua. Kotijoukkueena pelanneen liigajoukkueen olympiaehdokkaat pelasivat ottelun omassa seurajoukkueessaan.

Jatkoaikojen värittämät playoffs-ottelut – Erkki Lehtoselle mestaruusmaali

Tappara ja TPS olivat vastakkain välierissä. Turkulaiset voittivat kaksi ensimmäistä peliä, mutta kolmas meni niukasti Tapparalle Harri Niukkasen 2-1-jatkoaikamaalilla. Sen jälkeen Tappara voitti kaksi seuraavaa peliä ja meni finaaleihin.

Jatkoajat nousivat tuona keväänä pääosaan. Toisessa välieräparissa Ässät kukisti Kärpät otteluvoitoin 3–2. Ismo Villa nousi porilaisten ratkaisijaksi viidennen pelin 5-4-jatkoaikamaalillaan. Kevään jatkoaikapelit olivat tuolloin melko lyhyitä. Viidesti ratkaisu jouduttiin hakemaan varsinaisen peliajan jälkeen, ja pisin jatkoajoista kesti vain runsaat kuusi minuuttia.

Myös finaalisarjassa ratkaisut venyivät jatkoajalle. Ässien Harry Nikander teki porilaisille voittomaalin ensimmäisessä loppuottelussa. Tappara voitti kuitenkin kaksi seuraavaa peliä ja finaalisarja oli katkolla Isomäen hallissa 15.4.1984. Tappara voitti ottelun Erkki Lehtosen jatkoaikaosumalla 4–3 ja vei mestaruuden otteluvoitoin 3–1.


Tappara-kapteeni Seppo Ahokainen vastaanottaa Kanada-maljan Porissa 15.4.1984 SM-liigan puheenjohtaja Teemu Hiltuselta.

Tapparan kokoonpano ei ollut kokenut suurempia muutoksia edellisen, kaksi vuotta aikaisemmin tulleen mestaruuden jälkeen. Seuran talous ei kuitenkaan ollut yhtä hyvä kuin pelillinen menestys, ja päävalmentaja Hietaselle ei tarjottu enää jatkosopimusta.


Mestarijoukkue vuosimalli 1984.

Karsinnoissa Lukko voitti HPK:n niukasti 3-2. "Kerho" oli pelannut kaikkien aikojen huonoimman liigakauden, kun se voitti runkosarjassa vain kolme ottelua. Mutta HPK:n riemun vuodet olivat vielä tulossa.

Hannu Kauhala

Kirjoittaja on seurannut SM-liigaa 1970-luvun lopusta lähtien ja kirjoittanut siitä eri medioihin kuten muun muassa Iltalehteen, Kiekkolehteen ja Jääkiekkolehteen. Hän on kirjoittanut myös useita jääkiekkoaiheisia kirjoja.

Kuvat: Suomen Jääkiekkomuseon arkisto

* * *

SM-liiga 1983–84

Sarjataulukko
1. Tappara 51
2. Ässät 49
3. Kärpät 48
4. HIFK 47
5. TPS 47
6. Ilves 40
- - -
7. Jokerit 37
8. SaiPa 26
9. Kiekkoreipas 19
- - -
10. HPK 6

Mukana runkosarjassa oli myös Olympiajoukkue.

Playoffs
Puolivälierät
Kärpät - Ilves 2–0
TPS - HIFK 2–0
Välierät
Ässät - Kärpät 3–2
Tappara - TPS 3–2
Loppuottelut
Tappara - Ässät 3–1
Pronssiottelut
Kärpät - TPS 2–1

Liigakarsinnat
Lukko - HPK 3–2
Kiekkoreipas - JyP HT 3–1


---
Julkaisija: Antti Seppänen